Visste ni att 5 av 10 svenskar kämpar med att att göra bra val för miljön? Det visar en undersökning som Svanen gjorde i våras, där det alltså visar sig att många vill göra rätt och försöker ta bra beslut. Och det är ju toppen! Men undersökningen visar också att de flesta av oss fastnat i källsortering och att försöka äta upp mer av maten, medan vi samtidigt helt underskattar hur stor betydelse vår konsumtion har för miljö och klimat.

Hur vi spenderar våra pengar har större betydelse än många tror. Foto: Maria Soxbo
Några intressanta punkter:
- Bara hälften av svenskarna tror att deras konsumtionsval har betydelse för miljön.
- 75% av svenskarna tror att produkter medvetet designas för att ha kort livslängd (så att vi ständigt ska byta ut dem).
- 7 av 10 anser att företag överdriver i sin marknadsföring kring hållbarhet (alltså greenwashing).
- 74% upplever att det är billigare att köpa nytt än att reparera (och att det är svårt att hitta någon som vill laga, eller reservdelarna som behövs).
Inte konstigt att det är svårt att göra rätt, eller hur?
Vad är det egentligen att vara en ”medveten konsument”? Begreppet lider av samma luddighet som många andra ord vi möts av dagligen. Hållbar, klimatsmart, miljövänlig, grön – ord som lätt tolkas på olika sätt beroende på vad man frågar. Och genom att orden som används är så vaga blir de ofta också vilseledande, vilket gör det ännu svårare för oss att välja rätt. Särskilt med tanke på att få av oss har tid att göra all research som krävs för att fatta pålästa beslut.

Svanenmärkta tvättmedel är lätt att välja. Foto: Maria Soxbo
Det är där Svanen faktiskt kommer in som en räddande ängel. För precis som Svanenmärkningen motverkar greenwashing, så innebär märkningen också att researchen redan är gjord (här kan ni läsa mer om hur Svanenmärkningen faktiskt fungerar).
Sen måste ju medvetenheten om klimat och miljö också fungera ihop med våra egna konsumtionsförutsättningar, som exempelvis storleken på vår plånbok och hur mycket förkunskap vi har om det vi vi ska köpa. Det blir ofta en balansgång, Därför har jag tillsammans med Svanen gjort en liten lathund med saker att tänka på när du ska köpa något, oavsett om det är en förbrukningsvara, en pryl eller ett plagg.
5 tips för medvetna konsumenter

Vad väljer du att lägga in din shoppingkasse? Foto: Lucrezia Carnelos/Unsplash
- Ifrågasätt dina skäl.
Varför planerar du att köpa något? Är det för att schampot snart är slut och strumporna utslitna, eller är det för att du sett något i en reklam? Att väga behov mot begär och ta kontrollen över alla ”villhöver”-uppmaningar vi möts av är det första steget till att bli en medveten konsument. - Fundera över vilka alternativ som finns.
Kan du lösa ditt behov (eller begär) på ett annat sätt än genom att nykonsumera? Kan du hyra? Låna? Använda något du redan har på ett nytt sätt? Vi ska gå från konsumenter till cirkulenter, och där spelar delningsekonomin en viktig roll. - Ha ett par tumregler för att förenkla.
En jättebra tumregel är ”andrahand i första hand”, det vill säga att alltid kolla om du kan välja begagnat före nyproducerat. Ibland går ju inte det, nytt kanske är enda alternativet – och då kommer tumregel 2 in! Den lyder: ”välj miljömärkt före okontrollerat”. Oberoende miljömärkningar som Svanen (som också är Nordens officiella miljömärkning) innebär att en tredjepart har granskat att företaget i fråga lever upp till högt ställda krav. Det är en trygghet, och spar samtidigt tid för dig. - Låt köpen ta tid.
Vi fattar ofta ohållbara beslut när vi är stressade, så ge dig själv tid att läsa på, jämföra och sova på saken. Kanske rådfråga någon du litar på? Det är sällan så bråttom att du inte kan skjuta på konsumtionsbeslutet en dag eller två. - Tänk långsiktigt.
Se bortom trender, och ställ dig alltid frågan om du kan se dig själv äga detta (tröjan, möbeln, lampan) även om tio år? Kommer du att tröttna? Kommer den att hålla så länge, eller är den för svår att ta hand om och underhålla? Vad händer om den går sönder, kan du reparera den? (Här kan det vara bra att veta att Svanens möbelkriterier till exempel ställer krav på att möblerna ska gå att reparera och att reservdelar ska finnas – apropå att vi konsumenter tycker att det är svårt).

Toapapper och städprodukter – två exempel på vardagsvaror som är busenkla att handla Svanenmärkt! Foto: Maria Soxbo
Med dessa tips i rockärmen blir det förhoppningsvis lättare att agera som en medveten konsument i alla lägen, något som också Svanen alltid jobbar för att hjälpa till med. Miljömärket Svanen är ju nämligen svår att få, men lätt att välja! Och varje gång du gör det är du en medveten konsument!