På en söndag istället för på en lördag eftersom jag var på konferens i tre dagar den här veckan och ligger lite efter med allt som rör datorn, men nu kan jag i alla fall fira 100 hållbara svep!
Climate Action Week / Week of Action
Ska du demonstrera? Just nu och fram till 22 september pågår den internationella Climate Action Week, som i Sverige går under namnet Week of action. En hel rad gräsrotsrörelser och organisationer ordnar olika typer av actions, demonstrationer och event som rör social rättvisa och klimaträttvisa, och här kan du se var närmaste programpunkt finns.
6 av 9 planetära gränser överskrids

Foto: Science.org
Forskarna slår larm. För första gången har en rejäl kartläggning av hur planeten egentligen mår gjorts, och det är tyvärr inga goda nyheter. Av de nio planetära gränserna överskrids redan sex: klimatförändringarna, förlust av den biologiska mångfalden, förändrad landanvändning (alltså jord- och skogsbruk), kemiska föroreningar, övergödning (kväve och fosfor) och färskvattensförbrukning.
Johan Rockström kommenterade läget så här:
Det här betyder inte att planeten är på väg mot en oåterkallelig kollaps, men det betyder att vi förlorar motståndskraft. Vi riskerar jordsystemets förmåga och vi riskerar särskilt jordsystemets förmåga att klara av olika former av stress och chocker.

Läget försämras snabbt. Bild: Sthlm Resilience Center
Det största problemet med detta är att de olika hoten kan förstärka varandra, det vill säga att även om vi lyckas göra det som krävs för att bromsa klimatförändringarna (alltså sänka utsläppen i linje med Parisavtalet), så kan övriga överskridna gränser – till exempel förlusten av biologisk mångfald, övergödningen, markanvändningen och hur vi använder vatten – på egen hand driva upp temperaturhöjningen till över 1,5 grader. Alltså kan de olika kriserna inte behandlas var för sig, utan som en del av ett stort pussel.
Veckans SoMe-inlägg

Foto: Antonia Bellskog
Om priset på en tröja. Bra och tydliga frågeställningar hos @antonia_bellskog som som undrar ”Har de som gör dina kläder själva råd att köpa dem?” och ”Vem betalar om inte du?”. Intressanta diskussioner i kommentarsfältet också!
Om att våga höja rösten. @sallymattsson har pratat om klimatkrisen ur ett personligt perspektiv på ett webinar, och skrivit ett läsvärt inlägg om hur nervös hon var innan för att bli kallad naiv och blåögd. ”Men sedan tänkte jag om. Hur kan jag hålla tyst om berättelsen att jag mer än halverat (!) mitt eget koldioxidavtryck och fortfarande lever ett gott liv?”. Så bra inställning, och jag håller helt med om att vi behöver fler såna historier – inte färre.
Om att laga saker. Just nu pratar både @isabellemcallister och @emmasundh om att laga saker istället för att kasta och köpa nytt, och det här vill jag också ser mer av! Det är så vi förskjuter normer, genom att visa att saker som gått sönder inte är förbrukade och genom att tipsa fler om vad som går att laga och hur.
Veckans 5 snabba nyheter

Foto: Patrick Tomasso/Unsplash
1. EU inför reduktionsplikt för flyget. Som en del av EUs klimatpaket Fit for 55 har ReFuelEU Aviation klubbats igenom i veckan. Den nya lagen ställer krav på att hållbara alternativ ska fasas in i flygbränslet, vilket per automatik kommer att leda till dyrare flygbiljetter (eftersom alternativa bränslen är dyrare). Minst 2% av bränslet ska vara fossilfritt till 2025, och sen trappas det upp så att bränslet ska vara fossilfritt till 70% till 2050. (Att vi inte ens om 27 år kommer att ha 100% fossilfritt flygbränsle visar ju dock med all önskvärd tydlighet att flyget inte är i närheten av bli ett hållbart sätt att transportera sig på, så gå inte på flygreklam om hållbara flygresor.) En annan bra grej med lagen är att man också skiljer på vad som anses vara ett hållbart bränsle – palmolja och soja är exempelvis bannlysta. Läs mer hos MP:s Jakop Dalunde som förklarar lagen bra. Missa inte heller DN:s granskning om biobränslen.
2. Företag testar 4 dagars-vecka – med gott resultat. Det kommer allt fler rapporter om företag som framgångsrikt börjat rucka på arbetstiderna och förkortat veckan för sina anställda. Microsoft i Japan införde detta redan 2019 och har ökat sin produktivitet med 40% samtidigt som man sänkt elförbrukningen med 23% och minskat personalens frånvaro med 25%. I Sverige har bland andra Sandqvist gjort detsamma – vilket bland annat DN skrivit om. Är det äntligen dags att införa förkortad arbetsvecka, tro?
3. Regeringen slopar plastpåseskatten. Den omdebatterade plastpåseskatten, som Liberalerna fick med som en del av januariavtalet och som infördes 2023, avskaffas nu av Tidöpartierna (där L också ingår, ironiskt nog). Huruvida det var rätt eller fel att införa den från början kan förstås diskuteras eftersom beteendeförändringar inte alltid är okomplicerade (när plastpåsarna blev dyrare köpte fler papperskassar och tunna avfallspåsar på rulle – och då krävs det ju att dessa är bättre alternativ, vilket det verkar råda skilda meningar om). Det man kan konstatera är dock detta: Naturvårdsverket har undersökt effekten, och svenskarna har gått från 74 plastpåsar per person och år 2019 till 17 per person och år 2022, vilket gjort att vi nått EU-målet om 40 kassar per person och år med råge. Det är bra, inte minst för statskassan, eftersom medlemsländerna betalar en avgift för varje kilo plastpåsar som säljs. Nu slopas skatten och vi kan nog räkna med att åtminstone en del av minskningen som uppnåtts försvinner – och då blir avgiften till EU dyrare. Frågan är vad vi vinner i gengäld?
4. Klimathandlingsplanen blir en skrivelse. I fredags släppte regeringen sin propositionsförteckning för hösten 2023, vilket gick lite under radarn i media (det blir ofta så när man skickar ut något på en fredag, så det var nog förhoppningen). Här framgår att den klimatpolitiska handlingsplanen kommer att lämnas till riksdagen i november, men den stora nyheten är att det blir i form av en skrivelse istället för i form av en proposition. Skillnaden? En skrivelse saknar förslag till riksdagsbeslut, utan är mer redogörande – ”så här tänker vi göra” .En proposition däremot röstar man om i riksdagen – vilket gör att man behöver få majoritet för att kunna genomföra den politiken. Med tanke på hur enormt viktig fråga detta handlar om, och hur minst sagt svajig/skadlig nuvarande regerings klimatpolitik varit hittills känns detta faktiskt inte okej någonstans.
5. Greta-effekten. En ny forskningsstudie från Schweiz visar att nästan en tredjedel av invånarna har ändrat sina vanor som ett resultat av Greta Thunbergs klimatstrejker. Det intressanta är att forskarna också specifikt tittade på invånare som inte själva deltagit i protesterna/strejkerna. Aktivism funkar, hörni!
Dyker ni på intressanta blogginlägg, artiklar och nyheter som skulle passa i Hållbara svepet ibland? Tipsa mig gärna!