Är det dyrt att ställa om en fossilberoende värld? Ja, förmodligen. Är det ännu dyrare att låta bli och vänta in konsekvenserna? Utan tvekan.
Det snåriga förhållandet mellan ekonomi och klimat har känts aktuellt ända sedan elkrisen slog till och vi alla insåg att hålet i plånboken blev lite mindre om vi sparade på elen – vilket också gynnande klimatet förstås. Sen skenade matpriserna, vilket också åtminstone delvis kan kopplas till klimatkrisen – när skördar slår fel stiger priserna förstås eftersom tillgången krymper (hej olivolja!).
Och nu är vi mitt i en lågkonjunktur där många drar i handbromsen – samtidigt som vi inte har tid att vänta med omställningen.
I samarbete med Ekobanken – Sveriges enda helt transparenta bank – har jag och Emma gjort ett högaktuellt avsnitt av Plan B-podden, där vi pratar om allt detta och mycket mer. I Bantad ekonomi & heatflation – hur ekonomi och klimat hänger ihop pratar vi om kostnaderna för stormen Hans och de senaste årens översvämningar i bland annat Gävle, om nya begreppet heatflation, om det krympande stödet till kommunernas klimatanpassningar och om hur dyrt det blir om Sverige fortsätter att slarva med klimatpolitiken.
EU står nämligen runt hörnet och väntar med svidande böteslappar … Och så vänder och vrider vi lite på vår egen ekonomi så klart – för även om det absolut finns de som drabbats mycket hårdare än oss så känner även vi minst sagt av de senaste årens effekter på plånboken.
Och när det kommer till privatekonomi så är vi så glada över att vårt samarbete med Ekobanken fortsätter! För även om den generella känslan kring privatekonomi må vara sitt lugnt i båten nu när lågkonjunkturen rullar in, så vill vi ju knappast motarbeta omställningen medan vi sitter still – eller hur? Och det fina är att vi faktiskt inte behöver oroa oss för vad våra sparpengar gör medan vi sover/sitter stilla, så länge de finns hos just denna bank.
Ekobanken rankar högst i Fair Finance Guides ranking av de svenska bankerna år efter år, och i avsnittet kan du höra vad bankens vd Maria Flock Åhlander säger om hur de tar hand om våra pengar och ser till att de gör nytta, inte skada, i världen.
Och det här är faktiskt högst relevant för oss småsparare. För när Fair Finance Guide tillsammans med Naturskyddsföreningen och Greenpeace granskat svenska storbanker visar det sig att pengar (dina, mina och andra småsparares pengar) lånas ut till bolag som sedan använder dem för att utvinna fler fossila tillgångar – vilket så klart strider mot Parisavtalet. Här känns det otroligt skönt att veta att om sparpengarna ligger på Ekobanken så är de i trygga händer. De lånas bara ut till företag som bidrar till en bättre värld och påskyndar omställningen – och exakt noll procent av dem går till fossilindustrin.
Både jag och Emma har sedan flera år tillbaka sparkonton hos Ekobanken, och kompletterar sedan med (en av de minst dåliga) storbankerna för att få tillgång till swish. Våra sparpengar däremot är storbankerna helt enkelt inte betrodda med.
Det här upplägget funkar toppen, och vill du göra en insats för klimatet idag är detta ett smart knep! Byt bank – och glöm inte att berätta för banken du lämnar varför du inte känner dig trygg hos dem längre. (Kolla upp hur den ligger till hos Fair Finance Guide, så får du argument – och längst ner på sidan står det hur du kan göra för att byta!)
I avsnittet kan du också höra Mikael Malmeus, nationalekonom och miljöforskare på IVL Svenska Miljöinstitutet (en kombination av expertiser som vi för övrigt vill se mycket oftare!) som Emma ringde upp för att ge er som lyssnar ännu bättre koll på hur omställning, ekonomi och klimat hänger ihop och påverkar varandra.
Ekonomi är svårt, det är jag nog inte ensam om att tycka – men förhoppningsvis kan det här poddavsnittet ge lite nya insikter! Finns där poddar finns förstås (bland annat här och på Spotify), och så kan du lyssna direkt här i bloggen genom spelaren ovan!