Som ni såg i gårdagens blogginlägg så pågår det en (påhittad) kris i form av att långt strömavbrott (se mer på Sju dagar), och idag ska jag – tillsammans med Anna Teljfors från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB – kolla hur förberedd jag är när det gäller vatten! Det här är så klart viktigt värre, för vi klarar oss hyfsat med lite att äta i några dagar – men utan vatten blir det snabbt en nödsituation.
Och det är lätt att glömma att om strömmen går så påverkar det även framledningen av vattnet.
Mitt utgångsläge visade sig faktiskt vara riktigt bra på den här punkten! Vi har ju ett sommarhus på Gotland där det ofta är vattenbrist, och där vi under en period hade problem med vår brunn. Då hade vi inget val än att köpa hem vatten, så jag har vant mig vid att ha ett antal 1,5-liters PET-flaskor med vatten hemma även om brunnen numera fungerar bra.
Det här tänket har jag även tagit hem till villan utanför Stockholm, så en sexpack med stora vattenflaskor står i vårt förråd. Det fick tummen upp av MSB-Anna, som tipsar om att detta är ett enkelt sätt att ha en del vatten hemma utan att det ständigt måste förnyas. Så länge flaskorna är oöppnade håller det sig fräscht längre än det man hällt upp själv, som riskerar att bli lite ”slemmigt” med tiden – även om det inte är farligt.
Sen är det ju en smal sak att då och då dricka upp en flaska och ersätta den med en ny, om det nu är så att de stått väldigt länge. Det fina med flaskorna är också att det är lättare att hitta plats att förvara sex mindre flaskor än en stor behållare om man bor litet.
Anna tipsar också om att det även kan vara kolsyrat mineralvatten, och att det går att fylla gamla PET-flaskor med vatten från kranen (inte ända upp dock) och frysa in. De tinar ju om strömmen går, men då finns det lite extra vatten hemma – och medan den tinar fungerar den som en kylklamp för maten. Bra knep om man har en frysbox med gott om plats till exempel!
Och så klart, fundera kring var ni får vattnet ifrån. På Gotland har vi som sagt egen brunn, så vi har vatten som inte berörs av eventuella utsläpp i det kommunala vattnet. Däremot är vi beroende av el för att pumpa upp det förstås. Hemma i Stockholm däremot har vi kommunalt vatten.
Hur mycket vatten ska finnas hemma?
Man brukar säga 3–5 liter vatten per person och dygn, vilket dock blir oerhörda mängder snabbt om man är en familj. För min del skulle det innebär 4 personer x 3–5 liter x 7 dagar = 84–140 liter vatten. Skrymmande, minst sagt!
Men, dels är det räknat ganska generöst, vi klarar oss på lite mindre än så, dels så kommer det förmodligen finnas ställen i kommunen att hämta vatten på under en längre kris. Så, mitt sexpack med vatten (totalt 9 liter) kanske ändå räcker tills vi hunnit hämta mer själva. Och i ett ensamhushåll räcker alltså 6-packen i tre dagar!
En bra grej jag har hemma är också tre ihopvikbara plastdunkar att hämta vatten i, så om situationen skulle uppstå att vårt vatten är slut och vi behöver gå och hämta mer är de rätt smidiga att ta med sig.
En bra grej är också att vi bor väldigt nära en sjö, så krisar det rejält kan vi förmodligen hämta vatten där så länge vi kan koka det ordentligt. Vintertid brukar snön också ligga kvar längre här ute i villaförorten än i innerstan, så då kan vi förhoppningsvis smälta snö och koka för att få rent dricksvatten.
På min lilla checklista:
- Köp en 6-pack med vatten till. Vi bor i villa, vi har ju plats!
- Kontakta kommunen. Var någonstans kommer troligtvis mitt närmaste ”tappställe” att finnas vid en nödsituation? Bra grej att skriva upp.
Hur ska man tänka kring hygien?
Det är viktigare att ha vatten att dricka än att kunna duscha, spola i toaletten och liknande. Men, man ska inte heller underskatta hur viktigt det är för oss att känna oss någorlunda som vanligt. Att hålla sig hyfsat fräsch är inte prio ett, men inte heller oviktigt för att hålla modet uppe över tid.
Det kan därför vara bra att tänka lite hur man löser hygienbestyren om det inte finns rinnande vatten. MSB-Anna tipsar om försvarets ”fempunktstvätt” (ansikte, armhålor, skrev, händer och fötter) för att rengöra det viktigaste, och att det inte är dumt att ha ett par paket våtservetter hemma så vi slipper använda dricksvatten i onödan. Alla vi som har handsprit hemma kvar sen pandemin har ju också möjlighet att desinficera lite vid behov, det är ju bra!
Jag har också ett paket vattenreningstabletter, som inte rår på kemiska föroreningar förstås men som kan skydda oss lite extra om vi är oroliga över vattenkvaliteten.
På min att göra-lista:
- Köp fler våtservetter. Vi har alltid ett paket i bilen på grund av åksjuk dotter för att kunna lösa eventuella situationer där, men bra att ha några extra paket hemma.
Lär dig mer!
Hos MSB rullar kampanjen Sju dagar vidare, där du själv kan testa din beredskap och se om du tänker rätt i olika krissituationer – nyttigt att testa!
Och så måste ni ju kolla in till Emma för att se hur hennes beredskap kring vatten såg ut. (Jag tror jag spöar henne på portabla vattendunksfronten i alla fall – men hon har egen brunn, så totalsegern borde gå till henne, tänker jag!)
Så, nu har vi alla järnkoll på hur man ska tänka kring vatten, visst? I morgon är det dags för ett nytt tema – VÄRME! Relevant på våra breddgrader förstås, för det blir rätt kallt i våra hem om strömmen går mitt i vintern. Häng på så reder vi ut detta!
Tack för detta Maria och MSB. Vi har två dunkar hemma. Men vi skulle kunna frysa några flaskor (eh, det var det där med plats i frysen…)
Ja, den är ju lite svår för det är mycket annat härligt som ska rymmas också … 🙂