Både vår påhittade kris (ett långdraget strömavbrott – se mer på Sju dagar) och mitt samarbete med Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB rullar på, och med hjälp av Anna Teljfors från MSB,ska jag idag få bättre koll på hur rustad jag är för att hålla mig och min familj varma. En kris kan så klart ske när som helst på året, det har vi ju upplevt nu i sommar med alla översvämningar till exempel. Och sommartid är ju inte kyla ett så stort problem – det är nog snarare brist på svalka i så fall.
Men, vintertid däremot kan det bli problem. Vi bor i ett kallt land, och de allra flesta av oss är ju beroende av el på ett eller annat sätt för att värma våra bostäder. Vi behöver alltså alternativ för att hålla oss varma om krisen kommer.
Vilka alternativ finns?
Hemma hos mig i stan är värmen vattenburen – men luft/vattenpumpen behöver så klart el, så den är inget att hänga i julgranen då tyvärr. Däremot har vi också en kamin i vardagsrummet, och den lär bli vår bästa vän i så fall. Finns det en vedeldad gjutjärnsspis i köket (som hos oss på Gotland), en kakelugn eller en öppen spis i era hem har ni alltså en alternativ värmekälla, grattis!
Det som däremot är lite lurigt både hos mig och hos många andra hushåll är att vi har en ganska öppen planlösning på våningsplanet där kaminen är, och både källartrappan och trappan till övervåningen från vardagsrumsplanet är öppna. Det innebär att när vi eldar i vardagsrummet sprider sig värmen för mycket. Det gör att det kommer att gå åt mer ved.
Här tipsar Anna om att försöka skärma av hemmet så att det blir en mindre yta att värma. Stänga de rum som inte behövs och samla familjen där värmekällan finns – för vår del att sova i vardagsrummet alltså. Hon tipsar om att försöka fästa ett draperi eller en tjock filt i trappan upp till övervåningen så att inte värmen läcker upp dit, och att även ordna möjlighet att sätta upp tjocka gardiner för fönstren runt matplatsen där vi har äldre fönster som kanske läcker mer värme.
På min checklista står:
- Ha ett större vedlager! Vi köper ett lass varje eller vartannat år på hösten, och eftersom vi inte tänkt krisberedskap utan bara myseldning är lagret oftast så gott som helt slut innan vi köper mer. Feltänk! Nu ska vi absolut se till att alltid ha mycket ved hemma och fylla på kontinuerligt.
- Klura på hur vi kan skärma av vardagsrummet. Kanske är det enklare att sätta upp en draperistång för öppningen till vardagsrummet än att skärma av trappan vid behov? Och vad har jag som kan sättas upp där i så fall? Här ska problemlösas!
- Dubbelkolla kaminen. Vi sotar den så klart med jämna mellanrum, men eldar så pass sällan att vi inte har några rutiner för vardaglig användning. Vad ska vi göra av askan? Har vi braständare så det räcker? Tändstickor?
Här gäller så klart också brandsäkerhetstänk. Om ni har en eldstad eller liknande som inte används behöver den vara godkänd för eldning, annars kan det bli farligt. Kanske ett bra läge att kolla detta nu? Och brandvarnare, brandsläckare och brandfilt är också bra att se över.
Hur ska vi klä oss?
Här finns ju en fördel med att vara nordbor ändå. I vår familj finns ju underställ, täckbyxor, vinterjackor, varma tröjor, mössor, vantar och tjocka strumpor – det gör det förmodligen hos många av er också, i synnerhet om ni åker skidor ibland. Och i och med att vi har barn som växer brukar vi alltid se över vad som finns på hösten, och komplettera med det som saknas – främst på loppisar. Så här fick jag godkänt!
Den här gången blir checklistan därför kort och koncis:
- Dubbelkolla garderoben! Alltså vår helt vanliga inför vintern-check av storlekar och antal vantar.
Sen är det förstås en bra grej att ha några plädar eller extra täcken hemma också, och det har vi ett överflöd av. Skönt!
Lär dig mer!
Hos MSB rullar kampanjen Sju dagar vidare, och jag vill varmt rekommendera att klicka sig in på denna digitala ”utmaning”. Där fick jag bland annat lära mig knepet att om man inte har någon kamin eller annan vedeldad värmekälla så kan man bygga en ”koja” genom att täcka ett bord med filtar. Då blir ytan som ska hållas varm väldigt liten, och med kroppsvärme så kan det bli rätt okej i ”tältet”. Smart!
Här måste ni ju också in till Emma förstås, som ju i somras flyttade in i sitt nybyggda halmbalshus med väldigt genomtänkt uppvärmning – spännande att höra mer om!
Jag tycker detta känns så tryggt, det finns en plan här hemma numera kring hur vi håller oss varma. I morgon är det ännu ett viktigt tema – MAT. Vad vi ska ha hemma, hur mycket och vad vi behöver fundera kring – eftersom maten tyvärr inte kommer att laga sig själv, ens i en kris. Häng på!