Efter en hel veckas krishantering i bloggformat (på grund av mitt samarbete med Myndigheten för skydd och beredskap, MSB, och deras påhittade kris ”Sju dagar” i form av ett långvarigt strömavbrott) har nu elen kommit tillbaka, så att säga. Krisen är över, och jag har fått betydligt bättre koll på min och min familjs beredskap. Så nyttigt detta har varit!
Först och främst vill jag tipsa om att läsa alla delarna i den här bloggserien om du missat någon:
- Dag 1: Krisen kommer & kommunikation (mer på Instagram)
- Dag 2: Vatten, vatten, vatten (mer på Instagram)
- Dag 3: Värme, uppvärmning & skydd mot kylan (mer på Instagram)
- Dag 4: Maten, tillagningen & förvaringen (mer på Instagram)
- Dag 5: Kontanter! (mer på Instagram)
- Dag 6: Gemenskap och goda grannar (mer på Instagram)
Sen måste jag ju sammanfatta veckan förstås!
Hur bra är min krisberedskap?
Helt okej på det stora hela. Jag har möjlighet att värma mitt hem under ett strömavbrott och här finns gott om filtar och varme kläder. Vi har en del färskvatten hemma och jag hade till och med en krislåda med mat i källarförrådet, utöver det som finns i kyl, frys och skafferi. Vi har både grill och stormkök, så vi kan tillaga maten även utan el. Jag hade en batteridriven radio, ett gäng powerbanks, kontanter och gott om bekanta i området att ta hjälp av.
Nu låter det som att jag preppat helt femstjärnigt, eller hur? Men nja, ni som följt mina inlägg den här vet också att vedförrådet sjunger på sista versen, att jag inte testat varken radio eller stormkök, att mina kontanter är i för stora valörer och att matförrådet införskaffades under pandemin och därför till åtminstone 85% passerat bäst före-datum …
Så de stora dragen hade jag koll på – men jag missade grovt i detaljerna. Förbättringspotential, kan vi väl kalla det!
Vad ska jag göra nu?
Jo, jag ska börja beta av min checklista! Den har ju varit utspridd över samtliga blogginlägg, men om jag samlar den i en lång lista ser den ut så här:
- Dubbelchecka radion och ställ den på P4.
- Komplettera förrådet av batterier och tändstickor.
- Kolla mina gamla powerbanks, komplettera om det behövs – och ordna en laddstation.
- Skriv upp alla viktiga telefonnummer.
- Ha ett familjeråd och gör en krisplan som alla känner till.
- Dubbelkolla ficklampor och köp pannlampor till alla.
- Köp en extra 6-pack vatten och våtservetter.
- Kontakta kommunen – närmaste tappställe?
- Ha ett större vedlager och fyll på kontinuerligt.
- Klura på hur vi kan skärma av vardagsrummet för att kunna värma det effektivt.
- Dubbelkolla kaminrutiner – askhantering, braständare etc.
- Inventera förrådet av varma kläder så att allt passar.
- Köp mer T-röd till stormköket och kol till grillen.
- Rensa gamla krislådan med mat och köp hem mer av vardagsvaror som funkar i kris. Och fredagsmys!
- Omorganisera skafferiet – ”lek affär” (fyll på bakifrån).
- Växla kontanterna till mindre valörer, och lägg lite i plånboken.
Utöver det ska jag också se till att min ”nya” krislåda i källaren inte innehåller mat utan det andra – radion, batterier, pannlampor, ficklampor, extra tändstickor och så vidare. Vi ska inte behöva leta oss blå efter det som behövs, utan allt ska vara lätt att hitta.
Hanterlig att göra-lista, tycker jag! Och skönt med så konkreta grejer att ta tag i, inget av detta är ju särskilt svårt utan det gäller bara att få tummen ur.
Vad skulle vara min största utmaning i en kris?
Det här har jag funderat lite på under veckan, och ärligt talat tror jag att den största utmaningen skulle vara att komma ihåg vilka resurser vi faktiskt har. Att under ett strömavbrott i februari komma ihåg att vi har en grill att laga mat på – när vi vanligtvis aldrig grillar på vintern. Eller att inse att understället kan vara skönt även en septemberkväll under en kris även om det inte riktigt är i säsong för vinterkläder ännu.
En annan utmaning tror jag är att vi inte har vanan inne för alla moment. Som stormköket till exempel, det är vi ju inte vana vid att använda eftersom vi aldrig campar. Och vi har ju aldrig upplevt en riktig kris så risken är stor att alla i familjen skulle råka spola bort det sista vattnet av gammal vana. Så, jag tänker att familjeråd där vi pratar igenom allt så att alla i familjen vet och kan påminna varandra vore bra. Och att öva – testa att grilla korv i kaminen och koka gröt på stormköket, bara så att vi vet att det funkar.
Och slutligen – den sista, större utmaningen är nog att se krisberedskap som en kontinuerlig grej, inte som en engångsgrej. Precis som vi alla får rådet att testa brandvarnaren någon gång per år (till exempel innan advent) behöver min familj få in rutiner på att beställa ved innan vi tar sista säcken, se till att de extra batterierna inte bara försvinner in i diverse fjärrkontroller utan ersätts av nya och så vidare.
Och här har jag en plan! För Beredskapsveckan infaller ju varje år – den är ju ett perfekt tillfälle att gå tillbaka till den här bloggföljetongen och gå igenom den på nytt. Komplettera förrådet, öva på stormköket och påminna alla vänner om att göra detsamma. Bokmärk vettja, så kan ni göra detsamma!
Det här var slutet på Beredskapsveckan och mitt samarbete med MSB, Myndigheten för skydd och beredskap. Kolla gärna hur Emma sammanfattar sin vecka i bloggen, och botanisera runt på MSB:s sajt för mer tips och råd kring krisberedskap – inte minst utmaningen Sju dagar.
Och från och med nu har vi alla en mycket bättre krisberedskap, eller hur? Tack för att ni hängt med mig den här veckan, och dela gärna infon vidare till andra!