Visst låter det lockande med ”underhållsfritt”? Allt som behöver underhållas känns lätt som en belastning, och har man inte tid och ork att ta hand om något riskerar man förstås att saker blir förstörda med tiden. Det här förstår så klart fönsterföretagen, och därför har så kallade underhållsfria fönster av aluminium blivit ett så självklart försäljningsargument.
Underhållsfria fönster – inte en del av framtiden
Men – vad innebär ”underhållsfritt” egentligen? Främst innebär det faktiskt att du inte KAN underhålla dem, även om du skulle vilja. Ett annat ord för underhållsfria fönster skulle alltså kunna vara ”engångsfönster” – även om de håller i många år. Och är det något vi vet om ”engångs” är det att det inte kan vara en del av framtiden. Omställningen handlar väldigt mycket om cirkularitet – att sluta kretslopp och se till att varje enskild pryl, produkt och byggnad får så långt liv det bara går och är möjliga att reparera, restaurera och förse med reservdelar.
Just miljö- och klimataspekten är också ett av de allra viktigaste argumenten för att inte byta ut gamla, gedigna träfönster mot dessa moderna engångsfönster i onödan. Bytet är nämligen kontraproduktivt – det leder till mer utsläpp, inte mindre, trots att vi ofta får höra att moderna fönster är så energieffektiva. Och de är de, men de ska också produceras först – och det leder till betydligt mer utsläpp vid nyproduktion av fönster än en renovering med energieffektivisering av gamla fönster.
Och vad händer med de gamla fönstren vid ett fönsterbyte? Idag består 50% av all deponi – 25 000 ton per år – av gamla fönster och dörrar med glas i, just för att man vid sorteringen inte kan separera materialen från varandra och återvinna dem. Det leder till ett sopberg – och förlust av resurser! De gamla fönstren är ju ofta både vackra och av en kvalitet som gör att de är långt ifrån uttjänta.
Samtidigt måste fönstren ersättas med nya, och sand (som behövs för glastillverkningen) börjar bli en bristvara. En livscykelanalys gjort 2017 vid högskolan i Gävle visar dessutom att ännu efter 50 år är ett renoverat och energieffektiviserat äldre fönster bättre än ett nytt – sett ur klimatperspektiv. Och då har vi inte ens kommit in på det faktum att moderna engångsfönster dessutom ofta byts ut efter 40-50 år …
Gamla fönster går däremot att underhålla. Har de inte tagits om hand kan de skrapas, oljas in på nytt, kittas om och målas, och eventuella trasiga eller ruttna delar kan repareras. Vips håller fönstren väldigt mycket längre till!
Om syftet inte är att lösa problemet med fula, slitna fönster utan att sänka energiförbrukningen inomhus så kan man dessutom energieffektivisera gamla fönster. Man kan byta ut enbart rutan eller hela glaskassetten till energiglas, och på så vis höja energivärdet på fönstret betydligt. Man kan också ljudisolera bättre genom att komplettera med bullerglas. (Vill man ha kvar den vackra känslan av munblåst glas som är lite ”vågigt” kan man behålla dem och sätta modernt energi-, isoler- eller bullerglas innanför, så får man både äta kakan och behålla den!)
Sen finns det också helt andra värden att ta hänsyn till här. Ett äldre hus med originalfönstren kvar har ett uttryck som inte går att efterlikna med aluminiumfönster. Moderna fönster har ofta andra proportioner, och glasytan blir mindre eftersom moderna fönster har grövre dimensioner. Det leder till mindre ljusinsläpp, något som få vill tulla på. Det finns också undersökningar som visar att ett fönsterbyte kan sänka värdet på huset, eftersom hela 63% är villiga att betala mer för ett hus med bevarade karaktärsdrag. Och det stämmer faktiskt när man kollar på statistiken också, i en jämförelse gjord i Halland låg priserna i snitt 7% högre för hus med kulturhistoriska värden.
Så – när man sammanställer det hela finns det ganska goda skäl att tacka nej till fönsterföretagens offensiver.
12 skäl att renovera fönstren istället för att köpa nya
- Bättre för klimatet tack vare minskad produktion
- Bättre för miljön tack vare minskat sopberg/deponi
- Bättre för kulturarvet att originaldetaljer får bevaras och tas om hand
- Bättre för inomhusmiljön i ett gammalt hus att de äldre, vindtäta men inte lufttäta fönstren får vara kvar
- Bättre att behålla möjligheten att underhålla under lång tid (minskad risk för nya fönsterbyten)
- Bättre för privatekonomin att förlänga livet på något istället för att byta ut det
- Bättre för ett vackert hus när karaktären bevaras
- Bättre ur ett charmperspektiv med munblåst glas
- Bättre för ljusinsläppet i hemmet att nätta originalbågar behålls
- Bättre för värdet på huset med bevarade originaldetaljer (och större vinst vid eventuell försäljning)
- Bättre för möjligheten att behålla hantverkskunskap kring fönsterrenovering i Sverige
- Bättre för den personliga utvecklingen och känslan av händighet att lära sig att renovera fönster
Läs mer om fönster och bevarande
Följ Renoveringsraseriet som ständigt uppmärksammar, folkbildar och opinionsbildar för att ursprungliga byggnadsdetaljer (som fönster, dörrar och balkonger) ska bevaras och tas om hand. Renonveringsraseriet är en förening som man också kan stötta med pengar så att arbetet kan drivas än mer effektivt. (Tack också för lånet av bilder!)
Följ Petter Gantelius, som är proffs på fönsterrenovering och frikostigt delar med sig av sina bästa tips och massor av vackert fönsterhantverk.
Följ Byggnadsvårdsföreningen som kämpar för att rädda vårt kulturarv och konvertera fler renoverare till att bli byggnadsvårdare. Genom att bli medlem i föreningen stöttar du arbetet och får fina, matiga tidningen Byggnadskultur också!
Tack för att du skriver om detta!
Jag kan förstå detta när det kommer till äldre fönster med karaktär. Men trista 80-tals-fönster är sisådär roliga att renovera… men absolut ur klimatsynpunkt. Hur är det om man byter till fönster med träram, inte aluminium?
Det bästa är förstås att låta fönstren sitta kvar hela sin livslängd, även om de är trista. Behöver de bytas ut är det näst bästa gissningsvis att sätta in begagnade, renoverade fönster i trä, och ge dem nytt liv. Tredje bäst borde vara att sätta in nytillverkade men hantverksmässigt gjorda fönster i trä som kan och ska underhållas, men i så fall kan hålla i typ 100 år.