Den gångna veckan har bloggen fått ligga orörd, eftersom jag flängt runt och föreläst på fyra orter på sju dagar. Det har varit superroligt, jag har haft så många bra diskussioner på allt från Mölndals Stadsbibliotek till Dalarna Science Park.
Jag föreläser (främst) om Ställ om-boken, och pratar ju där väldigt mycket om vinningarna med omställningen ur olika aspekter. Och då brukar jag också visa denna bild, som exempel på hur framtiden kan se ut:
Detta är borgmästare Anne Hidalgos vision av hur den berömda paradgatan Champs Elysées ska förvandlas till en slags ”trädgård” fylld av människor och grönska snarare än trafik. I början var planen att sjösätta denna makeover till OS nästa sommar, men det kommer inte att hinnas med tyvärr vad det verkar. Planen står dock fast, och jag ÄLSKAR denna visualisering av hur omställningen konkret kan se ut.
Som kontrast, Champs Elysées som den ser ut nu:
Åtta filer plåtgröt, och en plats som besöks av 100 000 människor varje dag, men bara 6% av dem är Parisbor utan specifikt ärende – resten är turister och människor som arbetar i området. Parisborna vill helt enkelt inte vistas här. Det är en av världens mest berömda gator – men en idag väldigt bullrig plats med dålig luftkvalitet.
Att som politiker säga att man planerar att ta bort bilarna från en viss plats (eller som borgmästare Hidalgo till och med säga att 72% av alla parkeringsplatser i innerstan ska väck) är sällan populärt. Helt enkelt för att det enda man som medborgare hör är att något man är van vid ska försvinna, och det känns direkt både obekvämt och som en uppoffring. Därför tror jag den typen av (förvisso kanske lite över-glassiga) visualiseringar som den översta bilden verkligen behövs! Vi behöver förstå vad vi får i gengäld för den uppoffringen, och ett supervackert promenadstråk genom staden är det nog ganska få som har invändningar emot rent principiellt.
Väldigt ofta när jag föreläser om detta får jag nämligen höra att människor har lite svårt att se framför sig hur det hållbara livet kommer att se ut. Eller hur deras hemort kommer att förändras. Hur blir livet i en omställd stad? Det känns lite som att be människor föreställa sig Internet innan Internet uppfanns – det finns liksom inte riktigt tillräckligt med referensramar i fantasin för att bygga upp en konkret bild av ett omställt samhälle i huvudet. Så när politiker säger att de ska exempelvis förbjuda bilar på en viss plats ser vi bara den platsen som den ser ut idag – minus bilarna – framför oss. Och då blir det ju förmodligen en ganska ödslig, trist och svåråtkomlig plats, snarare än en frodig ”trädgård” att njuta av.
Jag tror att genomtänkt kommunikation kommer att bli en otroligt viktig nyckel i omställningen, inte bara för att få med folk på tåget utan också för att skapa framtidstro och optimism i dessa mörka tider. Men tyvärr tror jag kommunikationen ofta är det som får stryka på foten resursmässigt, att det liksom får räcka med ett pressmeddelande och en intervju snarare än påkostade renderingar och konkreta visualiseringar av vad framtiden kommer att erbjuda.
Håller ni med? Tycker ni att det är svårt att se framför er hur livet där ni bor kommer att bli efter omställningen? Om ni fick önska, vad skulle ni vilja se bilder/filmer/illustrationer av, för att känna mer pepp kring omställningen?
När kommer du och föreläser i Göteborg eller Skövde?
Jag var i Mölndal för en vecka sen! Tyvärr ingen fler inbokad i Gbg just nu och inte i Skövde heller. Det hänger ju på att någon arrangör faktiskt bokar mig, då kommer jag som ett skott! Så vet du platser som ofta tar in föreläsare (eller om din arbetsgivare ibland gör det på inspirationsdagar eller dylikt), tipsa dem gärna!
Så inspirerande inlägg! Jag har en mapp på Pinterest där jag samlar hållbara framtidsvisioner… jag tycker jag ser enkelt mer ”grönska/odling” och solceller men skulle vilja se mer cirkulär livsstil, kreativ ”gemensamhetshus/plats”, social hållbarhet (många ensamma äldre där jag bor, mer gemenskap), enklare sätt att få en helhetssyn på återbruk.
Sen känns det ju ibland som en del lever i en annan (lyx)värld som river ut nya kök, marmorskivor och shoppar a la Bianca.
https://www.pinterest.se/designbella/sustainability/
Men ja, MER gemensamma ytor för att ses, hänga, lära sig saker tillsammans och nätverka på olika sätt. Håller så med om detta. Tack för Pinterestboarden, så spännande!!
Jag tycker det finns mycket visioner, tankar och även förutsättningar för en mer hållbar livsstil i stan. Jag efterfrågar mer idéer om hur man kan göra livet mer hållbart när man bor på landet. Visst om jag gillar att odla kan jag bli mer självförsörjande men hållbarhet är ju så mycket mer än så. Jag blir tex helt beroende av bilen så fort jag vill ta mig hemifrån för det går väldigt dåligt med lokaltrafik och cykelavstånd är för stora. Nu har jag tur för jag kan jobba hemifrån och slipper därmed den dagliga pendlingen. Men jag tycker ofta landsbygden glöms bort i diskussion om hållbarhet
Förstår dig så klart! Och det borde definitivt finnas riktade satsningar för att landsbygdsbor ska kunna ställa om. Rent utsläppsmässigt får vi större resultat om vi bearbetar folk i tätorter och städer (eftersom vi är så många fler), men vi behöver definitivt också börja bygga framtidens landsbygd.
Med tanke på att många som förnekar klimatkrisen bor på landsbygden och klyftan mellan stad och landsbygd ökar måste även landsbygden vars med redan från början i diskussionerna om omställning. Annars ser inte boende på landsbygden att det finns något positivt för dem med omställning utan tvärtom att det blir dyrare att leva och ta sig till arbete etc och röstar då på politiker som i valrörelse går ut med lägre bensinpriser och har vi politiker som förnekar att det ens finns en klimatkris blir det svårt att få rätt politiska beslut. Och boende på landsbygden anser ofta att tex Miljöpartiet bara bryr sig om boende på Södermalm i Stockholm. Klyftorna behöver minskas och det behövs visioner om landsbygden också men tycker jag hör väldigt lite om det utan fokus är mest på städer
Håller helt med om det, det behövs ju både ett ”hela Sverige ska leva” och ”hela Sverige ska kunna ställa om”, så att alla delar känner framtidstro!
Jag är tex inflyttad till landsbygden i Skåne och här röstar nästan 50% på SD. Finns väl flera skäl till det men en sak är lägre bensinpris då folk här har låga inkomster och längre pendlingsavstånd som måste ska med bil i nuläget så är det lätt att vinna över dem vid val
Ja, och det är verkligen fullt förståeligt när alternativen saknas. Det hade varit intressant att se mer riktade satsningar till landsbygd, både i form av kanske stöd för just skenande bränslepriser där kollektivtrafik inte finns, men också rejält omställningsstöd så fler landsbygdsbor kan byta till elbil (dyrt i ”inköp”, betydligt billigare i drift – särskilt om man då kan ladda hemma och i princip alla glesbygdsbor bor ju i egna hus).
Jag saknar tankar och visioner för landsbygden på samma sätt som visioner för städer presenteras. Att kunna ta sig någonstans är ju självklart men vilka fler saker kan man tänka sig för att göra en levande landsbygd och få med sig de boende i omställning. Och att alla bor i egna hus är inte helt sant. I min lilla by finns det många som bor i hyresrätt. Såg kommentarerna på ditt fb inlägg och där fanns massa med härliga visioner om omställning i städerna men inte så mycket när det gäller landsbygden. Här finns sällan möjlighet att köpa ekoprodukter för affären är så liten så tycker inte det är lönsamt att ta in, rekoringar säljer sina produkter i städerna. Visst kan man köpa en del direkt av producent på vissa ställen. Men mycket av det man pratar om är på individnivå. På vilket sätt kan samhället ställa om på landsbygden?
Ja, det här tycker jag så klart också är en viktig fråga – på så många sätt! Att jag ofta har stadsfokus i mina texter handlar inte på något vis om att förminska landsbygden eller att inte ha förståelse för utmaningarna, utan utgår i princip helt från hur slut läget är och hur lite tid vi har. Det ÄR lättare att sänka utsläppen snabbt om vi prioriterar åtgärder som berör många människor snabbt och där alternativen redan finns på plats. Som att minska biltrafiken i städer och tätorter där avstånden är mindre och kollektivtrafik redan är på plats. Även om jag skulle ÄLSKA satsningar på kollektivtrafik och cykelbanor utanför städerna så skulle det inte sänka utsläppen i särskilt hög grad eftersom antalet människor satsningen berör inte är så stor. Med det menar jag inte att det inte ska göras så klart, bara att det givet den akuta klimatkrisen är bättre att exempelvis pusha stadsbon till ett bilfritt liv så att människor utanför städerna kan ”få” släppa ut via bilen längre – tills alternativen är på plats.
Men med det sagt vill jag jättegärna se massor av visioner för livet utanför städerna också! Inte minst för att jag tror många drömmer om ett lugnare liv, men i dagsläget inte ser hur det skulle funka med deras omställning just för att det exempelvis skulle innebära ett beroende av bil.
Jag bor också på landet, på Tjörn, och kan som tur är cykla till min sons skola och mitt jobb varje dag. Det är 1km till hans skola och 2 km till mitt jobb. Cykelbana i kombination med villagata hela vägen. Jag tror att fler kommer kunna cykla på landet om man bygger fler cykelbanor, affärerna kommer ta in mer eko-mat om man köper mer eko-mat och också säger till dem att man vill att de ska ta in det. Samma gäller för vegokött och sånt. Jag är en större procent av alla kunder i affären här än i en stooor affär i stan och borde kunna påverka mer bara genom att själv Välja ekomjölken t ex.
Men ja, mer visioner som når den breda allmänheten behövs, både i stad och på landet. Vi som medborgare måste visa lokalpolitikerna att vi bryr oss, så de vågar ta beslut om att t ex installera solceller på kommunala byggnader eller bygga cykelbanor.
Man kan också använda sin kommuns tyck-till-funktion på hemsidan. Det borde finnas på alla kommuners hemsidor. Där kan man föreslå att träd ska planteras på alla lekplatser, t ex. Det har jag gjort. Inget har hänt iofs, men jag får la påminna igen.
Även på landet kan man starta upp en omställningsgrupp. Här på Tjörn har vi en: https://www.omstallningtjorn.se/
Hoppas du hittar dina vägar, Ansi!
Jättebra input! Och faktum är ju att matbutiker på landsbygden skulle kunna ta ställning för eko genom att exempelvis bara sälja ekobananer. När konkurrensen mellan butikerna är låg (pga långt mellan dem) har man ju större möjligheter att påverka det som säljs.
Ja, vår butik byter snart ägare. Jag ska försöka få pratat med den nya ägaren så snart hon tillträder.
https://www.naturskyddsforeningen.se/artiklar/5-viktiga-varor-att-byta-till-eko/
Jag tror dock butiken här är lite rädd för att bara ha eko eftersom många veckohandlar (tror jag) i större butik i närmsta stad (dit många pendlar) eller i kommunens centralort 8 km bort. Vi som inte pendlar handlar dock allt från den lokala butiken (som är en ICA Nära-butik).
I vår förra butik i Umeå hade de en mycket tydlig eko-profil. De sålde enbart ekomjölk och ekopotatis minns jag. https://www.coop.se/butiker-erbjudanden/coop/coop-alidhem/