Har du koll på vad Sjunde AP-fonden är? AP7 är den statliga delen i premiepensionssystemet, och de har som uppdrag att ”bidra till en trygg pension”. Så långt allt väl, men eftersom Sjunde AP-fonden har enorma investeringar i världens största oljebolag så gör de i själva verket tvärtom, det vill säga ”bidrar till en otrygg framtid”.
Är detta viktigt då? JA! Klimatpåverkan från svenskarnas pensioner och sparande landade exempelvis år 2018 på totalt 53 miljoner ton, vilket var mer än hela Sveriges utsläpp (som då var totalt 51,56 miljoner ton).
(Kan vi också ta en sekund och fundera över hur orimligt det är att svenska staten per automatik investerar medborgarnas pensioner i fossilindustrin?)
För alla medborgare som inte aktivt gör egna val för premiepensionen hamnar pengarna alltså automatiskt i AP7, och eftersom vi har en tendens att nöja oss med det ”förinställda valet” så innebär det att över 5 miljoner svenskar indirekt bidrar till nya investeringar i fossilindustrin. Så här kan vi ju inte ha det!
Det är lätt att tro att det är svårt, krångligt eller tidskrävande att flytta premiepensionen, och att det kräver kunskap och tid att göra research. Men det stämmer inte! Jag bytte själv bort mina AP7-andelar 2019, och det var precis lika buslätt då som nu.
Här kommer en kort guide till hur man gör (baserad på Fair Finance Guides artikel men kompletterad med lite extra information för att bytet ska bli så smidigt som möjligt), och därefter lite överkurs och mer information. Ta dig tiden att göra detta, det är bland de viktigaste sakerna du kan göra som individ för klimatet! Det räcker dock med 3-stegsguiden om du inte har tid och ork att sätta dig in det här mer, jag lovar!
(Obs! Alla former av investeringar kan förstås både sjunka och stiga i värde. Att du gör hållbara val innebär inte att de är riskfria. Ta hjälp av en ekonomisk expert om du vill ha mer tips kring de ekonomiska aspekterna av pensionssparandet – den här guiden handlar enbart om att flytta pengarna bort från fossilindustrin. Du bör också ta hänsyn till att olika premiepensionsval har olika höga avgifter till exempel, vilket påverkar din pension. Jag har skrivit mer om detta på instagram i denna höjdpunkt!)
1. Logga in på Pensionsmyndigheten
Här klickar du dig in och loggar in med bank-ID. Då kan du se all möjlig information om din pension, så att du får bättre koll på hur den ser ut idag.
Scrolla ner en bit så ser du dels en knapp märkt ”Se dina fonder” (så att du kan se vad du har för innehav idag, kanske du redan har bytt bort AP7?), dels en knapp märkt ”Byt fonder”. Klicka på den om du vill byta ut det du har.
2. Hitta bättre fonder att flytta till – Svanen!
Det finns totalt 19 Svanenmärkta fonder i dagsläget, och sju av dem går att välja i premiepensionssystemet:
- CB Save Earth Fund (Aktiefond, 976506)
- Didner & Gerge Global (Aktiefond, 541235)
- Fondita Sustainable Europe (Aktiefond, 566556)
- Handelsbanken Global Tema (Aktiefond, 123679)
- Handelsbanken Hållbar Energi (Aktiefond, 687509)
- Handelsbanken Tillväxtmarknad Tema (Aktiefond, 987842)
- Pareto ESG Global Corporate Bond (Räntefond, 606103)
Svanenmärkta fonder är inte perfekta, men de garanterar bland annat att inga investeringar görs i olja eller kol, i länder som inte skrivit under Parisavtalet och lite annat smått och gott. De är inte helt fossilfria idag, men de är ett rejält steg upp från AP7 alltså, och framför allt är det fonder som granskas av en oberoende part.
3. Lägg till och byt ut
När du sökt fram en Svanenmärkt fond eller en annan fond du vill byta till, klicka på +-tecknet längst till vänster (”Lägg till”). Då läggs fonderna till i din pensionsportfölj – men du har inget innehav i dem förrän du omfördelat dina pengar!
Så när du lagt till alla fonder du vill investera i, scrolla uppåt på sidan tills du hittar listan under rubriken ”Fondportfölj”. Där bör du nu se dina nuvarande fonder och hur många procent du har i respektive, samt de nya du lagt till (med 0% i varje).
Nu är det bara att fördela dina totalt 100% på ett nytt sätt! Det ska alltså stå ”0%” under Önskad fördelning på AP7, så blir du av med den om du vill det. Längst ner i listan ser du hur många procent du fördelat, och vad du har kvar att pytsa ut.
Klicka sen på ”Gå vidare”. Dubbelkolla att du fått ihop en lista du är nöjd med (utan AP7 om du vill bli av med den), kolla att du är nöjd med förändringarna i risk och avgift (några av de Svanenmärkta fonderna har högre avgift än genomsnittet, så du kan ju exempelvis välja bort just dessa om du vill) och scrolla sen ner till ”Godkänn beställning” och signera med mobilt bankID.
Klart!
Viktigt! Sprid ordet!
Längre ner hittar du mer info om val du kan göra kring premiepensionen, men att byta till Svanenmärkt är egentligen både enklast och mest säkert – så det du gjort hittills räcker!
Ta dig däremot gärna tid att sprida ordet, vi behöver ju få över 5 miljoner (!) svenskar att flytta sina pengar! Dela länken till det här blogginlägget (eller till motsvarande sida hos Fair Finance Guide), tipsa alla du känner om att kolla upp var deras premiepension ligger idag och tryck på hur MÅNGA det är som inte gjort ett aktivt val.
Ju fler som flyttar pensionsslanten, desto färre kronor kan investeras i fossilindustrin!
Andra val du kan göra
Här kommer lite extra bonusläsning från Fair Finance Guide, så att du får koll på övriga hållbarhetsval som finns.
Vill du hellre göra andra val än Svanenmärkt så kan du exempelvis filtrera på ”Hållbarhetsfonder”.
Då kommer omkring 30 andra så kallade ”mörkgröna” fonder upp, men obs – för att vara säker på att de är fossilfria måste du också välja bort ”Fossila bränslen” i dropdownmenyn ”Oönskade produkter och tjänster”. (Där kan du ju välja bort fler saker dessutom.)
Ett annat val du kan göra är att filtrera på ”Fonder med låg CO2-risk”. Det här är en sanning med modifikation, för dessa fonder kan fortfarande placera upp till 7% av pengarna i fossilbolag. Klickar du i detta val kommer fonder upp som investerar i bolag som generellt anses ta ett större klimatansvar än genomsnittet, men de är som sagt inte garanterat fossilfria.
Du kan också välja något som kallas gröna räntefonder. Det är mindre riskfyllt än att spara i aktier, men ger också lägre avkastning. Gröna räntefonder investerar dina pengar i exempelvis vindkraft, men du kan inte vara helt säker på att allt är hållbart (dock betydligt bättre än genomsnittet). Det finns två gröna räntefonder att välja på, som du kan söka fram:
- SEB Green Bond Fund (Räntefond, 405704)
- Storebrand Grön Obligationsfond (Räntefond, 721506)
Mer läsning
Jag har gjort fler inlägg om hur vi kan tänka kring pensionen, pengar och sparande, om du nu fått feeling och vill göra mer!
- Spara hållbart – det stora inlägget om pengar
- Plan B-podden avsnitt 4 – börs, bank & besparingar
- Om heatflation, klimat & vad som egentligen kostar
Tack för bra information, Maria! Lite läskigt känns det när jag inte har koll på sånt här med börsen egentligen, men nu har jag valt dessa:
242081 – Länsförsäkringar Lång Räntefond A (70%)
687509 – Handelsbanken Hållbar Energi A1 (25%)
566556 – Fondita Sustainable Europe Placeringfond (5%)
Ingen aning om jag gjort ett bra val, men vi får hoppas det! Hur ofta borde man logga in och kolla läget?
Bra där Tove! Jag kan inte ge några råd kring den ekonomiska aspekten av detta alls, utan detta inlägg handlar ju helt om att flytta pengarna från fossilindustrin. För mer ekonomisk rådgivning bör du kontakta en expert på det.
Var finns sånna experter?
Jag vet inte exakt för jag har inte tagit hjälp av någon. Har du högt förtroende för din personliga bankman kanske det kan vara något? Annars finns det säkert ekonomiska rådgivare på annat håll.
Jag vet att det är elände med de fossila investeringarna men har du koll på lagen om finansiell rådgivning? Ett sånt här inlägg med en tydlig uppmaning borde komma med en brasklapp eller friskrivning från din sida.
Fast jag har ju ett helt stycke om riskerna med investeringar generellt?