Under december och januari har jag stökat runt bakom kulisserna på bloggen med hjälp av en webbdesigner för att förverkliga en idé jag haft ett tag. När jag skrev Ställ om! Allt att vinna på ett klimatsmart liv så insåg jag att jag skulle vilja skapa en plats på nätet som matchar boken, där ni som läser mig här både får nya sätt att utforska bloggen på och praktiska tips för hur ni kan komma igång med omställningen.
Resultatet? Ställ om-guiden!
Ställ om-guidens 3 delar
Ställ om-guiden är som en slags alternativ startsida till bloggen, som är lite mer som en manual korsat med ett onlinemagasin. Tanken är att du när du kommer in ska känna ”fasen, vad bra – nu kan jag komma igång!”. Egentligen tänker jag ju att ni bara kan klicka er in och botanisera, men om ni vill veta hur jag tänkt kan ni läsa vidare! Det här blir lite långt, men bokmärk gärna och spar om du blir osäker!
1. Omställningen steg för steg
Så här ser det ut när du kommer in på Ställ om-guidens startsida. En liten introtext, en meny i fem steg och en ruta med länk till ett galleri med företag som jag rekommenderar. Om du är helt ny på att tänka kring din omställning så rekommenderar jag att börja med Steg 1 och klicka dig framåt för att ta dig an detta i en vettig ordning. Steg-menyn är klickbar, så bara att klicka på ”Steg 1 – Kroka arm”.
Då hamnar du först lite längre ner på samma sida, där det finns en liten sammanfattning av vad det här steget handlar om. Känns det intressant kan du klicka dig in till en hel temasida om just klimatkompisar och gemenskap, och känns det som att det här är sånt du redan kan så kan du fortsätta scrolla nedåt till steg 2 istället.
Om du klickar dig in till Steg 1 – Kroka arm (eller något av de andra fyra stegen), så hamnar du på en temasida med allt möjligt matnyttigt på det ämnet. Det kan vara tips som det ovan, att ha en digital chatt med sina klimatkompisar för att lätt kunna stöta och blöta saker till exempel.
Jag har också finkammat mitt bloggarkiv efter inlägg jag skrivit som passar in på temat ”Kroka arm”, och samlat dem så här, så att ni lättare ska hitta dem. Mer läsning på temat helt enkelt!
Och när du känner dig nöjd med Steg 1 scrollar du dig nedåt helt enkelt, tills du kommer till en knapp som skickar dig vidare till Steg 2. (Det finns också en meny för alla stegen i vänsterspalten, om du hamnar vilse eller vill ta en genväg till nästa steg.)
2. Företagen som hjälper till
Jag kände direkt att jag också ville bygga vidare på Hållbara listan som tidigare fanns här på bloggen. Jag vet att det var uppskattat att jag tipsade om företag som kan lösa olika omställningsproblem och underlätta att sänka utsläppen – ni slipper göra fullt så mycket research, och bra företag med vettiga affärsidéer når ut till rätt målgrupp. Win/win!
Den här gången har jag gjort mitt ”företagsgalleri” lite snabbare, enklare och rappare – en kort beskrivande text om varför jag gillar företaget i fråga, och en direktlänk till dem. Raka rör, liksom!
Nio grymma företag hoppade på direkt när jag berättade om min idé, och jag har fler på ingång – så med jämna mellanrum kommer företagsgalleriet att utökas. Tipsa gärna om ni vet företag som borde vara med! (Alla företag betalar en summa för att synas i galleriet under ett år, men ingen kan köpa sig in – jag tar bara in företag jag själv tycker om och ser klimatnyttan med.)
Företagen kommer att turas om att dyka upp i spalten på bloggens startsida också, så att ni alltid blir påminda om dem!
Ovan ser ni:
Bärta – ett spännande företag som gör vegoprodukter av svenska, ekologiska ärtor! Bra alternativ för de som inte vill eller kan äta så mycket soja, men ändå vill byta ut köttet mot vego till exempel. Och eko dessutom, så bra!
Bytdator.se – en perfekt startpunkt för dig som behöver en ”ny” dator, men som vet hur mycket utsläpp (och avfall!) som är kopplade till produktionen av nya teknikprylar. Här är det PC som gäller, men det finns både stationära, bärbara och speldatorer – allt rekonditionerat och med garanti, så tryggt som tusan!
Ekobanken – den bank som år efter år toppar Fair Finance Guides ranking över mest transparenta banker! Jag är supernöjd kund hos Ekobanken både privat och med mitt företag, och kan varmt rekommendera dem. Det är skönt att veta att mina pengar bidrar till lösningar, inte fler problem, när jag sover!
I nästa rad på sajten (företagen är listade i bokstavsordning) hittar vi:
Enkla kassen – en matkasse som fokuserat på att göra matlagningen både enkel, god och klimatsmart. Perfekt för alla som älskar konceptet med matkasse för att underlätta vardagen, men som också vill säkerställa att utsläppen från maten sjunker. Enkla kassen kan sänka utsläppen från vår kost med upp till 80%!
Gårdsfisk – ett företag jag följt ända sedan jag skrev boken Det smarta landet för fem år sen, och då intervjuade en av grundarna. Så passionerat gäng bakom, och så bra idé! Genom att föda upp (inte ”odla”, det handlar ju om djur) fisk på svenska bondgårdar slår Gårdsfisk flera flugor i en smäll. Vi slipper överfiskade och övergödda hav, och bonden får närproducerad näring att sprida på åkrarna.
Hygglo – en riktig vardagshjälte som gör att vi slipper ”klicka hem” saker vi kanske bara behöver för en dag eller några timmar. Jag har hyrt allt från speedheater på Gotland (för att skrapa bort färg) till photobooth för min bokreleasefest, och allt möjligt därimellan. I år ska jag också börja hyra ut mina egna grejer!
Naturkompaniet – har jag samarbetat många gånger med under årens lopp, och jag älskar att de utökar sitt cirkulära erbjudande hela tiden. I höstas kom en secondhandsatsning med fritidskläder, och sedan tidigare fanns redan uthyrning av till exempel tält och ryggsäckar, samt enkla lagningskit och kunnig personal för att kunna ta hand om och förlänga livet på all utrustning.
Pure Effect – ett svenskt företag som liksom knäckt naturens kod för att hålla saker fräscha! Deras rengöring och klädvård bygger på bioteknik som ”äter” smuts och dålig lukt, vilket gör att vi inte alls behöver tvätta så ofta som vi annars slentrianmässigt gör. Jag kör detta på mina träningskläder för att slippa tvätta dem hela tiden, eftersom den typen av kläder också släpper mikroplaster – dubbel vinst! (Och så spar jag massor av tråkig tvättstugetid också.)
Runåbergs fröer – nu när trädgårdssäsongen står för dörren vill jag varmt rekommendera Runåbergs, som både odlar egna ekologiska fröer och tar in fröer från noga utvalda och ansvarstagande fröodlare. Jag gillar också att de specialiserat sig på kulturarvsväxter och sorter som är anpassade för nordiskt klimat, det känns viktigt för att ge så bra skördar som möjligt när klimatet förändras.
3. Temasurfa i bloggen!
På Ställ om-guidens startsida finns också ett gäng ”sliders” med blogginlägg som inte direkt är kopplade till de fem omställningsstegen, utan istället går på lite mer klassiska teman av typen ”biffen, bilen och beachen”. För ibland är det nog så ni vill botanisera i guiden, tänker jag – och exempelvis kolla upp alla tips som har med mode och kläder att göra. Eller inför semestern, julen eller renoveringen?
I vänsterspalten finns en meny med färdiginställda sätt att söka i bloggen, så om du ser något tema där du är intresserad av är det bara att klicka och få upp ett gäng inlägg. Jag kommer att fortsätta indexera mitt rätt stora arkiv allt eftersom, för att du alltid ska hitta något matnyttigt där!
Så där ja! Flera månaders jobb äntligen live, hoppas ni ska gilla detta alternativa sätt att använda bloggen på! Kom gärna med förbättringsförslag eller idéer på vad ni vill se där, så ska vi se vad jag kan använda mig av när jag utvecklar guiden vidare. Jag kommer så klart att fortsätta blogga som vanligt här i det konventionella bloggflödet också, och på det sättet fylls också Ställ om-guiden på med fler inlägg hela tiden.
Varsågoda – hoppas ni ska gilla Ställ om-guiden!
Kan du inte göra ett inlägg hur du använder Pure Effects produkter? Förstår inte hur träningskläder kan användas igen utan att tvättas. Mina luktar inte gott efter löpningen…
Mvh Åsa
Hej Åsa, så fort jag kommer hem tar jag upp träningskläderna ur väskan, sprayar dem och hänger upp för att torka. Funkar toppenbra, när jag ska använda dem nästa gång luktar de inte svett utan svagt av Pure Effect istället (finns olika dofter). Och obs, det handlar inte om att dölja svettlukt med doft, utan att den aktiva bakteriekulturen i medlet ”äter upp” smuts och stank.
Jag har också en kompis som hade som experiment att använda samma par strumpor varje dag, och spraya dem varje kväll. Hon använde samma strumpor i tre veckor, utan problem. Nu kör hon ett par i veckan med samma metod, och det funkar utmärkt! Har också hört flera med tonårssöner som fått bukt med stinkande skor osv med Pure Effect. Så väl värt ett försök för att minska tvättmängderna, tycker jag!
Väldigt fin och insprierande guide! Vem har gjort de fina illustrationerna? Bilden med vindkraftverket skulle jag ju vilja ha på väggen 🙂
Tack! De är inköpta via en bildbyråtjänst, så de är inte gjorda specifikt för detta. Men visst är de fina!
Verkligen fantastiskt fina!
Hej Maria!
Tack för en verkligt intressant och givande blogg. Så bra med en ställ-om-guide!
Jag har kikat runt lite inne i guiden och är intresserad av att läsa mer om dina tankar kring mat. Vad ni äter i din familj, vad ni väljer bort, hur ni tänker kring frukt och grönsaker med tanke på import osv och mejeriprodukter! Köper ni allt ekologiskt och om inte vad satsar ni på?
Vi äter mestadels vegetariskt och så mycket eko som vi har råd med. Köper kött någon gång när det är kort datum i butiken. Däremot fastnar vi i köp av mejeriprodukter, tips mottages tacksamt här. Köper även allt jag hittar som vi äter som är nedsatt pga kort datum.
Jag har dumpstrat en del tidigare men har flyttat och här är det svårare varför vi nu vill göra mer medvetna val i vår familj.
Finns förstås en massa att läsa kring detta och olika perspektiv att förhålla sig till men är intressant att höra från någon som också har familj och som är så medveten som du är.
Tack för allt du skriver!
Caroline
Hej Caroline, vilka fina ord! Och jag kan absolut skriva mer om mat, sätter igång med ett sånt inlägg direkt! (Du kan också söka i bloggen, har skrivit en del om mat tidigare.