Nu står påsken runt hörnet, vårsolen letar sig in genom fönstren och fåglarna kvittrar! Och eftersom jag gissar att de flesta av er som läser min blogg har klimathjärtat på rätta stället har ni säkert en del tankar – och kanske frågor? – om hur man firar en hållbar påsk?
Hållbar påsk = hållbar högtid
Generellt tycker jag det finns en checklista som passar de flesta högtider, och som man alltid kan utgå från. En grundguide till hållbara högtider helt enkelt, och den kommer här. Sen har jag skrivit en hel del om påsk generellt, så sök gärna i arkivet också för mer inspiration!
Minska matsvinnet
Laga inte orimliga mängder mat, och ha en plan för resterna redan från början. Kom ihåg att vi ofta tröttnar snabbt på högtidsmaten, så hellre lite och gott hela vägen än tradig påsktallrik nummer sex på annandagen.
Välj transportsätt med omsorg
Oavsett om det är fjällresa eller släktkalas på gång, försök välja ressätt utifrån utsläpp. Tåg är toppen, och funkar inte det kanske det är nu du testar att hyra en elbil? (Är det en budgetfråga så kan det också vara värt att höra runt bland vänner om någon ska stanna i stan och kan tänka sig att låna ut eller hyra ut sin elbil till kompispris?)
Andrahand i första hand
Oavsett om det handlar om påskpynt eller presenter, köp så lite nyproducerat du bara kan. Det finns en uppsjö av allt från påskägg till äggkoppar på loppis, och i påskäggen kan det ju ligga begagnade barnböcker, leksaksbilar och andra guldkorn. Även pyssel och dekorationer kommer in här – återbrukspyssel är det bästa (och få saker slår toarullar som råvara för barnpyssel).
Tänk svenskt och i säsong
Färska delikatesser som inte är i säsong (som jordgubbar vid alla hjärtans dag) flygs ofta in, eftersom de är för ömtåliga för båtfrakt. Detta gäller även nu, så skippa sparrisen exempelvis. Detsamma gäller blommor – snittblommor som inte är svenskodlade åker ofta flygplan till påskfirandet = orimliga utsläpp. Ta in ris från naturen och välj svenskodlade tulpaner!
Välj certifierat och miljömärkt
Påsk innebär ofta ägg, choklad, fisk och blommor – och ju fler varor vi köper som möter krav som ställts av en oberoende part, desto mer bidrar vi till en bättre helhet. KRAV-märkt, ekologiskt (ja, jag vet att det finns en diskussion kring ekoägg just nu), FSC-märkt och så vidare. Gäller så klart även påskstädning!
Fokusera på relationerna
Ingen minns ”årets färg 2024” i påskriset (eller julgranen) över tid, men alla minns hur mysigt det var att fira påsken med mormor eller att samla vännerna för en påskdrink. Det viktiga och riktigt hållbara är våra mänskliga relationer – inte prylar och pynt.
Och så några ord om undantag
Kring jul kommer det ofta inlägg om veganska julbord, och även om det är TOPPEN för de som vill testa, som blivit veganer under året som gått eller som bara vill blanda ut de traditionella rätterna med några nya tänker jag att det inte är undantagen som slår hårt mot klimatet, utan vardagsvanorna.
Med andra ord – vill du äta ägg, lax och kanske morbrors specialkorv på påsken – gör det. Med gott samvete. Och lägg istället energin på att 1) äta mindre kött i vardagen, 2) minska matsvinnet året om (inklusive högtiderna) och 3) att kanske prata lite hållbarhet med de du firar påsk med när ni ändå är samlade.
Undantagsgrejen gäller förstås inte långflygresor på påsklovet – de är för stora klimatbovar för att vi ska kunna tänka ”en gång ingen gång”. Men vad vi äter en helg på året är inte det viktiga, utan hur vi äter nästan jämt. Det kan vara bra att ha med sig.
Glad påsk på er!