Hur ska vi semestra i en planetkompatibel framtid? Vilken typ av resmål ska vi besöka, hur tar vi oss dit, hur bor vi på plats och vad ska vi lägga våra pengar på?
I säsongens sista avsnitt av Plan B-podden, Bästsverige & framtidens destinationer, tar vi ett grepp om semestern – och tar semester! Japp, för första gången tar vi med poddmikrofonerna på resa, när vi i samarbete med Turistrådet Västsverige ger oss ut på jakt efter klimatsmart semester och framtidens destinationer. Emma intervjuar Marie Linde på Turistrådet Västsverige för att höra varför satsningar för hållbar turism är viktiga för en region, och jag pratar med turismforskaren Robert Pettersson och får såväl en trendspaning som kommentarer på Taylor Swifts besök i Sverige – och den våg av amerikanska turister det förde med sig.
Ni som följer mig (och Emma) på Instagram har säkert redan sett vår ”resedagbok” i tre fullmatade inlägg (dag 1, dag 2 och dag 3), men här kommer en lite tydligare förteckning över alla våra stopp och besök också. Bokmärk, spara och kopiera (eller ”glo och sno” som man säger i Värmland), för oj vilka underbara dagar vi haft!
Dag 1 – naturturism, matsäck och kvällsdopp
Jag och Emma tog tåget från Stockholm respektive Karlstad och möttes i Skövde, där vi hämtade ut en hyr-elbil. Sen körde vi till Lugnåsberget Ekohotell, ett trivsamtvandrarhem/bed and breakfast ganska nära Mariestad med solceller på taket, laddstolpar för elbilen, fårhagar intill och väldigt familjevänlig aura.
Superlågt klimatavtryck per natt dessutom, bara 0,2 kg CO2e! (Ett normalt hotell släpper ut 6,8 kg per person och natt.)
Här finns flera vandringsleder i närheten, vi gick en liten bit på Stenhuggarstigen – en lummig skogsled kantad med enorma, mosstäckta kvarnstenar från den tid då Qvarnstensgruvan var aktiv. Numera är gruvan ett museum, gulligt kafé och en scen där konserter hålls mitt i skogen!
Sen tog vi med en färdig middagskorg med smarrig sallad från ekohotellet och tog oss ner till sjön Vristulven för picknickmiddag och ett kvällsdopp!
Dag 2 – hållbart slott, antikrunda och glashus i skogen
Efter en smarrig frukost på ekohotellet var det dags att svida om till våra mest ståndsmässiga kläder, hoppa in i den fulladdade bilen igen, och bege oss till Läckö Slott! Vi kom innan öppning och hade omgivningarna i princip för oss själva, med vackra terrasser, en innergård med magiskt ljus och fina omgivningar.
Här är hållbarhetsarbetet också imponerande, särskilt glad blir jag över att man gör sitt bästa för att förmå besökarna att ta sig till slottet på ett hållbart sätt.
Sen rattade vi vidare – till Limmared! Denna lilla ort några mil från Borås var helt obekant för oss båda – vilket är lite sjukt med tanke på vårt loppisintresse. Här finns nämligen hela 14 (!) loppisar!
Vi kom på en tisdag, den näst bästa dagen för besök – så alla var inte öppna. Lördagar är the day to go. Men vi hann riva av fem ytterst välsorterade loppisar på Limmareds egen ”antikrunda”!
Vi besökte också Glasets hus i Limmared, ett otroligt fint museum med egen glashytta, skatepark, lekplats, restaurang/kafé och lokalproducerad glass. Det ligger precis intill Limmareds Glasbruk, som är Sveriges äldsta aktiva – grundat redan 1740!
Sen var det dags att susa mot kvällens boende i Lindås – otroliga Erikson Cottage! Här driver systrarna Elisabeth och Katarina ett gårdskafé med surdegskurser och boende med magiska små glashus i skogen plus den charmiga ryggåsstugan på gården.
Här är allt genomtänkt med närproducerad mat och elflakmoppe som kör ut middagen till de el-lösa glashusen i naturen. Detta var en fantastisk upplevelse, och Elisabeth (som vi pratade mest med) var otroligt inspirerande!
Dag 3 – kvarnkafé, mathantverk och slott nr 2
Sista dagen på trippen, och efter en lyxig frukost i det fina växthuset på Erikson Cottage körde vi vidare till Vänga Kvarn i Fristad.
Här driver Oskar och Malin ett fint kvarnkafé med prisbelönta bakverk och omsorg om mathantverket, vägg i vägg med den gamla kvarnen som fortfarande är aktiv. Vängas gamle mjölnare David var aktiv i 50 år och en av de första i Sverige som inriktade sig på ekologiskt spannmål, heja!
Jag kan varmt rekommendera ett besök här, ät otroligt goda bullar och handla med lite bröd från butiken.
Sen hade vi bara ett stopp kvar på resan – ytterligare ett slott! Gunnebo Slott i Mölndal är just nu under restaurering, taket ska läggas om och fasaden målas med linoljefärg.
Men även om vi inte riktigt kunde se slottet i all sin prakt var det otroligt härligt att äta en närproducerad, KRAV-märkt lunch (SÅ gott!), få höra berättelsen om trädgården och kika runt i slottets olika rum. Vi fick också kika in i det nybyggda (efter originalritningar) orangeriet, så underbart vackert!
Läs gärna mer om Turistrådet Västsveriges satsning på klimatsmart semester, och om de fem boenden som ingår i satsningen. Jag är väldigt pepp på att testa fler! Min känsla av att min globala bucket list har förvandlats till en svensk bekräftades till 100 procent av den här resan, vad många underbara platser det finns i Sverige!
Har ni varit på några av platserna vi besökte? Vad tyckte ni? Och har ni fler tips på svenska guldkorn? Tipsa gärna!
Och lyssna så klart gärna på avsnittet!
Nyfiken på vad en sån här 3-dagars semester kostar.
Vi provade ju boenden i olika prisklasser. Lugnåsberget kostar 895 kr för oss båda en natt. Erikson Cottage kostade 3500 kr för oss två och en natt (inklusive fika, middag och frukost). Det går också att bo billigare i Ryggåsstugan där, 1000 kr per person och natt. Tågbiljetter till Skövde beror ju på var man utgår ifrån, och elbil vilken typ av bil man bokar och hur länge.
Jag bodde i Mölndal i många år och Gunnebo slott var ett av våra favoritställen att åka till. Vackert slott, vacker trädgård, vacker miljö med lagom lång promenadlsinga, underbart god mat och de har massor av olika evenemang under året. Min dotter har praktiserat i köket och vi har gått blomsterbinderikurs där, deltagit i skördemakrnad mm
Nu bor jag på Österlen och älskar den södra delen av Sverige. Ni får svänga mer hit och göra reportage. Här finns ju massor med fantastiska ställen. Min granne jobbar som destinationsutvecklare för ystad/Österlen
Underbart, är otroligt sugen på att återvända till Österlen också – har bara varit där en enda gång, för omkring 15 år sen!