FÖRELÄSARE

Att få prata om något jag brinner för och förhoppningsvis väcka intresset, nyfikenheten och lusten att utforska ett ämne hos en publik är alltid lika roligt, oavsett om det gäller klimatengagemang eller hållbar kommunikation, inredning eller entreprenörskap. Vilken publik väntar härnäst?

Jag håller föreläsningar på 20–60 minuter (normalt kring 45 minuter), och blandar alltid inspirerande bildmaterial med minnesvärda faktaguldkorn, smart förpackad information och tydliga listor, tips och sammanfattningar. Målet är alltid att ge åhöraren nya tankespår att utforska och minst en aha-upplevelse att smälta när föreläsningen är över.

Vill du veta när jag föreläser härnäst? I kalendariet hittar du mina kommande uppdrag.

URVAL AV TIDIGARE UPPDRAGSGIVARE
IKEA, Formex, Södermanlands museum, Täby Park, Egmont Tidskrifter, Mercedes-Benz Pop Up Store, BBCon, Matt-Tema

Arvode

45–60 minuter
17 500 kr + moms.
Eventuell resa och boende tillkommer.

Specialpris
Grundskola, organisation, bibliotek eller liknande verksamhet med begränsad budget? Kontakta mig!

Skräddarsydd föreläsning?
Kontakta mig med dina önskemål så ser vi vad vi kan göra!


Maria Soxbo är en säker föreläsare som bjuder på sig själv och sina expertkunskaper. Hon blandar inspiration med konkreta tips och ger publiken intressanta nedslag i bloggvärlden – ofta med en humoristisk vinkel. Hennes föreläsning på Hus & Hems Stora Stylingkväll blev en riktig succé!
— Estelle Ejdeholm, Chefredaktör & segmentschef Egmont Publishing
Maria Soxbo är en kunnig och inspirerande talare med stort och genuint engagemang för klimatfrågan. Hennes kompetens kopplat till människors vardag och önskan om ett vackert och trendigt hem uppmuntrar åhörarna till att ta ytterligare kliv för ett mer klimatsmart vardagsliv. Vi är mycket nöjda och anlitar gärna Maria fler gånger!
— Maria Campos Björkquist, marknadschef Täby Park AB – ett bolag samägt av JM och Skanska
Maria är duktig på att fånga åskådarnas intresse med ett blandat innehåll av trendspaning, egna erfarenheter och roliga reflektioner. Är ni sugna på inspiration och kloka råd så ska ni direkt boka en föreläsning med Maria!
— Anna Lorentzson, marknadschef Matt-Tema

ENTREPRENÖRSKAP & KOMMUNIKATION

forelasningsmall.jpg

FÖRELÄSNING

GRÖNT UTAN GREENWASHING
– så kommunicerar du allt ditt företag gör rätt, utan att få skäll för det du gör fel

Gör du och ditt företag hållbara val? Bra, var stolt över det! Att berätta vad du gör rätt hjälper också din kund att göra bra val. Men många företag tonar ner sina gröna ambitioner av rädsla för att bli anklagade för greenwashing. I den här föreläsningen får du tydliga förklaringar kring vad som är greenwashing, konkreta tips på hur hållbar kommunikation ska byggas upp och konkreta exempel på företag som behärskar tekniken. Maria Soxbo är journalist och medgrundare till Klimatklubben, och berättar hur företag kan stärka sitt hållbara varumärke utan att tappa trovärdigheten.

UR INNEHÅLLET
1) Vad är greenwashing?
2) Boxed water – en lektion i greenwashing
3) 3 starka skäl att undvika greenwashing
4) Företagen som fattat grejen
5) 12 tips som gör kommunikationen hållbar

TID 30–60 minuter

PERFEKT FÖR varumärkesdagar, företagsdagar, hållbarhetssammanhang, företagarnätverk, startup-sammanhang, marknadsföringssammanhang.

PRIS 17 500 kr + moms

forelasningsmall.jpg

FÖRELÄSNING

EN HÅLLBAR ROMANS
– så arbetar du med influencers
på ett klimatsmart sätt

Influencer marketing har blivit en trend inom marknadsföring, men för att lyckas behöver du förstå relationen mellan ditt företag och influencers eget varumärke. Influencers får dessutom ofta kritik för att driva konsumtionshets och promota en ohållbar livsstil.
Som företag gäller det att välja rätt typ av influencer, värna om trovärdigheten och förekomma kritik.
I den här föreläsningen får du en större förståelse för hur influencer marketing ska skötas för att fungera.
Maria Soxbo är journalist, influencer och medgrundare till Klimatklubben.

UR INNEHÅLLET
1) Varför influencer marketing?
2) Vad tittar vi egentligen på, när vi blundar för reklam?
3) 4 skäl att satsa på hållbar marknadsföring
4) Så ser ett hållbart influencersamarbete ut
5) Frågorna du ska vara beredd på

TID 30–60 minuter

PERFEKT FÖR varumärkesdagar, företagsdagar, entreprenörskapsdagar, företagarnätverk, startup-sammanhang, marknadsföringssammanhang.

PRIS 17 500 kr + moms

balkongtricket.jpg

FÖRELÄSNING

BALKONGTRICKET
– så når du ut i pressen

Inte alla företag sitter på ekonomiska muskler när det gäller marknadsföring och att försöka höras och synas i bruset när pengarna inte räcker är lönlöst. Men när det gäller PR kan små och stora företag spela på lika villkor.
I den här föreläsningen får du koll på mediebranschens nya villkor, vad som måste få kosta pengar och hur du maxar chanserna att synas utan att köpa reklamplats – och samtidigt vårdar ditt hållbara varumärke.
Maria Soxbo har 20 års erfarenhet från mediebranschen och arbetar idag som frilansjournalist där just produktnyheter är ett av bevakningsområdena.

UR INNEHÅLLET
1) Skillnaden mellan reklam och PR
2) Så drar du nytta av mediebranschens förändring
3) 5 saker du måste göra för att nå ut i pressen
4) Vikten av storytelling
5) Skillnaden mellan bra och dåliga pressbilder

TID 30–60 minuter

PERFEKT FÖR varumärkesdagar, företagsdagar, entreprenörskapsdagar, företagarnätverk, startup-sammanhang, marknadsföringssammanhang.

PRIS 17 500 kr + moms


HÅLLBARHET & ENGAGEMANG

bildkommer.jpg
bildkommer.jpg
bildkommer.jpg

FÖRELÄSNING

GÖR SKILLNAD! (alt 1, engagemang)
– så vänder du klimatångesten till drivkraft

Den 8 oktober 2018 släpptes IPCC:s mörka rapport om klimatförändringarna. Samma kväll föddes Klimatklubben, ett intiativ för att vända ångesten till drivkraft. På bara tre veckor samlade initiativtagarna 12 000 medlemmar och det dröjde inte länge förrän Klimatklubben gästade morgonsoffor, bokade riksdagsmöten och signerade bokkontrakt. I den här inspirerande föreläsningen som hålls av en eller flera av författarna till boken Gör skillnad! (Maria Soxbo, Emma Sundh och Johanna Nilsson, initiativtagare till Klimatklubben) får du höra upprinnelsen till Klimatklubben och nycklarna till framgång, hur engagemang och organisering kan råda bot på klimatångest och konkreta tips på hur du kan påverka både individer, företag och politiker.

UR INNEHÅLLET
1) Därför startade vi Klimatklubben
2) 1000 följare på en natt – vad säger det om vår samtid?
3) Därför ska du organisera dig
4) Klimatglasögon och normförskjutning
5) Våra bästa tips på hur du kan påverka andra

TID 30–60 minuter

PERFEKT FÖR hållbarhetsdagar, medlemsträffar, inspirationskvällar, ledarskapsdagar, kommuner, marknadsföringssammanhang

PRIS 17 500 kr + moms

FÖRELÄSNING

GÖR SKILLNAD! (alt 2, hållbarhet)
– så vänder du klimatångesten till drivkraft

Förlamad av klimatångest? Du är inte ensam. När forskningsrapporterna om eskalerande klimatförändringar duggar tätt är det lätt att ångesten tar över. Men det finns ett botemedel – engagemang!
I den här inspirerande föreläsningen som hålls av en eller flera av författarna till boken Gör skillnad! (Maria Soxbo, Emma Sundh och Johanna Nilsson, initiativtagare till Klimatklubben) får du konkreta verktyg till verklig förändring och sänkt klimatavtryck, en förståelse för såväl ditt eget beteende som andras och inspiration för hur du kan gå från depp till pepp. Målet är förstås att du ska bli en del av lösningen, skapa ringar på vattnet och använda din nyfunna handlingskraft till att förändra, påverka och inspirera andra att göra samma resa.

UR INNEHÅLLET
1) Vad har klimatkrisen med dig att göra?
2) Mat: Köttnorm, svinn och plastpanik
3) Resor: Flygskam och bilbehov
4) Konsumtion: Villhöva och ta sig tid
5) Klimatglasögon och att våga prata om den enorma elefanten i rummet

TID 30–60 minuter

PERFEKT FÖR hållbarhetsdagar, medlemsträffar, inspirationskvällar, ledarskapsdagar, kommuner, kundkvällar

PRIS 17 500 kr + moms

FÖRELÄSNING

“LILLA JAG” OCH SUPERKRAFTERNA
– därför spelar vi alla roll i klimatkampen


Klimatkrisen berör alla, oavsett kön, ålder, yrke, inkomst, nationalitet eller social status. Trots det är det många av oss som strutsar, skyller ifrån oss och blundar en smula för vår egen roll i det hela. Vi vill så gärna lägga ansvaret på politiker och företag istället. Men är det verkligen rimligt? Och vad kan politiker och företag göra som inte berör oss som individer i form av väljare och konsumenter? I den här inspirerande föreläsningen hamnar fokus på “lilla oss”, vårt ansvar för att vi hamnat här och framför allt hur vi som individer faktiskt kan bli en del av lösningen snarare än en fortsatt del av problemet. Allt som krävs är en vilja till förändring och verktygen för att ta den förändringen vidare till andra.
Maria Soxbo är journalist, influencer och medgrundare till Klimatklubben.

UR INNEHÅLLET
1) “Det spelar ingen roll vad lilla jag gör.” (Ledtråd: Jo!)
2) Svensken, svinnet och strutsandet
3) “Voffor gör vi på detta viset?”
4) Klimatglasögon och normförskjutning
5) Hur många facebookkompisar har du?
Om maktutrymme och megafoner

TID 30–60 minuter

PERFEKT FÖR hållbarhetsdagar, medlemsträffar, inspirationskvällar, ledarskapsdagar, kommuner, kundkvällar

PRIS 17 500 kr + moms

hallbarthemma.jpg
bildkommer.jpg
klimatsmartjul.jpg

FÖRELÄSNING

DET HÅLLBARA HEMMET
– om trender, renovering, normer
och framtiden

Bostaden är ett av de stora klimatbovs-B:na vid sidan om bland annat Bilen och Biffen. Så hur minskar vi vårt hems klimatavtryck? Den här föreläsningen handlar om hur vi ska förhålla oss till inredningstrender, om materialval, långsiktighet och konsumtionsmönster och om de många fördelarna med att inreda med hållbarhet som röd tråd. Dessutom får du en spännande titt på hur våra hem kan utvecklas i framtiden.
Maria Soxbo är journalist och influencer med inredning och hållbarhet som fokus. Hon är också medgrundare till Klimatklubben.

UR INNEHÅLLET
1) Vad är hållbarhet egentligen?
2) Konsumtionspyramiden
3) De 5 U:na – tumregler för hållbar inredning
4) Det snygga, det praktiska och det hälsosamma
5) Trender, tidlöshet och framtiden

TID 30–60 minuter

PERFEKT FÖR bostadsbolag, nyproduktionsträffar, bostadsrättsföreningar, villaföreningar, kundkvällar, inspirationsdagar, hållbarhetsdagar, kommuner

PRIS 17 500 kr + moms

FÖRELÄSNING

HEMNETKNARKANDE OCH JÄMFÖRELSESJUKA
– så hamnade vi i ett ohållbart hem

Hur kommer det sig att vi sliter ut köket innan vi ens flyttat in, byter kuddfodral som om det vore strumpor och ursäktar hur vi bor så fort någon ringer på dörren? Vi kostar på vårt hem mer än vi fattar och ändå känner oss otillräckliga. I den här tankeväckande föreläsningen får du insyn i inredningsbranschen och våra konsumtionsmönster kring hemmet, veta varför det inte är hållbart och hur vi hittar HEM till ett hållbart boende igen. Maria Soxbo är journalist och influencer med inredning och hållbarhet som fokus. Hon är också medgrundare till Klimatklubben.

UR INNEHÅLLET
1) Vad är hållbarhet egentligen?
2) Konsumtionspyramiden
3) De 5 U:na – tumregler för hållbar inredning
4) Det snygga, det praktiska och det hälsosamma
5) Trender, tidlöshet och framtiden

TID 30–60 minuter

PERFEKT FÖR bostadsbolag, nyproduktionsträffar, bostadsrättsföreningar, villaföreningar, kundkvällar, inspirationsdagar, hållbarhetsdagar, kommuner

PRIS 17 500 kr + moms

FÖRELÄSNING

SÅ FIRAR DU EN KLIMATSMART JUL
– matsvinn, paketberg och gröna granar


Trots ökande klimatmedvetenhet dukar vi upp dignande julbord med kött och slår rekord i julklappsköp varje år. Tänk om vi skulle ge varandra ett par klimatglasögon i julklapp, och börja göra skillnad i vår närmaste krets nu när alla är samlade? I den här inspirerande föreläsningen om julvanor och förändring som hålls av en eller flera av författarna till boken Gör skillnad! (Maria Soxbo, Emma Sundh och Johanna Nilsson, initiativtagare till Klimatklubben) får du konkreta tips på hur din jul blir mer hållbar och modet att våga ifrågasätta klimatkorkade traditioner.

UR INNEHÅLLET
1) Hur blev julen konsumtionens högtid?
2) 5 steg till hållbara julklappar
3) Julbordet, köttnormen och matsvinnet
4) 5 steg till att förändra andra
5) Klimatglasögon och normförskjutning

TID 30–60 minuter

PERFEKT FÖR medlemsträffar, hållbarhetsdagar, kommuner, kundkvällar, inspirationsdagar, bibliotek, organisationer

PRIS 17 500 kr + moms


Specialpris
Representerar du en grundskola, organisation, bibliotek eller liknande verksamhet med begränsad budget? Kontakta mig!

Skräddarsydd föreläsning?
Kontakta mig med dina önskemål så ser vi vad vi kan göra!