
Vad är Gårdsfisk?
Fiskuppfödning på torra land – i jordbruksmiljö – vilket innebär att vi kan äta närproducerad fisk utan risker för övergödning av haven eller andra miljöproblem. Ett slutet kretslopp betyder att allt tas till vara.
Nu när vi vet att vi behöver dra ner på köttet är det lätt att börja kika på fisk istället. Tyvärr dras konventionell fiskodling och industrifiske med en rad olika miljöproblem – allt från överfiske till övergödning, rymningar och sjukdomar. Resultatet blir förstörda ekosystem, och det är ju inget vi har råd med när vi nu försöker hantera klimatförändringarna.
Gårdsfisk har hittat ett smart lösning på hur vi kan föda upp fisk utan att förstöra miljön på kuppen. Genom att göra det på torra land! Idén började på en nedlagd bondgård i Skättilljunga, där Johan Ljungquist och Mikael Olenmark Dessalles ville skapa ett integrerat lant- och vattenbruk. Tanken var att föda upp fiskarna på land och ta till vara på näringen i vattnet så att den kunde användas på åkrarna istället för att övergöda haven. Allt vatten används två gånger – till fiskar och som bevattning – och som bonus kan fiskarna inte rymma och ställa till med problem i ekosystemet.
Gårdsfisks idé är att skapa en modell som andra gårdar sedan kan använda sig av, genom kontraktsuppfödning. Gårdsfisk har järnkoll på hela produktionen, eftersom alla fiskyngel och allt foder köps från dem och den färdiga fisken sedan säljs till dem.
Fiskarna som föds upp – Clarias® och Rödstrimma® – är två fiskar vi inte är vana vid, eftersom de härstammar från Afrika. De är utvalda med omsorg eftersom de är supergoda, tåliga och inte drabbas av sjukdomar. På så vis blir fiskuppfödningen både mer naturlig och effektiv, så att så mycket mat som möjligt kan tas till vara. Genom att ingen gård får föda upp mer fisk än de har mark att ta vara på näringen till kommer kretsloppen hållas slutna – så smart!
Gårdsfisk drivs av visionen att föda upp världens mest hållbara fisk, avlasta haven och skapa helt nya möjligheter för det svenska lantbruket.
Johan Ljungquist, Gårdsfisk
Varför är detta viktigt?
Alla branscher måste ställa om till att bli mer hållbara, minimera sin klimat- och miljöpåverkan och bidra till ett liv inom planetens gränser. Fiskindustrin är förstås inget undantag. Just nu är vi i en situation där vi dels importerar merparten (75%!) av all fisk vi äter, dels äter främst rovfiskar – som i sin tur ätit mer fisk än vi får på tallriken. Det är med andra ord inte en särskilt hållbar matproduktion. Lägg till övergödning och förrymda fiskar som sprider sjukdomar och rubbar ekosystemen, och det blir ganska enkelt att se att vi behöver en ny modell för den här delen av livsmedelsbranschen.
Vi behöver också få en större, hållbar matproduktion i Sverige. På så vis minskar vi onödiga transporter och blir mer självförsörjande, vilket är en viktig del i förberedelserna för att kunna hantera klimatförändringar. Gårdsfisk ger svenska bönder möjlighet att utöka sin verksamhet med ytterligare ett intäktsben, och på så vis kan vi lättare få en levande, svensk landsbygd. Win/win!
Hur blir ditt liv mer hållbart?
Genom att byta ut de konventionellt odlade fiskar du lägger på tallriken mot hållbart uppfödda, bidrar du till att öka efterfrågan på fisk som producerats på ett ansvarsfullt sätt. Du får också mer hälsosam mat, eftersom dessa fiskar går helt fria från till exempel miljögifterna som Östersjöfisk dras med.
Dessutom får du ju omväxling, eftersom rödstrimma och clarias är andra fiskar än de vi vanligtvis äter! Här finns en massa receptinspiration för dig som vill testa!