
Vad är ImseVimse?
Ända sedan 1988 har ImseVimse jobbat för att vi ska kunna ersätta engångsprodukter med slitstarka, återanvändbara textilalternativ, som tar hänsyn till både människa och miljö.
Livet som kvinna/livmoderbärare och förälder halkar gärna in på en slit-och-slängig stig, utan att vi egentligen tänker på det. Blöjor, våtservetter, bindor, tamponer, rengöringspads för ansiktet – allt finns i varje matbutik, och allt ska slängas efter användning.
Men måste det vara så? Nej, så klart inte – allt vi idag använder engångsprodukter till var ju en gång i tiden flergångsprodukter som tvättades och återanvändes. Så varför inte gå tillbaka till det – fast med moderna produkter som funkar precis lika bra som sina engångskonkurrenter? Det är ImseVimses affärsidé, och företaget startades i slutet av 1980-talet när grundaren Marie Walleberg började använda tygblöjor för att lindra sitt barns blöjeksem. Besvären försvann, och så föddes ImseVimse. Idag är varumärket uppdelat i två: Imse som består av skönhetsprodukter och mensskydd och Vimse för barnprodukterna – allt finns samlat på BareCollective.
Idag består sortimentet också av ännu mer! Olika typer av mensskydd (allt från tygtamponger och menstrosor till menskoppar), olika typer av hygienartiklar som tvättlappar och rengöringspads, amningsinlägg, tygblöjor, madrasskydd och mycket mer. Allt återanvändbart, förstås!
Vi har alltid, och kommer alltid, att utgå från att våra produkter kan återanvändas och tryggt bäras närmast huden. Vår vision är att hållbar konsumtion skall vara normen, inte undantaget.
Marie Walleberg, grundare ImseVimse
Varför är detta viktigt?
Engångsblöjor är en av de största miljöbovarna under småbarnsåren. Enligt Naturskyddsföreningen och Råd & Rön förbrukas varje år 414 miljoner (!) engångsblöjor bara i Sverige, och ett genomsnittligt barn som blir blöjfri vid tre års ålder har hunnit beta av 6 000 blöjor – vilket innebär ett ton (!) avfall.
Mensskydd är inte bättre det – under en livstid använder varje person med mens 12 000–16 000 engångsbindor eller tamponger.
Förutom alla sopor så handlar det också om att det krävs en hel del plast, både i produkterna och runt dem, som ska produceras (av fossila råvaror) och som varken återvinns eller kan brytas ner av naturen inom rimlig tid.
Inom EU finns en så kallad ”avfallstrappa”, där det första steget är att minimera avfallet genom att helt enkelt undvika att skapa det, och det andra steget är att återvända det vi redan har. Så let’s do it!
Hur blir ditt liv mer hållbart?
Förutom det uppenbara i att vi minskar vårt personliga sopberg enormt mycket så sparar vi förstås också en hel del pengar. En menskopp håller i upp till tio år, tygbindor i åtskilliga år om de tas om hand om rätt (ImseVimses är testade för 200 tvättar). Tygblöjor till barn kan oftast användas av fler barn än ett. Här handlar det om många, många tusenlappar som inte kastas i soporna, bokstavligen.
Sen är du också med och förskjuter normer! Om engångsprodukterna blir undantag och återanvändbara produkter norm så kommer efterfrågan att följa efter. Oavsett om du föredrar tygbindor, tygtamponger eller menskopp så gör du en insats för både miljön och hur vi tar hand om våra resurser.