klimatklubben_utan brus_svart.png

Klimatklubben

Ett partipolitiskt obundet och ideellt initiativ för klimatengagemang, där alla är välkomna oavsett bakgrund eller förkunskaper.

HEJ!

Vem är jag? En svårare fråga att svara på för varje år som går, samtidigt som jag vet med all större säkerhet vem jag inte är. Jag är inte en person som sitter bredvid och tittar på, helt enkelt. Någonstans längs vägen har jag insett att jag – precis som alla andra – har en röst, ett maktutrymme och en handlingskraft som borde användas på ett eller annat sätt.

Ibland använder jag den till att tjata stressat på barnen om påklädning en grå februarimorgon. Ibland använder jag den för att tjafsa med *insert valfritt företagsnamn here* om varför mitt bredband/tv-abonnemang/paket inte levererar eller levereras som förväntat. Båda exemplen ovan är svåra att undvika, ganska frustrerande och inte så himla konstruktiva i längden.

Men ibland, då lyckas jag kanalisera den där rösten på rätt sätt, dra nytta av det maktutrymme jag har (och det är inte så himla olikt ditt) och använda handlingskraften till något vettigt.

Hösten 2015 ledde det till att jag och omkring 15 andra svenska kvinnor samlade in 10 miljoner kronor på 10 dagar till människor på flykt, och fyllde Annexet vid Globen i Stockholm med kläder, hygienprodukter och sovsäckar som sorterades och fraktades till Lesbos mitt under brinnande flyktingkris. Vi gjorde det under namnet Vi Gör Vad Vi Kan, för det var ju så det var.

Tre år senare, hösten 2018, ledde det till att jag och två andra kvinnor – Emma Sundh och Johanna Nilsson – startade Klimatklubben, ett initiativ för att vända klimatångest till handlingskraft och skapa engagemang i klimatfrågan. Ett par veckor senare hade vi över 12 000 medlemmar, bokningar till morgonsoffor, inbjudningar till riksdagen och ett bokkontrakt i handen. Vi sådde ett frö för engagemang, mer behövdes inte för att tiotusentals människor skulle bli motiverade att organisera sig, leta kunskap, dela med sig av erfarenheter och skapa ringar på vattnet.

Vem är jag? Många saker. Journalist. Förälder. Exil-norrlänning. Svensk. Influencer. Pälsdjursallergiker. Föreläsare. Granne. Kollektivtrafiksresenär. Sommargotlänning. Hållbarhetsförespråkare. Kvinna.

Och så är jag en människa som haft turen att födas i ett demokratiskt land och därför har en röst, ett maktutrymme och handlingskraft att göra skillnad. För någon, på något sätt. Det har nog du som läser också. Dra nytta av det!  

Utmärkelser & omnämnanden

Jag har haft turen att få mitt arbete uppmärksammat på olika vis, vilket jag är så tacksam för. Här är några exempel.

MAKTLISTAN 2019
(Klimatklubben, 51:a plats)

ELLE DECORATION SWEDISH DESIGN AWARDS 2019
(Nominerad till Årets influencer)

ELLE DECORATION SWEDISH DESIGN AWARDS 2018
(Nominerad till Årets inredningsbloggare)

ÅRETS INNOVATÖR 2017
(utses av Influencers of Sweden)

MAKTLISTAN 2016
(Maria Soxbo, 61:a plats)

ELLE DECORATION SWEDISH DESIGN AWARDS 2016
(Nominerad till Årets inredningsbloggare)

30 SUPERKVINNOR SOM INSPIRERADE OSS UNDER 2015
(9:a med Vi Gör Vad Vi Kan, Metro)

VECKOREVYN BLOG AWARD 2013
(Nominerad i kategorin Inredning)

STORA BLOGGPRISET 2010
(Nominerad i kategorin Design och inredning)

VECKOREVYN BLOG AWARD 2009
(Nominerad i kategorin Inredning)


Maria är en av de mest tidseffektiva personer jag någonsin jobbat med. Innan andra ens fått ner uppgiften på sin att göra-lista har Maria redan genomfört den. Dessutom har hon lätt för att se saker ur olika perspektiv och finner därför också lätt flera lösningar när problem dyker upp.
Maria är aldrig rädd för att hugga i. Även när schemat redan är fullspäckat så far hon framåt med nya idéer, projekt och utmaningar likt en bulldozer. Samtidigt är hon varm, omtänksam och personlig och en klippa på att hålla ihop ett team.
— Monica Karlstein, medgrundare Nordinary Creative
Skarpare skribent med hållbarhetsfokus är svår att hitta. Ödmjuk, engagerad och otroligt kunnig på många ämnen, men framför allt hållbarhet. Och en effektiv do:er! Här blir jobbet gjort i rasande takt (jag har aldrig sett någon skriva så snabbt med så gott resultat förut). Imponerade!
— Emma Sundh, medgrundare Klimatklubben
Maria är skarp, påläst och en vass skribent. Vi har arbetat tätt tillsammans sedan oktober 2018 då vi, tillsammans med Emma Sundh, tog initiativ till Klimatklubben - ofta under väldigt stressande och pressande situationer och jag kan ärligt säga att de är sällan en träffar någon som arbetet flyter så smidigt med som med Maria! Jag förundras ständigt över hur snabbt och bra hon skriver - och hur hon alltid levererar det som lovats exakt den tidpunkt hon sagt. Det är en ära att få jobba så mycket med Maria som jag har gjort och gör – och något jag verkligen rekommenderar!
— Johanna Nilsson, medgrundare Klimatklubben