Hmmm. Efter mina två succébak tidigare i vinter (det är vinter! snö!) så blev jag visst lite övermodig, för nästa två blev inte alls 100%-iga. Men tipsa ska jag ju göra ändå – de flesta av er är nog flinkare än jag i köket och kan nog förvalta de här härliga recepten bättre.
Det första är pepparkakskola, och smaken blev superb – men inte konsistensen. Kolan stelnade tyvärr inte tillräckligt, jag skulle ha behövt koka smeten ännu längre. Så nu förvaras de i frysen, och när man plockar fram en hinner den precis tina tillräckligt för att man ska kunna glufsa i sig den innan den blir för rinnigt kletig. Haha. Koka lääääänge alltså, kära ni.
Receptet är från Leila Lindholm, som har förslag på ett gäng goda smaksättningar också.
Ingredienser:
- 100 g smör
- 2 dl vispgrädde
- 3 dl strösocker
- 1 dl ljus sirap
- 1 tsk vaniljsocker
- Pepparkakskrydda (till just dessa, grundreceptet är utan)
Gör så här:
Smält smöret i en vid, tjockbottnad kastrull. Rör ned vispgrädde, strösocker, sirap och vaniljsocker och låt koka utan lock i 15-30 minuter (och jättemycket längre till, Husligheters efterkloka och lite generade anmärkning). Rör om då och då. Gör ett kulprov för att veta när smeten är färdig. Rör ner smaksättningen eller behåll kolan naturell. Häll upp kolan på en oljad plåt. Låt svalna. Klipp i bitar och slå in i smörpapper. Förvara kolan kallt.
Ett säkert knep för att inte få fel konsistens är att göra kulprovet, du har ett glas med kallt vatten och droppar i lite av smeten, om du kan rulla den till en liten kula så är den klar!
Märta: Åh, jag vet, jag gjorde det och tyckte att konsistensen kändes bra, men det var nog lite önsketänkande… =)
Det är inte hur länge man kokar smeten utan till vilken temperatur som spelar roll. Så mitt tips är att ha en termometer. Runt 125 grader är lagom.
Emma: Ahhh, tack för tipset! Det ska jag absolut testa nästa gång!