Vintern för två år sen sköt elpriserna i taket och vårt gamla hus med tidigare ägares kreativa hopkok av lösningar drog så mycket el att jag trodde att resten av kvarteret skulle slockna på kuppen. Elräkningarna gav oss ont i magen, och även om vi då bestämde oss för att byta uppvärmningssystem i huset en gång för alla så var väntetiderna långa. Till slut blev det gjort i alla fall, och nu har jag en betydligt bättre känsla i magen inför den kalla säsongen, eftersom vår energiförbrukning nästan halverats.
Men, det finns ju alltid förbättringspotential! Och för er som inte har en energieffektiv bostad utan är i samma läge som vi var för två år sen kan det vara bra att veta vad i huset som drar mest. Så häng på!
1. El-element & värmegolv
För oss var den största boven ett par värmegolv som inte var med vattenburen värme utan med elslingor, samt ett par el-element som installerats vid sidan om de övriga (som var vattenburna). Har man bara el-element går det ju inte att stänga av dem förstås, men däremot kan du sänka värmen lite på dem – en grad kan faktiskt göra flera procents skillnad på kostnaden! Sänk rejält i sovrummen (man sover ändå bättre i svala rum) och i gästrum, förråd och andra utrymmen som inte används så ofta, och en grad i vardagsrum och kök. Pallar du så kan det vara bra att stänga av golvvärmen också om den är elburen, lägg hellre på mattor och bär tofflor!
Du kan också kolla så att inte möbler och gardiner blockerar värmen, och att inte fönster och dörrar släpper ut för mycket värme. Nya gummilister så att fönstren blir tätare och draperier för dörrarna ser till att det är du som får värmen och inte kråkorna.
2. Varmvatten till dusch, bad, tvätt, disk etc.
Det säger sig själv egentligen, men det är lätt att tänka att det ”bara” är vatten som slösas om man tar långa duschar eller täta bad. Men det går verkligen åt supermycket varmvatten till alla våra hygien- och rengöringsvanor, så här kan du göra mycket på elkostnaden!
- Kortare duschar! Var snabb och effektiv, stäng av när du schamponerar och duscha inte varje dag (det behövs verkligen inte). Tänk så här – halverad duschtid innebär halverad varmvattensförbrukning.
- Fyll tvättmaskinen ordentligt, och sänk temperaturen – det funkar nästan alltid med 40 grader istället för 60, och som bonus håller kläderna längre!
- Använd diskmaskinen! Att diska för hand drar faktiskt mer varmvatten, eftersom diskmaskinen är optimerad för att vara vattensnål. Fyll maskinen innan du kör den, och strunta i att skölja av innan – det räcker med att skrapa av matresterna.
3. Standby-läge på elpryttlar och laddare som inte används
Även om modern teknik drar rätt mycket mindre el nuförtiden så är det ju dumt att låta dem dra el JÄMT. Enligt Energimyndigheten går hela 5% (!) av hushållens elförbrukning i Sverige åt till stand by-prylar! Så galet. Så stäng av ordentligt istället.
En galen grej till är att mobilladdare och andra laddare faktiskt drar lite ström hela tiden när de sitter i eluttaget, även om de inte just då laddar någon pryl. Så ta ur laddarna helt när du laddat färdigt (bra även ur brandsäkerhetssynpunkt), alternativt koppla dem till en grendosa med strömbrytare som kan stängas av. Det här kan jag definitivt bli bättre på själv, jag har en tendens att lämna laddare i uttag både här och där tyvärr.
Och ja, släck lamporna (som så klart är LED) när du lämnar rummen, så spar du lite el även där.
4. Handdukstork
Ack så mysigt med varma handdukar, men det här är ju en elbov så klart – i alla fall om den är elburen och inte är en del av det vattenburna systemet. Stäng av den helt när den inte behövs, och slå bara på den om du har blöta handdukar som behöver hjälp att torka.
5. Torktumlare
Den här kan ju vara lite lurig beroende på livssituation – i en liten lägenhet kan det vara svårt att hitta platsen och har man blöjbarn kan det vara lurigt att få kläderna att räcka om de inte torkar snabbt. Men det kan vara bra att veta att torktumlaren drar tre gånger så mycket el som tvättmaskinen, och därför är en eltjuv i hemmet. Så använd den så sparsamt du kan, och kom ihåg att bara en bråkdel av kläderna i tvättkorgen behöver tvättas – ofta räcker det ju med att vädra! (Färre tvättar = färre skäl att använda torktumlaren.)
Har ni fler tips? (Och PS, för den som vill grotta ner sig mer så gjorde vi ett avsnitt av Plan B-podden om el ifjol. Och så har jag gjort ytterligare ett inlägg om detta också, med fler tips!