Hörni, på söndag är det första advent! Tossigt hur snabbt det går just nu. Men nu drar säsongen för julfika igång på allvar, och för er som vill bjuda på adventsfika måste jag ändå tipsa om min favorit – mjuk pepparkaka!
Så himla gott, och så lätt att variera med till exempel lingonsylt i smeten. Här är mitt favoritrecept:
Mjuk pepparkaka med lingonsylt
2 ägg
2 dl socker
75 gram rumsvarmt smör
1,5 dl lingonsylt
3,5 dl vetemjöl
1,5 tsk mald ingefära
2 tsk kanel
1 tsk malda nejlikor
2 tsk bakpulver
1,5 dl mjölk
Sätt ugnen på 175°. Vispa socker och ägg poröst. Klicka i det rumsvarma smöret och lingonsylten och rör försiktigt ihop. Smöret ska fortfarande vara lite grynigt. Blanda kryddorna med mjölet i en annan bunke och rör ner i smeten. Häll i mjölken. Grädda kakan i en avlång form cirka 40–45 minuter. Känn med en sticka så den är torr.
Glöm inte att göra dubbel sats och frysa in. Superbra fika att plocka fram när det vankas oväntat besök i juletid ….
Ser fantastiskt god ut, kan tänka mig den med en klick vispad grädde på toppen, mums!
Åh mums så gott 😀