När gjorde du något med händerna senast? Jag, som är uppvuxen med en mamma som ständigt handarbetade, hade syjunta och gav bort hemstickade tröjor i födelsedagspresenter, kan ibland undra hur vi kunde släppa den livsstilen så lättvindigt så fort skärmarna kom in i våra liv.
Men nu börjar de två världarna mötas, och det är ju den bästa lösningen av alla! När DIY-rörelsen och handarbetsentusiasterna kan använda skärmar och sociala medier för att inspirera och nå ut, då vaknar nog suget hos allt fler igen. Och kanske kan vi lägga skärmarna åt sidan en stund, och uppleva något mer vilsamt än flimret, tempot och snuttifieringen vi möts av bakom dem varje dag. Jag tror fullt och fast att vi generellt skulle må bättre om vi hittade tillbaka till kreativiteten, offline-stunderna och känslan av att faktiskt skapa något från scratch igen.

Alla foton: Maria Soxbo
Jag är ingen fena på handarbete och DIY, men att brodera kan jag faktiskt i någon mån – det var den handarbetsgenre jag gillade bäst i skolan och jag minns fortfarande hur mycket tid jag lade på ett stort broderi i … sexan? Sedan dess har det förstås blivit mindre av den varan, men när The Folklore Company frågade om jag ville samarbeta med dem kändes det helt rätt att plocka upp tråden (pun intended) igen efter 30 års frånvaro!
Förfrågan gick förstås ut på att skapa ett eget budskap, och från idén om budskap till att faktiskt föra ut budskapet i världen är ju steget inte långt. Så jag passade på att skapa mitt eget demonstrationsbudskap för nästa klimatstrejk, eftersom jag tänker att kreativitet också är en stor del av lösningen på hållbarhetsutmaningarna.
Det är också något med kopplingen mellan att skapa med händerna och att ta hand om miljön som känns naturlig, så varför inte koppla ihop dem rent fysiskt också?
The Folklore Company har en fiffig funktion på sajten som gör att du kan skapa vilket budskap du vill utifrån en rad mönster och mått, och sen färgsätta efter eget huvud. Det går förstås att köpa allt material du behöver också, men jag älskar verkligen att The Folklore Company även erbjuder möjligheten att bara köpa mönstret som en digital fil!
På så vis kan en ju få användning för garn en redan har i gömmorna, loppat garn eller kanske arvegodset från en äldre släkting. Jag fyndade mitt material på Tradera, där det finns en uppsjö av broderigarner, aidavävar och ramar som blivit ”över” när andra entusiaster drabbats av tappade sugar. Så synd om de bara blir liggande i en låda, eller slängs.
En stor påse blandade, överblivna broderigarner för en spottstyver fick därför bli utgångspunkten, och så beställde jag hem mitt mönster – en klimattwist på uttrycket ”Var sak har sin tid” – online i The Folklore Companys shop. Vips landade det i min inbox!
Eftersom jag redan från början bestämt mig för att låta de garner jag fick tag på styra färgsättningen fick jag tillfälle att öva kreativiteten när jag väl satte igång – jag hade helt enkelt inte tillräckligt av varje färg för att till exempel göra ramen enfärgad som det var tänkt. Men min regnbågsvariant kändes rätt passande för syftet, så det gjorde ju ingenting!
Det tog mig ett antal timmar att brodera mitt rätt stora motiv, men det var total njutning från början till slut – så mysigt att pyssla med händerna på kvällarna! När sista stygnet fästs monterade jag upp broderiet på en tunn skiva och ordnade med ett återbrukat handtag från en gammal mattpiska.
Vad tror ni, kan den här skylten bli en hit på Black Friday den 29 november, när nästa stora, globala klimatstrejk äger rum?
För er som brukar ge bort julklappar vill jag passa på att tipsa om hur fin och personlig klapp det också går att skapa den här vägen och med loppisfyndade garner blir det en extra hållbar julklapp dessutom!
Gör gärna en social grej av det – fixa ett mönster till er var, och inkludera fem ”handarbetstillfällen” då ni kan ses, så blir tröskeln att komma igång obefintlig (för vem vill inte ha fem garanterade kompisträffar att se fram emot!). Kanske blir det början till en ny hobby för er båda?

Nu är frågan – har någon lanserat frilufts-syjuntor än? Brodera i skogen, kan det trenda 2020?
(Om reklamsamarbeten: Jag har sedan hösten 2019 en väldigt strikt samarbetspolicy, som går att läsa i sin helhet här. De utvalda företag du som läsare möter i reklammärkta inlägg har alltså passerat det nålsögat, och tillsammans skapar vi ett innehåll till bloggen med utgångspunkt i hållbarhet. Åsikterna och orden är som alltid självklart helt och hållet mina. Hoppas du blir inspirerad!)