ÄNTLIGEN är ett nytt avsnitt av Plan B-podden ute! Jag och Emma lanserade ju vår podd precis innan sommaren, så vi visste ju att det skulle bli en rejäl lucka innan nästa avsnitt, men åh vad vi har längtat! Nu är – tack vare fantastiska Årstiderna – vårt andra poddavsnitt släppt, och det har fått titeln Besprutat, bin & biologisk mångfald – vilket passar perfekt så här i eko-september, eller hur?
Och varför ville vi göra just detta avsnitt då? En massa olika skäl faktiskt!
Språkbruk till exempel – varför kallar vi det vi äter för ”mat” respektive ”ekologisk mat”, som om det ekologiska är en nischad subkategori? Varför heter det inte ”mat” och ”besprutad mat” istället?
Klass – ekologisk, det vill säga obesprutad, mat är ofta dyrare, vilket gör att människor med små plånböcker ofta tvingas välja bort de bästa, mest hälsosamma alternativen. Om den besprutade maten bar sina egna kostnader, vad hade den kostat då?
Eller normer – en välklippt gräsmatta är normen, en vildvuxen, prunkade trädgård är undantaget, och ses inte sällan som ovårdad – trots att den är tusenfalt bättre för bin och andra pollinatörer. Vi rankar parkeringsplatser högre än ängar, och ”fräscht” är något som är sterilt och rengjort med kemikalier. Hur många klimatkorkade normer ska vi egentligen behålla?
Och så den stora frågan då – människan är ju som art beroende av biologisk mångfald, och ändå beter vi oss som att planeten är vår att göra vad vi vill med oavsett hur många arter som stryker med på kuppen. Hur vänder vi på detta, så att vårt samhälle faktiskt kan kretsa kring lite vettigare värderingar?
I avsnitt 2 pratar vi om allt från rekoringar, drömförskolor och framtidens bostadsannonser till språkbruk, klimatkorkade normer och varför bra mat aldrig borde bli en klassfråga.
Redan när vi spånade fram vad Plan B-podden skulle vara bestämde vi oss för att inte ösa ur oss avsnitt varje vecka. Vi är så himla kräsna med vilka vi vill samarbeta kring, och ville inte riskera varken att gå på knäna av obetalt arbete eller att behöva överväga tveksamma samarbetspartners. Istället spikade vi direkt att nya avsnitt kommer allt eftersom de är finansierade. Hållbarhet på ALLA plan, inte bara det ekonomiska.
Därför är vi så himla glada över att Årstiderna (som också förstås är med på Hållbara listan) mer än gärna backade det här avsnittet om ekologiskt och biologisk mångfald – TACK!
Årstiderna gör både en rad olika matkassar (ingredienser till färdiga recept) och olika lådor med exempelvis säsongens grönsaker – som alltså varierar beroende på när på året du beställer. Allt är 100% ekologiskt, och ingenting fraktas med flyg. Och nu får du som lyssnar på Plan B-podden möjlighet att testa, med rabatt!
Med koden PLANBPODDEN får du 20% rabatt på första beställningen oavsett vilken prenumeration du väljer. (Prenumerationerna kan varieras beroende på hur ofta du vill ha leverans, de kan pausas när som helst och det är ingen som helst bindningstid!) Ett perfekt tillfälle att förnya vardagsmaten med nya recept, höja graden av ekologiskt i kosten och kanske till och med lära sig mer om vad som är i säsong på kuppen!
Häromdagen blev dessutom Årstiderna utsedda till Årets hållbara företag på Retail Awards, så vi är extra glada för det här samarbetet just nu – heja!
Plan B-podden är vår podd om det härliga livet efter omställningen, när vi övergett den fossilstinkade plan A. Podden finns där poddar finns, och även på Spotify. Och du kan också lyssna direkt här:
Tack för fin lyssning med många bra tankar!
…lyssnade samtidigt som jag höststädade trädgården….
Åh, fint att höra!