Årets första svep! 2022, nu kör vi!
Filmen alla snackar om
Klimatsatir som skakar om. Har ni sett Don’t Look Up än? Förmodligen, med tanke på att den redan är Netflix tredje mest sedda film någonsin. Don’t Look Up är en skruvad satir om två astronomer (Leo DiCaprio och Jennifer Lawrence) som upptäcker att en komet hotar oss, och försöker frustrerat varna mänskligheten genom såväl politiken (en vetenskapsförnekande president spelad av Meryl Streep) som media (snuttifierande och lättsamma tv-ankare spelade av Cate Blanchett och Tyler Perry). Så långt en helt vanlig popcornrulle och katastroffilm alltså, men Don’t Look Up är smarare än så – för egentligen handlar den förstås om den annalkande klimatkrisen och mänsklighetens oförmåga att ta hotet på allvar. Filmen har också teamat upp med klimatorganisationen Count Us In för att uppmana till engagemang i frågan.
Filmen är sevärd, men efterspelet och medias bevakning av filmen nästan ännu mer intressant. Här i Sverige har framför allt Svts Morgonstudion hånats för att man gjorde ett nio minuter långt inslag om filmen – genom att bjuda in en astronom och försöka reda ut om en kometkatastrof skulle kunna inträffa i verkligheten. Klimathotet nämns överhuvudtaget inte. En ironi som varken gick DN, Supermiljöbloggen eller twitter förbi.
En annan ”verkligheten överträffar dikten” uppmärksammade Yrsa/@greenwashingisverige: I filmen försöker det fiktiva techföretaget BASH kapitalisera på komethotet genom att lansera en jourlinje där medborgare kan ringa och snacka med företagets forskare för att stilla sin oro. Och tänk, ganska precis exakt det har Vattenfall också gjort i sin senaste reklamkampanj (inklusive influencersamarbeten).
Men bortsett från detta public service-haveri och reklamfiasko finns också mycket intressant att läsa om filmen. Här är några texter jag gillade lite extra:
Björn Wiman: ”Vad ska man göra? Skrika, skratta eller skita i allt?”
Independent Australia: ”The most depressing thing about Don’t Look Up (isn’t what you think)”
The Intercept: ”Don’t Look Up is as funny and terrifying about global warming as Dr Strangelove was about nuclear war”
Veckans 3 SoMe-tips
1. Om bästa veganprodukterna. @earthwanderess har varit vegan i 6,5 år och delar med sig av sina favoritprodukter från livsmedelsbutiken – bästa osten till exempel. Det här är så grymt bra för oss som fortfarande trevar!
2. Om husmorstips för säsongen. @fridlystarum.se ger bra tips för hur vi kan få bort stearin från möbler – ett knep som nog kan komma till användning nu när julen ska städas ut.
3. Om klimataktion i vardagen. @annajanejoyner bad sina följare på twitter dela vilken handling för klimatet som skulle prioriteras om man bara har tid för en per dag eller vecka och den inte får ta mer än 15 minuter. Intressant läsning, och värt att notera att väldigt många svarar ”talk about it”.
Veckans utmaning: Stålfarfar Challenge!
Dags att byta ut fossilmilen! Hört talas om Gustaf ”Stålfarfar” Håkansson? Han cyklade tydligen 400 mil 1951, från Gantofta i Skåne till Haparanda för att anmäla sig till Sverigeloppet. Men han fick inte vara med, eftersom han som 66-åring ansågs för gammal. Det hindrade inte Gustaf, som körde ändå – och kom först ner till målet i Ystad. Som en hyllning till honom går det nu att anmäla sig till Stålfarfar Challenge 2022, som går ut på att ersätta 400 mils transport med fossilfria alternativ! Anmäl familjen som lag, anmäl gänget på jobbet, anmäl dig själv – här!
Veckans 4 snabba nyheter
1. Halvtomma plan i luften. Pandemin har minskat efterfrågan på flygresor (vilket tagit ny fart med omikron), men för att inte flygbolagen ska förlora sina slottider på flygplatserna planerar flygbolag att ändå flyga – oavsett om någon köpt biljett. Lufthansa räknar med 18 000 (!) onödiga flygningar i vinter. Hej EU-kommissionen – dags att skrota slottidssystemet, no?
2. Klimatministern tror inte vi når klimatmålen. Annika Strandhäll (S) har haft några hektiska veckor sedan hon tillträdde. Först den infekterade frågan om kärnavfallet, sedan en pessimistisk DN-intervju där hon uttryckte tvivel kring om Sverige kommer att nå utsläppsmålen (att minska utsläppen med 7% varje år). Frågan är bara om politiska beslutsfattare verkligen ska nöja sig med att konstatera att det blir svårt, eller om de ska göra sitt jobb och se till att Sverige håller vad vi lovat?
3. Skogsstyrelsen slutar att regga nyckelbiotoper. Först meddelar Skogsstyrelsen att inget län i Sverige bedöms nå miljökvalitetsmålet Levande skogar till 2030. Och sedan slutar Skogsstyrelsen dessutom att registrera nyckelbiotoper (och börjar dessutom avregistrera befintliga nyckelbiotoper på skogsägares begäran) – trots att nyckelbiotoper bedöms vara väldigt viktiga för våra ekosystem och är hem för många rödlistade arter. Allt grundar sig på att regeringen dragit tillbaka det senaste skogsinventeringsuppdraget (efter krav från Centerpartiet som en del av januariavtalet). Återigen – innebär mål som inte verkar nås att vi ska konstatera det och sedan gå vidare, eller bör vi kanske anstränga oss MER för att målen ska nås istället?
4. Bra 2021-grejer på miljöområdet. Warp News har samlat ett gäng goda nyheter från året som gått, som kan vara bra att ladda batterierna med. På samma ställe kan vi också läsa att optimismen spirar inför 2022 – det känns ju ändå fint!
Dyker ni på intressanta blogginlägg, artiklar och nyheter som skulle passa i Hållbara svepet ibland? Tipsa mig gärna!
Pingback:Trevlig helg / fredagslistan – Tankebubblor