Under min karriär har jag gått från jobba med att driva på konsumtion till att jobba med att avråda från det. Ändå har jag inte bytt bransch! Är inte det ganska intressant? Jag började ju som journalist på livsstils- och modemagasin, och ägnade många år åt att bland annat skriva trendrapporter och skapa plocksidor med snygga (och alltid nyproducerade) saker.
Sen kom skavet. Och då började jag styra om. Tacka nej till uppdrag som handlade om att upplysa folk om vad som är inne just nu, tacka ja till att skriva om andra värden. Det ska förstås sägas att jag har ett tacksamt yrke på det sättet, det går ju att skriva om otroligt många olika saker och ändå fortsätta vara journalist. Men för mig var det ändå ett stort steg att kliva av magasinskarusellen, den status som det faktiskt innebär med resor, flotta inbjudningar och något slags (inbillat) frikort att alltid vara klädd i det allra senaste. Lite nervöst var det också som frilans att börja tacka nej, för jag måste ju fortfarande betala hyran.
Idag tycker jag att det är det bästa jag gjort, att ställa om min karriär. Jag känner så gott som varje dag att jag gör något som är viktigt och som bidrar till förändring, jag känner mig som en del av lösningen istället för problemet (som jag absolut var tidigare). Det gör ju inte att all min påverkan under min magasinskarriär är ogjord förstås, men bättre sent än aldrig.
Det här – våra tidigare karriärer – pratar jag och Emma om i det senaste avsnittet av Plan B-podden: Business, brödföda & balla kneg. Där pratar vi om allt från statusen som är förknippad med vissa yrken och om normen att jobba heltid eller till och med övertid och vad det innebär för våra liv (livspussel!). Vi pratar om det skeva i att vi fördubblat effektiviteten sedan 1970-talet, idag producerar vi dubbelt så mycket per timme som då – och ändå jobbar vi lika mycket (eller mer!) som då. Varför går vi inte hem vid lunch?
Vi pratar också om vad vi faktiskt jobbar med, och hur samhället rustar för framtiden. Utbildar vi våra unga till rätt saker, eller traskar vi på i gamla hjulspår trots att hela samhället står inför en totalförändring? För ett år sen gjorde vi i Klimatklubben en lista med 101 framtidsjobb som var otroligt spännande att göra, den listan tycker jag är peppig att kolla igenom för att se hur mycket spännande det förmodligen kommer att finnas att försörja sig på framöver – om Sverige börjar satsa på rätt saker. (Och tips till dig som är sugen på att sadla om – det finns numera ett omställningsstudiestöd, hurra!)
Jag intervjuar också samhällsforskaren Christer Sanne om hur antalet timmar vi jobbar faktiskt hänger ihop med klimatkrisen och att förkortad arbetstid faktiskt skulle kunna vara en del av lösningen! Superintressant, tycker jag.
Det här avsnittet gör vi tillsammans med fackförbundet Vision, som jobbar hårt för att bidra till omställningen. Bland annat lanserar de just nu en ny facklig roll – klimatombud! Så briljant och självklart! Den rollen gör det möjligt för alla som jobbar inom till exempel kommunen, regionen, kyrkan eller bolag kopplade till välfärden att faktiskt jobba med klimat och omställning inom facket – på arbetstid. Snacka om en möjlighet att göra skillnad!
Offentliga utsläpp utgör ju en en stor del av vår gemensamma klimatpåverkan, varje år upphandlas varor och tjänster för 650 miljarder (!). Tänk om de som jobbar med att ställa hållbarhetskrav vid inköp hade förutsättningar att göra just det – så är det inte idag.
Så vad gör ett klimatombud? Jo! Som klimatombud kan du bidra till att öka kunskapen om klimatfrågor på din arbetsplats, identifiera viktiga åtgärder som behövs och påverka arbetsgivaren att genomföra insatser som minskar klimatavtrycket. Det kan handla om allt från att driva på för kompensationer för de som kan och väljer att transportera sig klimatsmart till jobbet (heja cykel och buss!) till att verka för att kollegor ska ha villkor och förutsättningar att jobba med hållbarhetsfrågor och hjälpa till att genomföra de klimatmål som politiken beslutat om.
Är du med i Vision och känner att detta är en roll för dig? Toppen! Kontakta Vision eller din lokala avdelning eller klubbstyrelse för att höra hur det går till, och lycka till!
(Och är du inte med i Vision för att du jobbar inom en annan bransch? Jamen tipsa då ditt eget fackförbund om att de också borde ha klimatombud förstås! Det är ju faktiskt ganska märkligt att det inte redan finns inom alla fackförbund!)
Lyssna gärna på avsnittet och diskutera ännu hellre jobb kontra klimat mer! Med vänner, kollegor, familj. Vi tillbringar så otroligt mycket tid på jobbet, och förutom att vi mår bättre av att jobba utifrån våra värderingar så finns det ju också stora möjligheter att göra skillnad via arbetsplatsen!
Tack för det här inlägget!