Jag kan inte lova att svepet överlever framöver, men nog fasen ska jag nå 100-strecket i alla fall. Så här kommer höstens första svep – varsågoda!
18 dagar mellan katastroferna
USAs katastrofer kommer allt oftare. På 1980-talet drabbades USA av i snitt en naturkatastrof (av något slag) var 75:e dag. Numera är den siffran nere på var 18:e dag. Förutom riskerna att människoliv ska gå förlorade så skenar förstås också kostnaderna. Att bygga upp kustlinjen på Maui efter Hawaii-bränderna beräknas till exempel kosta minst 5 miljarder dollar.
Och det är pengar som staten får betala, men när naturkatastroferna kommer allt tätare blir det också svårare för vanliga amerikaner att försäkra sina hem. Dessutom hinner inte infrastrukturen med när städer växer snabbt, vilket gör att exempelvis vattenledningar inte är rustade för katastrofer. Sammantaget? Ingen rolig utveckling.
(Och det är förstås inte bara USA som drabbas av allt tätare katastrofer. Stormen Hans är den senaste på svensk mark, och skadorna efter den har fört upp kommunernas brist på klimatanpassning i ljuset.)
Sommarprat i P1
Klimatet i etern. Har ni haft Sommar i P1 igång under semestern? Jag brukar gå ut starkt och lyssna som en dåre i början av sommaren, och sen halkar jag ur det lite för att jag varvar poddar och annat. Sen brukar jag hitta tillbaka mot slutet, och då plocka russinen ur kakan av det som sänts. Jag gissar att ni redan har koll, men här är mina tre favoriter på tema klimat/miljö:
- Maria Wolrath-Söderberg. Genialt, smart och roligt sommarprat om varför vi agerar som vi gör när det gäller klimatet, till exempel vår förmåga att kontotänka (”jag har minsann sopsorterat så då kan jag flyga”). Hon pratar också om bland annat moral, väldigt intressant. Lyssna gärna och sprid det vidare, detta sommarprat bör alla höra. (Det finns också en bra text, Frosseri, av Maria som är väl värd att läsa i samma veva.
- Bo Landin. En riktig veteran i sammanhanget, som jobbat i 50 år med de här frågorna. Jag kände förstås till hans namn, men fick verkligen en nyfunnen respekt för honom när jag lyssnade. Intressant om framför allt vattnets betydelse.
- Andreas Cervenka. Inte om klimatfrågan i sig, men med tanke på hur stor inverkan ekonomin har på klimatet är det här högst relevant också. Skrämmande och ofattbart om hur ekonomiska system fungerar.
Veckans SoMe-inlägg: Om rättvisa
Om närande och tärande klasser. @earthlyeducation har samlat ett antal tweets (X:ar?) om klimaträttvisa från ekonomi- och antropologiprofessorn Jason Hickel och de är så spot on att de måste delas. Finns fler i inlägget, som hittas här.
Om rättvisa transporter. @gurgin har cyklat i alla väder (vilket denna sommar ju bjudit på), omkring 3 mil om dagen, i fyra månader. Som att cykla till Lissabon från Stockholm! Förutom att han får motion och sparat omkring 4 000 kronor i uteblivna busskort så lyfter han också frågan om rättvisa transporter på ett briljant sätt i detta inlägg. För poängen är inte att Gurgin vill att alla ska cykla istället för att åka kollektivt, utan tvärtom – att pusha för gratis och tillgänglig kollektivtrafik för alla. (Alla har ju till exempel inte 1 000 kronor i månaden att lägga på busskort – och alla kan inte ta cykeln istället, även om den är gratis.)
Om att vända på begreppen. @vardagsrasismen lyfter en intressant tweet som lyder så här: A few days ago a wonderful, brilliant and kind woman by the name of Nikki taught me to say ”people of the global majority” instead of ”people of color” and I’m already angering my white political science professor with it. Jätteintressant tanke för att utmana vithetsnormen, tycker jag – men vill också tipsa om kommentarsfältet som vänder och vrider på för- och nackdelar med begreppet ”people of the global majority”.
Veckans 6 snabba nyheter
1. Oljebolagschef ordförande för COP28. Japp, du läste rätt. I november drar årets klimattoppmöte inom FN igång, denna gång i Dubai av alla ställen. Och om någon tvivlar på oljelobbyns makt och inflytande så kan kanske mötets ordförande Sultan Al Jaber, chef för Förenade Arabemiratens statliga olje- och gasbolag Adnoc, vara bevis nog. Adnoc storsatsar på fossila bränslen, nyinvesteringar värda omkring 500 miljarder amerikanska dollar ligger bokstavligen i pipelinen. (Adnoc har för övrigt inte producerat en hållbarhetsrapport sedan 2016.) Hurra?
2. Dömda klimataktivisten i intervju. Forna IT-chefen Pontus Bergendahl blev första klimataktivisten i Sverige att dömas till fängelse efter en aktion. Intervjun i Sveriges Natur är väl värd att läsa, inte minst för att Pontus Bergendahl är så innerlig i sin övertygelse om att vi alla måste agera. ”Vi lever i en mörk tid och då måste man stå upp och visa vilken människa man vill vara. Om jag inte agerar är jag falsk mot mig själv.”
3. Elbilar brinner mer sällan än fossilbilar. Det finns ett långlivat missförstånd att elbilar ofta fattar eld, vilket MSB motbevisade ifjol när man släppte en rapport som visade att det är 19 gånger vanligare att fossilbilar brinner. Nu har världens elbiltätaste land, Norge, konstaterat samma sak. I somras eldhärjades ett fraktfartyg utanför Nederländerna med 4000 bilar ombord, varav 500 elbilar. Stora nyhetsmedier rapporterade om branden, och i princip alla nämnde elbilarna – och vissa pekade till och med ut dem som orsaken till branden – vilket av allt att döma inte stämmer, enligt chefen för företaget som bärgat fraktfartyget.
4. Ny värmebölja på väg. Efter brutala värmeböljorna Kerberos och Karon är nu en ny våg av hetta på väg in över Europa. Nu är det förvisso augusti, men värt att nämna i sammanhanget är att juli är den varmaste månad som någonsin uppmätts. FNs Antonio Gutérres säger att det numera inte handlar om global uppvärmning längre, utan om ”global kokning”. (Och ändå raljerar välkända personer – som Elisabet Höglund och Lena Andersson – över att den svala, regniga sommaren i Sverige visar att klimathotet inte är så allvarligt. (Alex Schulman bemötte den senare mycket bra.)
5. Ungdomar vann klimatfall. Delstaten Montana i USA har förlorat i rätten, som slår fast att man brutit mot en grupp ungdomars rätt till ren och hälsosam miljö genom att gynna fossila intressen. Detta är en viktig seger för den unga klimatrörelsen och kan få betydelse för andra liknande fall (i Sverige drivs ju till exempel Auroramålet).
6. Avskogningen i Amazonas minskar. Vi avrundar med en god nyhet, tycker jag. Under första halvåret 2023 minskade avskogningen i Amazonas med hela 33,6% jämfört med förra året, och det verkar alltså som att nya presidenten Lula da Silva håller sitt vallöfte. Fortfarande är det 2649 kvadratkilometer som avskogats (en yta motsvarande tre New York), och en annan utmaning är att skogsbränderna under samma period tyvärr ökat. Men da Silvas mål är att hela stoppa avskogningen till 2030 och han verkar onekligen hålla tidsplanen. Hurra!
Dyker ni på intressanta blogginlägg, artiklar och nyheter som skulle passa i Hållbara svepet ibland? Tipsa mig gärna!
Pingback:Trevlig helg / fredagslistan / frigörelse – Tankebubblor