Alvar Aalto (eller Hugo Alvar Henrik Aalto, det vill säga HAHA, haha…), 1898–1976, är huvudpersonen i detta inlägg i Designskolan.
Från början var Alvar Aalto nyklassicist, men gick över till funktionalismen och kallade sin egen stil för organisk funktionalism.
Han tog patent på ett viss metod att böja trä som han använde i många av sina möbler, och han blev också en aktad belysningsformgivare.
De flesta av Alvars och frun Ainos formgivning tillverkade och sålde paret sedan via företaget Artek (döpt som en kombination av ”art” och ”technology”) som de grundade 1935 tillsammans med Maire Gullichsen och Nils Gustaf Hahl.
Alvar Aalto var en av Finlands absolut mest kända arkitekter och har bland annat ritat Finlandia-huset i Helsingfors, och om du pluggar i Uppsala så kanske du också har koll på Västmanlands-Dala Nations hus på Sysslomansgatan – även det en Aalto-byggnad.
På 1940-talet undervisade Aalto på MIT (Massachusetts Institute of Technology) och passade också på att formge ett av studenthemmen, Baker House. Under sin karriär ritade Aalto omkring 500 byggnader varav ungefär 300 blev byggda – de flesta i Finland.
”God created paper for the purpose of drawing architecture on it. Everything else is at least for me an abuse of paper.”
Den vackra Savoy-vasen, eller Aalto-vasen, som produceras av Iittala och är Aaltos absolut mest kända produkt, formgav han 1936, som en del av en rad föremål och möbler för restaurang Savoy i Helsingfors. Idag finns vasen i en mängd olika färger och utföranden, både som låga skålar och högsmala vaser. Ironiskt nog tjänade Aalto själv inga pengar på vasen, eftersom han även skapade den som ett bidrag till en designtävling för Karhula-Iittala glasfabrik. Då hamnade designen automatiskt i fabrikens ägo, och Aalto blev aldrig rik på sin berömda vas.
Som kuriosa kan nämnas att villan som Alvar Aalto bodde i med sin första fru i stadsdelen Munksnäs (Munkkiniemi) strax uutanför Helsingfors centrum idag är museum. Det mer kända Alvar Aalto-museet däremot ligger i Jyveskylä.
Lär dig ännu mer:
Hej!
Fin artikel och bra blogg! Måste bara rätta ett sakfel. 🙂
Munksnäs ligger inte utanför Helsingfors, utan är en stadsdel i Helsingfors, ca 20 min från centrum. Jag vet att det här e detaljfixering, men som en Helsingforsbo känns det alltid viktigt att sådana här grejor är rätt! 🙂
(TaiK står förövrigt för Konstindstriella högskolan, eller University of Art and Design Helsinki)
Sofie: Bra att du säger till! Dock står det ”stadsdelen Munksnäs” i texten och att jag använde ordet ”utanför” är enbart för att markera att det inte ligger mitt i centrum. Men jag ändrar till ”strax utanför” så blir det än mer korrekt! =)