
Pepparkakorna är dock bakade i en fabrik… ”Christmas Cupcake”-doftljus från Yankee Candle höll mig sällskap under baket.
I lördags passade jag på att baka lussebullar (mycket stolt över att jag än så länge håller ångan uppe och är ute i god tid!), och receptet jag använde kommer från Recepten.se. Bland de över 240 (!) kommentarerna till receptet hittar man många bra tips på hur de kan bli ännu godare, och jag följde några av råden och tillsatte ett ägg, lite mer saffran och mer socker. De blev supergoda!
Ingredienser
- 50 g (1 pkt) jäst för söta degar
- 150 g smör eller margarin
- 5 dl mjölk
- 1 burk (250 g) kesella
- 2 frp (à 0,5 g) saffran (jag tog 2,5 paket, men saffran är superdyrt i år…)
- 1,5 dl strösocker (jag tog 2 dl, det går nog att öka ännu lite mer)
- 0,5 tsk salt
- ca 17 dl vetemjöl (jag klarade mig nog med 14-15 dl)
- 1 ägg (till pensling, jag tillsatte ett ägg i degen också, innan mjölet)
- russin
Gör så här
- Smula ner jästen i en degbunke.
- Smält matfettet i en kastrull. Häll i mjölken och värm till 37 grader (fingervarmt). (Mitt tips: Använd digital termometer, ju noggrannare man är desto bättre jäser degen.)
- Häll en del av degspadet över jästen och rör tills den är upplöst.
- Tillsätt resten av degspadet, kesella, saffran, socker och salt (och ägg om du vill). Arbeta därefter in större delen av mjölet tills degen släpper bunkens kanter och är smidig. (Mitt tips: Försök snåla med mjölet, även om degen blir lite jobbig att hantera om den är kladdig. Bullarna blir godare om de är saftiga!) Täck bunken med en bakhandduk och låt jäsa i 30 min.
- Ta upp degen på en lätt mjölad arbetsbänk. Knåda den slät och blank. Dela den i 5 delar. Baka sedan ut 10 lussekatter av varje del, genom att rulla ut varje liten del till ca 20 cm och därefter forma till en lussekatt. Lägg lussekatterna på plåtar med bakplåtspapper och tryck i russin ordentligt. Låt jäsa till dubbel storlek 20-30 minuter.
- Pensla brödet med uppvispat ägg.
- Grädda lussekatterna mitt i ugnen 225 °C i ca 8 minuter. (I varmluftsugn 225°C i ca 8-10 minuter.)
- Låt svalna under bakduk. Förvara i plastpåse eller frys in.
Vad är era bästa tips för supergoda lussebullar?
Tack för receptet! Väntar på första jäsningen just nu 🙂
Pingback:Julbak: Pepparkakskola | Husligheter – inredning och design som blogg.
Här är några bra knep för att få till saftiga och fluffiga lussebullar.
Byt ut halva mängden mjölk till vatten så blir inte lussebullarna så kompakta.
Mortla en del av sockret tillsammans med saffran och rör ner i det varma degspadet.
Smält inte smöret utan tärna det och ha i degen medan hushållsassistenten knådar degen.
Kör degen maskinen i 8 minuter utan salt, tillsätt saltet i degen och kör maskinen i 2 minuter.
Jäs degen i 1 timme under plastfolie. Ångjäs sedan de utbakade lussebullarna.
Tack för tipsen!