Antar att ni känner igen den här mannen? Stefan Nilsson är utan tvekan Sveriges mest anlitade trendexpert, jag blir nästan förvånad om jag får en inbjudan som inte inkluderar honom på ett eller annat sätt – som jurymedlem, trendföreläsare eller prisutdelare. Det här är Stefans första sommar i nya sommarstället, så jag tyckte att det var på sin plats att pumpa honom på uteplatstrender.
Hur mycket trender går det i utemöbler egentligen?
– Självklart går det trender i utemöbler. Kanske lite långsammare än inomhus. Det handlar så klart om att vi är utomhus bara några månader om året, medan vi är inomhus åtminstone nånting varje dag. Generellt sett så kan man se en långsam trend som går över flera, flera år, och det är att uterummet blir viktigare. Vi ”inreder” mer. Man kan enkelt säga att vi inreder uterummet som ett vardagsrum. Det är soffor, kuddar, lampor och till och med mattor. Allt för att uterummet nästan ska kännas som ett vardagsrum. Vi har också under en tid sett hur vi hämtat inspiration från våra utlandssemestrar till uteplatsen. Många uteplatser blir väldigt lounge-lika med flätade material och ljusa dynor.
Vad är hetast på den fronten säsongen 2012?
– Den rustika trenden håller absolut i sig. En träbänk, gjutjärnsgryta med blommor och fina, gamla trasmattor känns väldigt rätt den här säsongen. Vi har också ett uppdämt behov av romantik så det är mycket stora blommor, syrenberså och stora saftglas. Lite mormorsaktigt. Hammock i trä och träskor.
Hur har du inrett din egen uteplats?
– Jag har en balkong i stan och sen ett sommarhus. I stan har vi nylagda rödbruna trägolv, en träsoffa med massor av gröna kuddar och ordentligt med ganska vildvuxna blommor. I stan strävar vi efter att få en ”naturlig” känsla. Själv har jag jasminbuskar, syrenträd och gräs i stora krukor.
På landet vill jag att det ska vara lite mer elegant. Där har jag designade, raka, moderna detaljer för att kontrastera till allt det lantliga runtomkring. På landet har jag raka utemöbler (Ridderstråhle Brogård för Röshults), raka träbänkar att sitta på, betongpallar (från Ica Maxi) och designad utebelysning. Till och med grönsaksodlingen är ordentlig i raka pallkragar.
Jag har medvetet arbetat med att förstärka de olika stilarna. När jag är i stan så vill jag omge mig med så mycket natur och lantlighet som möjligt. Hit flyttar jag ut en stor mässingsljusstake från en loppis med stearinljus som droppar på ett träbord. På landet får jag ju naturen på köpet och vill just förstärka ”den tuktade trädgården”. Mer modernt. Här ska man kunna ta ut en flyttbar stereoanläggning och lite snygga drinkglas för eftermiddagsmyset. Altan är fint med ganska öppna ytor.
Hur ska man tänka med sin uteplats för att den ska bli mysig? Vad ska man ha där, utöver själva utemöblerna?
– Det enklaste och billigaste rådet är att arbeta med blommor och växter. Mer, fler och större. Buskar kan skapa rum i rummet och förhoppningsvis går de att flytta om de står i kruka. Växter går också att ”klä” efter behov med ljusslingor, vimplar och annat.
Du har järnkoll på trender och vet vad som komma skall långt före oss andra. Betyder det att du gör om hemma hela tiden?
– Båda ja och nej. Jag tittar på otroligt många olika saker och är nästan konstant på resande fot för att försöka få koll på vad som händer ute i världen. Den här informationen tar jag sen med mig till Sverige och funderar på om det kommer att slå igenom här på något sätt – och i vilken utsträckning. Men jag kan inte blanda. Jag har vid något tillfälle gått på en inredningsmässa och tänkt ”nu ska jag passa på att titta efter en lampa som skulle passa hemma hos mig”, men det går inte. Det slutar med att jag bara tittar efter sånt som passar hemma hos mig. När jag tittar efter trender så måste jag ha ett öppet sinne. Gula kaniner är kanske inte nåt man vill inreda hemma med den här säsongen, men det kanske fanns nåt i den gula färgen som gör att det fastnar i bakhuvudet. Och så går jag hem och jämför med andra gula företeelser, ser om det kanske funkar i Sverige eller inte. En himla massa funderande.
Men visst är det så att jag nästan alltid köper med mig nåt spännande hem från alla mina resor. Nyss var jag i Moskva och där köpte jag roliga julkulor som ser ut som ortodoxa kyrktorn. Perfekt till grannen 2012? Vi får se … De var hemskt roliga i alla fall.
Hur allvarligt ska man egentligen ta på inredningstrender?
– Svår fråga. Det är inte viktigt med trender. Det ska vara roligt. Inte nåt som tynger. Man måste inte byta ut sitt hem en gång i halvåret – men man får vara intresserad. Vår viktigaste uppgift är att skapa ett personligt hem – inte ett hem som alla andra har.
Hur kommer det sig att du själv började arbeta med trendspaning?
– Det finns ju ingen ”trendskola” utan jag började prata trender i radio ganska tidigt. Och tidigt lärde jag mig att försöka se sammanhang och samband. Om det öppnar en massa indiska restauranger på Fleminggatan i Stockholm. har vi då en indisk trend? Njae, det kanske inte alls är så att vi ser fler Bollywoodfilmer eller klär oss i saris, och är det inte så att det också öppnat flera thaiställen på Söder och några japanska krogar på Östermalm? Kanske är det så att vi har en fascination för exotisk mat, i stället för att tolka det som att vi har en indisk trend. Och när vi konstaterat det, så vill jag alltid fundera på varför. Varför tröttnar vi plötsligt på köttbullar och pizza för att äta mer asiatisk mat? Vad driver det? Så funderar jag med alla de trender jag håller på med.
Vilken kommande trend ser du mest fram emot att se i butikerna?
– Vi har en stark anti-konsumtionstrend som kommer. Folk har tröttnat på slentrianshopping och istället måste butiker anstränga sig på ett nytt sätt. Helt plötsligt är det inte ”köp tre, betala för två” som intresserar oss utan kanske en föreläsning, pysselhörna, ett tillfälligt utbud eller annat som gör att vi går till butikerna. Det är svårt för butikerna att hantera det här, men jag är helt säker på att vi kommer få se nya spännande saker i butikerna.
Ditt bästa inredningstips alla kategorier?
– För en snabb och enkel lösning. Satsa på blommor. Det finns inget vackrare än en bukett färska blommor, eller ett par prunkande gröna växter i ett hörn.
Vad ska du göra i sommar?
– Jag har skaffat ett sommarhus utanför Stockholm. Huset är från 1973 och mitt projekt handlar nu om att ta det här huset och göra det till Sveriges trendigaste sommarhus 2013 – alltså förflytta huset 40 år in i samtiden. Vi planterar nya häckar, bygger altaner och jag inreder ett eget litet badhus med spännande inredningsdetaljer.