Knäckig rabarberpaj alltså – finns det något godare? Den här rabarberpajen skiljer sig markant från en smulpaj, det är mer en rabarberpaj med krämig fyllning som samtidigt har ett knäckigt täcke … och den är faktiskt magiskt god på riktigt!
Sen vi flyttade från vår gamla villa förrförra hösten så har jag egentligen inte ägnat det huset en tanke, vi trivs så sjukt mycket bättre här. Men! Varje år i maj så sörjer jag de fantastiska rabarber vi hade i den trädgården, så i år har jag bestämt mig för att det måste planteras rabarber även här. Nästa vår kan jag alltså förhoppningsvis njuta av lite egna godsaker, men i år fick jag skörda på ICA Maxi för min rabarberpaj igen …
Gott är det ju ändå, och det gäller att passa på nu i början av säsongen när rabarbern verkligen är som bäst! Knäckiga rabarberpajen med vaniljvisp kan jag inte få nog av. Receptet hittade jag här, men eftersom man måste vara medlem för att läsa ingredienserna så skriver jag ut hela receptet nedan. Att förgylla en vanlig torsdag med eller att spara tills helgen.
Knäckig rabarberpaj med havregryn
500 g rabarber
2 dl havregryn
2 dl strösocker
1,75 dl vetemjöl
0,5 tsk bakpulver
1 krm vaniljsocker
125 g smör
0,5 dl vispgrädde
0,5 dl ljus sirap
Sätt ugnen på 150 grader. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Smält smöret tillsammans med sirap och grädde. Blanda ihop med de torra ingredienserna. Ansa och skär rabarbern i bitar, Lägg i smord, ugnssäker form och bred på smeten. Grädda mitt i ugnen tills den fått fin färg, minst 40–50 minuter (min stod inne i en timme). Servera ljummen med vaniljglass eller vaniljvisp.
Check på den ;)!
Tack för tipset 🙂
Wow måste testa! Brukar du byta ut rabarbern mot nå annat om man inte får tag i det? 🙂
Jag gör rabarberpaj när det är säsong (eller om jag råkar ha i frysen) så jag har inte testat andra tider på året. Men kör hårt, den blir säkert supergod även med tex äpplen!
Går finfint att använda även äpplen med socker och kanel! Tror att originalreceptet kommer från Ica.
Fantastiskt god var den!! Rabarber och havregryn i en paj kan liksom inte bli fel.
Eller hur?
Lätt att glömma kardemumman ! Det står inte när det ska ner i smeten !
Hej! Vilken kardemumma? 🙂
Kan tala om att röda vinbär fungerar bra i stället för rabarber. Om man inte vill vänta in äpplena 😉 . Vinbären är ju lite syrliga de med, så de går bra till det som passar med rabarber.
Åh, kan tänka mig!! Härligt tips!
Fantastiskt god!!