Åh, kunde inte hålla mig till ljusare tider så ni får stå ut med gryniga bilder är jag rädd. För det är hög tid att uppfylla löftet om lite vegetariska recept!

Foton: Maria Soxbo
Åh, kunde inte hålla mig till ljusare tider så ni får stå ut med gryniga bilder är jag rädd. För det är hög tid att uppfylla löftet om lite vegetariska recept! Jag är ju vegorookie och dessutom inget whizkid i köket, så jag lär mig på vägen och lånar recept från bättre vetande, så att säga. Detta första, på vegetarisk bolognese, har jag hittat hos Cecilia. (Bonustips för miljön: Sustainable Day har listat säsongsråvarona för januari–mars här, jag ska genast försöka hitta recept som matchar!)
Vegetarisk bolognese med svarta belugalinser
4–6 portioner
1 morot
1 gul lök
1–2 vitlöksklyftor
rapsolja att fräsa i
1,5 dl svarta belugalinser
500 g krossade tomater
2 dl crème fraîche
2 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
1 tsk socker
1 msk balsamvinäger (kan uteslutas)
lite spiskummin, om du gillar det
spaghetti
salt och peppar
basilika eller oregano
1. Skala och riv moroten grovt. Skala och hacka lök och vitlök.
2. Fräs allt i olja i en kastrull och tillsätt linser, krossade tomater, crème fraîche, vatten, buljongtärning, socker, balsamvinäger och eventuellt spiskummin.
3. Låt puttra under lock på glänt i cirka 25 minuter eller tills du tycker linserna har fått bra konsistens. Mixa såsen med stavmixer, eller låt koka lite längre för en mosigare konsistens. Späd med mer vatten för lösare sås. Koka pastan under tiden såsen puttrar klart.
4. Smaka av såsen med salt, peppar och basilika/oregano och servera med pasta och parmesan.




Vad kul med vegetariskt! Om du vill ha tips på en bra, vegokokbok så kan jag verkligen rekommendera Bönor Ärtor Linser eller Vegankokboken av Sue Quinn. Många goda recept!
Tack Andrea! Vegankokboken låter spännande! Jag är egentligen inte ett superfan av bönor och linser, så det är lite av en utmaning att öva på vegomat, hehe.
Tusen tack för tipset! Vi, eller rättare sagt min sambo, testlagade idag och det var jättegott!! Toppenbra vardags-vegomat!
Åh, vad roligt!
Nu kurrar magen här… så gott det såg ut!
Hej Maria,
Vad kul att du har hittat vår blogg sustainableday.se!
Vill tipsa sig om att vi nu i veckan kör ett kom igång med vegomat tema med recept och tips, det behöver bli enklare att komma igång!
Tack för en härlig blogg!
Varma hälsningar
Sara
Åh, tack för tipset, Sara!