Nästa vecka är det fettisdagen, och jag är en sån som älskar semlor – och har förstås redan ätit några. Jag är inte ensam om det heller, semmelsäsongen blir som bekant bara längre och längre och nu hinner lussekatterna knappt lämna butikshyllorna innan semlorna seglar in. Generellt kan jag verkligen gilla att vi har en mysig fikatradition som infaller när vi behöver den som bäst – februari kan ju vara ganska mörkt och slaskigt, åtminstone i min del av landet.
Men, jag tycker också att vi måste snacka lite om hur vi tar oss an denna delikatess. Därför kändes det helt självklart att tacka ja när internationella matsvinnsrörelsen Too Good To Go ville snacka semlor! Too Good To Go jobbar på alla tänkbara sätt med att hjälpa oss att svinna mindre mat, bland annat genom en grym app (finns även för android) som hjälper hungriga privatpersoner och restauranger, kaféer och matbutiker som inte vill slänga mat att hitta varandra. Genom att handla via appen räddar du mat som annars svinnats bort, och betalar dessutom lägre priser. Win/win! (Och Too Good To Go är så klart med på Hållbara listan om du vill läsa mer!)

En vegansk, svinnsmart semla utan mandlar signerad Gustav/@javligtgott – och den var jävligt god! Foto: Maria Soxbo
Så häng med nu, för det här matiga inlägget kommer att både belysa problemen och ge dig lösningarna, och så får du dessutom ett – ursäkta franskan – jävligt gott semmelrecept dessutom!
Semlorna & svinnet
Semlor är en sån grej som svinnas, och det rejält. I matbutikerna säljs de ofta i 2-pack, vilket i sig blir ett problem i ett land som Sverige med ovanligt många singelhushåll. Men dessutom är de märkta med sista förbrukningsdag och inte bäst före-dag, vilket gör att matbutikerna måste slänga dem efter dag 3! Och ju längre säsongen för semlor blir, desto svårare är det att beräkna hur många som går åt varje dag. Det finns inga exakta siffror på exakt hur många semlor som slängs, men matbutiker som Too Good To Go pratat med bekräftar att semlorna tyvärr är en vara med hög svinnrisk på grund av detta. Uppskattningsvis svinnas så mycket som var tredje semla bort!
Semlan som klimatbov
Sen har vi nästa problem, som är ingredienserna. En traditionell semla innehåller ju dels grädde och smör, dels mandlar. Mejerier är precis som kött en rätt rejäl klimatbov, vilket gör att en enda traditionell semla går loss på 0,3 kilo koldioxid (enligt klimatberäkningar från Klimato). Det låter kanske inte så mycket, men tänk då att det normalt går åt cirka 6 miljoner (!) semlor bara på fettisdagen – då snackar vi plötsligt exempelvis 211 ton grädde, och hela 1 800 ton (!) koldioxid. (Och då äter vi alltså inte ens upp alla, eller hela semlorna.)
Semlan och vattenåtgången
Det godaste enligt mitt tycke är mandelmassan, jag är #teammandelmassa all the way. Klarar mig utmärkt utan grädden, men mandelmassan är hela poängen. Och då svider det ju onekligen lite att lära sig att det går åt minst 4, kanske upp till 12, liter vatten för att odla en enda (!) mandel. Särskilt om de är odlade i torra Kalifornien, vilket de troligtvis är med tanke på att 80 procent av världens mandlar är kaliforniska.
Så hur mycket vatten går det åt till en enda semla? Hutlösa 68 liter!
Lösningarna på semmeldilemmat
Så hur löser vi det här? Vi vill ju inte sluta att moffa dessa smarriga bakverk, eller hur? (Åtminstone inte jag.)
Jo, en del av lösningen är så klart att tänka i nya banor. Och det gör vi ju redan när det gäller semlor. Annars skulle vi inte se allt från semmelwraps, semlos och semmelpizzor till semmelöl, semmelsmoothies och rumlor varje år. Alltså borde det inte vara så omöjligt att anpassa semlan så att den blir mer klimatsmart. Alltså:
Punkt 1 – klimatanpassa semlan! De ljuvliga semlor jag fotat till detta inlägg är bakade av Gustav/@javligtgott, och de var precis så goda som de ser ut. Och de är dels veganska, dels har mandelmassan bytts ut mot en massa gjord av solrosfrön – lika gott, men lägre klimatavtryck och mycket mindre vattenåtgång!
WWFs Vegoguiden varnar för mandlar (de är orangemarkerade, om de inte är ekologiska då de klarar sig med gult), men solrosfrön får grönt ljus bara de är ekologiska!
Gustavs semla har därför ett klimatavtryck på 0,1 kilo styck, alltså en tredjedel av en traditionell semla.
Punkt 2 – ät upp semlorna! Varje smula, både för att det är gott och för att det faktiskt är bland det klimatsmartaste vi kan göra – att äta upp all den mat som produceras. Om du har semlor hemma som du är rädd att de inte kommer att gå åt, rädda delarna! Grädden kan röras ner i pastasåsen till middagen eller bli en parfait, bullarna kan frysas in och ätas senare, bli fattiga riddare eller ugnstorkas till skorpor. Och om du bakar dina semlor själv, fyll bara de semmelbullar som ska ätas direkt, och frys in resten.
Och, det här får ni så himla gärna sprida ordet om. Om ni ändå fotar av nästa semla för att lägga ut på instagram, berätta om semmelsvinnet och uppmana dina följare att äta upp med hashtaggen#räddasemlan så kanske vi kan bryta svinntrenden i år!
Och nu, bakdags!
Recept på veganska semlor med solrosmassa
Här kommer så receptet på dessa ljuvliga och supergoda semlor! Vill du inte baka själv, gå förbi ett lokalt bageri i slutet på dagen och rädda ett gäng vetebullar eller någon annan form av bulle som kan förvandlas till semlor. Fyll dem sedan med vegansk grädde och solrosmassa.
Semmelbullar
100 g margarin
4 dl växtmjölk
50 g jäst
1½ dl strösocker
½ tsk salt
1-2 tsk nystött kardemumma
10-12 dl vetemjöl
Extra matlagningsgrädde för pensling
Solrosmassa
200 g ekologiska solrosfrön
2 dl socker
1–2 tsk mald kardemumma
3–5 msk vatten
Vegansk grädde
2,5 dl vegansk vispgrädde, gärna en sort utan palmolja
2–3 msk vaniljsocker
Ev. 1–2 krm vaniljpulver
Smält margarin i en kastrull och tillsätt mjölk. Smula ner jästen när mjölkblandningen är fingervarm. Blanda sedan ner strösocker, salt och kardemumma och blanda.
Rör sedan ner mjöl tills degen är någorlunda smidig men mjuk. Det är bättre att ha en något lös deg som kan jäsa och tillsätta mer mjöl efter jäsningen. Jäs i 40-60 minuter på lagom varmt ställe tills degen ungefär fördubblats.
Knåda degen smidig med mjöl, inte under lång tid utan endast så att degen blir hanterbar att rulla till bollar och dela i 12-17 bitar på omkring 70 till 80 gram. Forma bollar och låt jäsa i 20–40 minuter tills bollarna jäst upp ordentligt. Pensla med grädde och grädda sedan i mitten av ugnen i 225°C i 9–14 minuter beroende på storlek. Låt svalna innan användning.
Gör solrosmassa genom att mixa solrosfrön och socker i en mixer, tillsätt vatten tills du kan mixa en slät och tjock kräm. Smaka av med kardemumma efter eget tycke. Vispa sedan grädden fast i maskin eller för hand. Blanda ner vaniljsocker och ev. vaniljpulver för extra smak.
För att bygga semlan: Klipp ut ett trekantigt lock ur vetebullarna. Fyll hålet med rikligt med solrosmassa. Täck massan med ännu rikligare med vaniljvispgrädde. Lägg på locket och pudra över lite florsocker.
Tjo! Detta blev världens längsta blogginlägg, i vanlig ordning. Och det kan tyckas som en bagatell att grotta ner sig i semlans klimatpåverkan. Men som vanligt, It’s just one straw, said 6 billion people. Vi äter som sagt 6 miljoner semlor bara på fettisdagen, det blir helt klart många utsläppsbäckar små som vi kan minska helt utan uppoffring. Skulle den inte smaka lite godare då?
Dagens 5 snabba tips
- Hjälp oss få snurr på #räddasemlan !
- Ät upp, ät upp, ät upp!
- Om du ska baka, testa receptet ovan denna gång!
- Ladda ner Too Good To Gos app, och hjälp till att minska matsvinnet alla dagar, inte bara på fettisdagen.
- Och lyssna på mitt och Emmas senaste bonusavsnitt av Plan B-podden, där vi snackar semlor förr och nu, smarta lösningar och nya traditioner!
Smaklig spis!
Jag har inte förstått varför vattenåtgång är ett problem ur ett klimatperspektiv. Det pratas ju ofta om det när det gäller textilier men jag har tänkt att det har med hur förorenat vattnet blir efteråt eller att det saknas vatten i många delar av världen. Förstår ju också att vårt användande av rent vatten (att spola med i toaletten t ex) är vansinnigt. Men förstår inte varför som sagt. Är inte vattnet konstant? Handlar det om rent vatten? Du kanske skrivit om detta innan men hade gärna lärt mig mer om det!
Hej! Jag är ju inte expert, men jag tror vattenåtgång får lite olika konsekvenser beroende på var vi befinner oss. Just i fallet med torra Kalifornien borrar bönderna så djupa brunnar att grundvattnet håller på att ta slut. Området blir allt torrare, och det leder till fler skogsbränder som släpper ut massor av koldioxid som påverkar klimatet. Det blir dessutom svårare att släcka bränderna om det är vattenbrist.
Tips när det gäller vegansk grädde! Den kan ofta bli lite lös (vissa sorter) och då svår att hantera. Genom att ha i några droppar citronsaft under visningen blir den mycket fastare! Behövs inte alls många droppar och det ger inte smak.
Men oj vilket kanontips! Tack!