Plastbantning har blivit ett modeord, men kräver en viss nyansering eftersom det är lätt hänt att gå lite bananas och slänga ut allt i plast – för att sen ersätta det med nyproducerat i andra material. Icke så klimatsmart. Så att plastbanta ner till något slags noll-nivå är inte särskilt vettigt, men däremot kan det vara bra rent hälsomässigt att byta ut de värsta plastprodukterna i just köket – åtminstone om de är slitna. Och behöver du komplettera köket med något är det ju ett utmärkt tillfälle att undvika plast. Och tänk alltid ”begagnat först” när du letar ersättare!
Jag tycker också att man alltid ska vara snäll mot sig själv, bara byta ut det som verkligen behöver bytas och att inte nykonsumera i onödan – det är ju inte bråttom.
3 tips för nybörjaren
- Fundera över vad du faktiskt behöver eller snart kommer att behöva till köket, och lova dig själv att köpa plastfritt nästa gång.
- Gör en kom ihåg-lista i mobilen att kika på nästa gång du går på loppis – kanske kan du fynda basgrejer för en liten slant?
- Önska dig ersättare till de dyraste och mest nödvändiga grejerna nästa gång du fyller år!

Degskrapa är inte prio ett direkt, börja i rätt ände. Men saknar du en degskrapa? Då är denna fina från Iris Hantverk ett hett tips. (Eller önska dig i present!) Foto: Iris Hantverk
Sen gäller det att börja i rätt ände – med sånt som 1) värms upp och 2) kommer i kontakt med (framför allt varm) mat. Det vill säga – fundera inte över plastburken som du förvarar kallt och torrt mjöl i, utan över den redan halvsmälta stekspaden i svart plast. Den sistnämnda åkte ut först för min del, ihop med plastskärbrädor som kommer i kontakt med rå mat och blir allt svårare att hålla rena.
Slutligen, att samla ihop all plast i hemmet och slänga det samtidigt som man köper nytt i metall eller glas är som sagt inte särskilt snällt mot miljön alls. Släng bara det som är trasigt eller direkt skadligt (på återvinningscentralen), skänk bort resten. Det må kännas fel att inte ta plastgrejerna ur cirkulation för gott, men det är trots allt bättre att någon köper dina avlagda plastgrejer än att samma någon köper nytt, visst?
Och kika som sagt alltid secondhand i första hand när du letar ersättare! Gjutjärnspannor, rostfria decilitermått, matlådor (se dock upp så att de inte är gjorda av aluminium) och fina träredskap kostar en spottstyver på loppis.
Har två de Buyer-pannor, 28 och 26 cm, och en Skeppshult gjutjärn. Tycker nog att dB är snäppet bättre. Dock är de också ganska tunga precis som gjutjärnspannan. Det enda som jag tycker är svårt att steka i dem är ägg, äggröra blir dock jättebra. Annars tycker jag att de är jättebra. Inget som fastnar eller blir torrt. De är lättdiskade och jag tycker att lukt försvinner ordentligt (typ fisk, starka kryddor). Dyra, ja, men de håller förevigt om de sköts ordentligt.
Underbart, tack för insiderinfo!
Så himla sant och vilket intressant inlägg!
De Buyer står på inköpslistan här hemma, har bara läst gott om dem. Bla Home2Tiny och Angelicas Värld har tipsat om dem. Så en sådan ska införskaffas här snart.
Å sant igen… Trästekspade! Så rätt!
Den vi har i plast är ju verkligen inget trevlig…
Tack för bra inspo!
Kram Anna
Kolstål är bra men jag upplevde att det tog ett tag att steka in pannan ordentligt. Men när det väl var gjort så funkar den finfint. Sen ska man också vara medveten om att pannorna kan slå sig när dem värms upp, men vår panna går oftast tillbaka till ursprungsläget när den svalnar.
Och ett tips om man vill köpa dem till ett mycket bättre pris, Kunst og Køkkentøj i Malmö, kostar en tredjedel om man jämför med exempelvis Cervera.
Har också läst att de kan slå sig så viktigt att tänka på är att värma upp den långsamt. Alltså inte full värme direkt från början. Vi har gasspis så det blir ju varmt direkt men har genom att värma långsamt sluppit att den slagit sig.
Och vi har induktionshäll, så här gäller ju att lära sig att inte slå på full fräs direkt då … 🙂
Tack för utförlig recension, precis den typen av info jag var ute efter! Blir vääääldigt sugen på att slå till nu, hehe.
Iris hantverk har dessutom kampanj på alla borstar just nu så då kan man passa på!!
Åh, tack för tipset!
Kul att det tar upp det här ämnet! Jag håller själv på att platsbanta köket. Det finns så mycket fina produkter och som dessutom inte påverkar miljön på samma sätt. Jag hittar också mycket begagnat.
Kolla gärna på min insta där jag nyligen lagt upp bilder några av mina kökprylar hittils #plastbanta
Min instagram är @markbage förresten
Tack för många bra tips, ska hålla ögonen öppna på secondhand!
Så himla bra inlägg!! Blir otroligt inspirerad att plastbanta också. En fråga dock: hur diskar du redskapen i trä? Jag är otroligt lat och stoppar i princip allt i diskmaskinen, men har hört att de mår bäst av att handdiskas. För mig är det den största tröskeln =)
Jag handdiskar! Vi handdiskar alltid lite efter varje middag (typ kastrullerna och träskärbrädorna) eftersom vi försöker låta bli att köra diskmaskinen halvfull (och annars har vi ju inget att laga mat i dagen efter). Det tar typ 5-10 min, inga problem. Har hört att man ska gnida träbestick med citron ibland, men har inte testat själv än. 🙂
Träredskapen kan man rengöra med en halv citron och grov salt, spola med vatten och torka ordenligt. Underhåll: matolja, typ en gång i månaden.
Tack för tipset om Margarethe-skålarna i porslin. Beställde genast!
/Eva Linnea
Till handlandet; köp påsar från lapland eco store i bommul till fruktköpen, finns som små ”nätpåsar” och du kan använda dem i evigheter 🙂 Tar alltid med mina när jag handlar, och även ”hela” påsar till tex lösgodis eller annat smått 🙂
Hej Astrid, fint tips! Mitt problem är dock inte att jag inte har tygpåsar utan att jag aldrig kommer ihåg att ta med dem tyvärr … 🙂
Underbart att du lyfter detta. Jag plastbantade köket rejält för ett par år sen. Nu är det mest matberedaren och liknande som jag inte hittar ett bra alternativ till som inte kostar skjortan.
Nä, hushållsmaskiner är ju kruxiga att byta ut, men å andra sidan använder man dem knappast varje dag så där kan jag känna ”good enough” tills man verkligen stöter på, eller sparat ihop till, ett bra alternativ.
Haha, jag använder nog alla mina hushållsapparater varje dag. Matberedaren mest där blir det nog minst 2 ggr per dag, men stavmixern används till frukost garanterat och ja, jag är en matnörd som lagar mycket från grunden och det är så lätt med det, man bara ploppar i och värmer sen upp.
Wow! Jag använder nog mina absolut max en gång i veckan! Och då tycker jag ändå att vi också lagar mycket mat från grunden. Inte samma mat, gissar jag. 🙂
Nu blev jag hungrig
Vad byter du ut skärbrädorna till? Trä? Jag vill gärna kunna köra dem i diskmaskinen…
Japp, bambu än så länge. Jag har inga problem att diska dem för hand. Och trä/bambu är snällt mot knivarna. Men det finns ju tex keramikskärbrädor som funkar i maskin, dock sliter de ju på knivarna istället.
Något tips på bra stekspade som inte är metall eller plast? Testat några trävarianter men de är för stela och ofta också för tjocka för att komma under tex pannkakor. Så om någon har tips tar jag gärna emot 🙂
Mitt tips är att byta ut teflonpannorna mot tex kolstål eller gjutjärn, då funkar det fint med metall (som ju faktiskt är enklast)! De tunnaste träspadarna jag har kommer nog från IKEA; men de är faktiskt lite luriga för just pankisar.
Jag kan verkligen rekommendera stekpannan i kolstål. Vi läste bara tre rapporter om teflon, sedan var saken klar. De finns i olika storlekar, vissa rätter mår bra att värmas ihopa och en stor yta kan då försvåra småkokningen.
Vikten betraktar jag för alla som inte har någon diagnos som ett ilandsproblem. Känns dumt att köpa både lättviktsmaterial och ett rymligt?
Om något går fel, kan man diska väldigt hårdhänt, läs maskindiskmedel i lösning över natten. En om-stekning med bra fett senare är pannan som ny igen.
Estetiken är klockren, en pressad skål och ett nitat skaft. Inga ergonomiska plasthandtag utan snygg nog att hänga framme om så önskas.
Priset är oväsentligt på en pryl som man måste ha slägga eller fil för att skada. Den tar bara en halv rad i testamentet.