För ett par veckor sedan hamnade jag i ett så himla intressant samtal hemma hos grundarna av den hållbara inredningsbyrån HAI (resultatet hamnar snart i en dagstidning nära dig). Vi pratade så klart om hur man inreder hållbart, och att det finns fler aspekter än materialval. Det inspirerade mig till denna lilla lista som en påminnelse om att det faktiskt finns många sätt att tänka på miljön, och att alla inte kräver en stor plånbok.

Den snygga Y-stolen av Wegner är en designklassiker. Dyr, men värd pengarna eftersom du förmodligen köper den för livet – eller säljer den vidare för en bra slant. Foto Alvhem
Återanvänd det du har
Kanske den mest klassiska missen av alla – att riva ut och renovera bort det man har till förmån för något nytt. Det spelar knappt någon roll hur miljövänligt ditt nya kök är, om du rev ut ett fullt fungerande kök för att sätta in det. (Med några få undantag – det är helt rätt att byta ut gamla vitvaror mot nyare och mer energisnåla till exempel.) Men visst, alla är inte nöjda med det kök de har. Staffan och Anna som driver HAI hade gett sitt originalkök från 1950-talet en makeover. De hade rivit ut det, lackerat om det och satt in det igen – fast på ett annat sätt. Överskåp hade byggts om och blivit underskåp för att skapa en längre arbetsyta och istället för överskåp hade man nu öppen förvaring. Så snyggt, fortfarande en tidstypisk känsla och inte minst klimatsmart!
Köp långsiktiga saker
Ibland är något nyproducerat det enda som duger, men då kan man ändå tänka ett extra varv och fundera över hur lång livslängd det man köper kan tänkas ha. Har soffan avtagbar och tvättbar klädsel? Finns det ny klädsel att köpa? Är bordet massivt så att det kan slipas om? Ju enklare något är att rädda, rengöra och piffa upp, desto större chans att det är ett långsiktigt köp istället för ett slit-och-släng.
Köp secondhand
Om du ändå behöver köpa saker, kika secondhand innan du går på nyproducerade alternativ. Det ger dessutom kryphål från punkten ovan – om du köper bordet secondhand är det ok att det är fanerat och inte går att slipa om, du har ändå gjort ett klimatsmart val! (Och har det redan hållit tills nu är det förmodligen av bra kvalitet dessutom.)
Köp återvunnet
Denna är lite lurig faktiskt. Självklart är det bra att PET-flaskor och annat skräp återvinns och förvandlas till andra, användbara produkter istället för att hamna i världshaven. Samtidigt förutsätter ju produkter som tillverkas av återvunna sopor att det faktiskt finns ett sopberg att hämta råvaran från. Det allra mest klimatsmarta är ju inte att förvandla sopberget till nya saker, utan att avskaffa sopberget. Men det är ju inte det lättaste, och tills vidare är det toppenbra att skräpet tas tillvara så klart.
Köp saker som går att återvinna – och återvinn
Att fundera över var dina saker ska ta vägen när du är klar med dem är alltid klokt. Över HAI-grundarnas köksbord hänger en Studio Snowpuppe-lampa, som när den ska kasseras kan läggas i kartongåtervinningen. Den är nämligen helt gjord i papp. Det är aldrig fel att tänka förbi sin egen konsumtionsperiod.
Köp klassiker
Ett problem med vårt stora, älskade möbelvaruhus är att få möbler därifrån betingar ett högt andrahandsvärde eftersom de är så billiga redan från början. Det är förvisso bra för oss som är på jakt efter saker (jag köpte ju mitt utgångna IKEA-matbord för en spottstyver nyligen), men å andra sidan är risken stor att du 1) inte orkar försöka frakta en ihopmonterad IKEA-möbel när en ny och praktiskt paketerad likadan möbel i platt paket inte kostar så värst mycket mer, och 2) att du inte lyckas sälja dina egna IKEA-möbler utan måste slänga dem på tippen. Därför är det aldrig fel att istället spara ihop till något lite dyrare och mer ”klassiskt”. En designklassiker är dyrare, men oftast också av bättre kvalitet och framför allt har den ett högt andrahandsvärde. Det innebär att det är en trygg investering för dig – och att du själv oftast kan hitta antika eller åtminstone secondhanda exemplar av den.
Köp miljömärkt
Nu är vi äntligen nere på den mest självklara punkten. För det är klart att det är himla bra om man köper saker av miljömärkta material. Tänk bara på mixen av material i en produkt, som en säng till exempel. Miljömärkningen kanske bara gäller tyget runt om? Tänk också på frakt och andra aspekter, så att du inte lurar dig själv. (Få produkter har alla rätt, men det är alltid bra att väga för- och nackdelar mot varandra när man köper något.)
Vad säger ni, har jag glömt något?
Bra tips men jag vill ge ett till när det gäller ”kartongåtervinning”. Våra återvinningsbehållare som står på gatumark är endast till för förpackningar och tidningar. Även om en lampa är gjord av papper så ska den tas till en bemannad återvinningscentral. Av artikeln ovan kan man förledas att lägga Studio Snowpuppe-lampan till återvinning bland förpackningar vilket alltså är fel. Läs mer på ftiab.se
Annica Dahlberg, kommunikationschef på FTI
Annica, det var absolut ÅVC som menades men jag håller med om att det kanske inte var tydligt nog. 🙂
Upcycling!
Jag haller pa med en variant av flera kategorier ovan: hittade en fåtölj (av typen wingback) pa gatan (har i Edinburgh staller folk ofta ut avlagda möbler). Jag har tagit av den gamla klädseln, slipat bort brun färg från trädetaljerna, och ska ikväll borja klä om den i ett märkestyg (nytt, från e-Bay, överbliven längd från ett proffs), samt vaxa tra-detaljerna for att ha kvar en blonda looken (med naturvax). Valde att återanvända all fyllning for att minska miljöpåverkan också dar. Sa i slutandan kommer fåtöljen kosta mig ca £100 med lagt antal transportmil, mycket lite avfall (det gamla tyget kommer återvinnas), och alla material/verktyg ar lånade eller köpta av småföretagare.
Åh! Önskar att jag hade händigheten (och tålamodet) som du har – det låter toppen! Och grattis till att bo i Edinburgh, tyckte det verkade vara en urmysig stad!