Att låta deg jäsa över natten och sen bara ha det roliga – gräddningen – kvar på morgonen är ju kanske världens bästa sätt att inleda helgen! Och nu läste jag precis hos Helena att det är brunchens dag i morgon, så här kommer mitt tillskott till förberedelserna.
Igår kväll satte jag och barnen en deg till källarfranska, som först fick jäsa ett varv i rumstemperatur innan vi bakade ut den och sen fick degbullarna jäsa i kylen under bakduk över natten.
Foton: Maria Soxbo/Husligheter
Jag använde receptet nedan, men tog lite mindre mjöl än det står (6–7 dl) då jag tyckte degen blev kompakt nog ändå. Och de blev jättegoda! Det går självklart att låta dem jäsa i rumstemperatur istället och grädda direkt, men nybakt bröd på morgonen är ju svårslaget.
Kalljästa källarfranskor
25 g jäst
5 dl rumstempererad mjölk (fingervarm om de ska gräddas direkt)
2 msk rapsolja
2 tsk salt
1 msk strösocker
4 dl rågsikt
7–9 dl vetemjöl
1. Smula jästen i en bunke, häll på mjölken och rör tills jästen lösts upp.
2. Tillsätt olja, salt, socker, rågsikt och vetemjöl, lite i taget. Rör ihop allt till en smidig deg och knåda kraftigt i några minuter.
3. Låt degen jäsa under bakduk i 45–60 min.
4. Knåda igenom degen på ett mjölat bakbord. Dela den i fyra delar och rulla bitarna till längder. Skär varje längd i ca 8 skivor med en vass kniv eller en degskrapa.
6. Doppa snittytan på degbitarna i vetemjöl. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa i kylen över natten (eller under bakduk i ca 30 min).
7. Nästa morgon (eller efter andra jäsningen), ta fram plåten och sätt ugnen på 230 grader.
8. Grädda bröden mitt i ugnen i 10–12 min. De ska vara ljusa och inte få för mycket färg under gräddningen. Låt dem svalna under en bakduk på ett galler.
Vill man få användning för hela jästen direkt gör man förstås dubbel sats, överblivna franskor kan frysas. Jag gjorde enkel sats denna gång och fick nog så det gott och väl räcker även tills i morgon, men gör nog kanske en sats till ikväll inför nästa helg …
Translation: I made dough last night and baked these buns this morning – so good!
Hej Maria,
efter några år ”utan lägenhet” på Stockholmsviset fick vi en kontrakt och jag allvarlig inredningsfeber… ett beroende förknippad med pinterestknarkande, 24h bloggkonsumption och maniskt inredningstidningsköpandet. Upptäckte din blogg för några månader sedan och älskar den! Så många fina inlägg och framför allt också rikligt med tips… som krukorna etc ; ) älskade också att se Emma Unckers lägenhet, en nyproduktion som verkligen fick till blandningen av gammalt och nytt. I morse tänkte jag att jag behöver hitta en bra recept på frallor och voilà så dyker det upp en på din blogg : D ska prova baka då!
Haha, det måste ju vara ödet! Tack för fint beröm och lycka till med nya lägenheten!