Just nu går det lååångsamt framåt med budgetrenoveringen i köket. Handtagshål i luckor spacklas och slipas, det häftgrundas och målas och skruvas fast. Ett par luckor i taget för att inte belamra hela huset, och det är faktiskt skönt med ett litet renoveringsprojekt i sakta mak. Och jag tror det blir ganska bra! Vårt slitna kök ser redan fräschare ut, och nu kan vi nog leva med det i några år till i väntan på Den Stora Renoveringen.
Under tiden drömmer jag om detaljer och pinnar inspirationsbilder. Bistrostilen är den som låg närmast till hands med tanke på utgångspunkten, och är ni fler som är sugna på den stilen har jag satt ihop ett riktigt inspirationsinlägg här med alla detaljer som ger den rätta känslan. Man behöver så klart verkligen inte gå all-in, se det som ett smörgåsbord av bistrogodis och plocka dina favoriter! (Själv prickar jag inte in många rätt – i det här köket. Kanske i nästa?)
Menyer
Foto Entrance mäkleri
Inspirationen till bistroköket kommer förstås från bistrorestaurangen, så ett par menyer blir ju pricken över i:t. Fråga om du får ta hem en från favoritrestaurangen och kolla snyggställenas hemsidor – ibland finns menyer i pdf-format att ladda ner (och förhoppningsvis skriva ut i hyfsad upplösning). Tejpa upp på kakelväggen – voilà!
Material
Det fina med bistrokök är att det inte behöver vara perfekt. Metaller till exempel – rostfria fronter på till exempel diskmaskin och kyl ger restaurangkänslan, men ett gäng udda mässingsljusstakar på borden adderar charmen. Marmor är fint både som bänkskiva, som detalj i form av en mortel eller en skärbräda och förstås som skiva på ett kafébord (men kom ihåg att marmor INTE är en förnybar resurs, så kika på återbrukat begagnat först). Kakel i någon form är nästan ett måste, och patinerat trä går ju att snappa upp i både golv, bänkskivor, möbler och köksredskap.
Öppen förvaring
Foto Ballingslöv
Här har vi definitivt en punkt som jag kommer att misslyckas med, eftersom vi i vårt nuvarande kök har helt stängd förvaring (och har lite svårt att ändra på det i nuläget eftersom vi dessutom har för lite förvaring). Men för den rätta bistrokänslan är det snyggare med öppen – helt klart! Öppna hyllor för tallrikar och glas, krokar att hänga redskap och pannor på och så vidare.
Kafémöbler
Foto Bistro Charlotte, Johanna Bradford
Den allra bästa inspirationen till bistroköket kommer ju förstås från restauranger och kaféer. Det blir ju lite mer storskaligt i offentliga miljöer – 50 böjträstolar istället för fyra och fem meter i takhöjd istället för två och en halv. Men att insupa inspiration på mysiga kaféer är ju nästan gratis (köp en kaffe bara), och inte minst enstaka möbler går ju att ta in hemma. Ett runt kafébord med ett par stolar för det lilla köket, ett långt, patinerat träbord (tänk Elsas!) för det stora.
Golvet
Golv från Byggfabriken (de tre från vänster) samt Marrakech Design
De allra, allra flesta gör nog försiktiga val när det gäller köksgolvet, eftersom man inte vill tröttna på de rum man tillbringar mest tid i. Men OM man känner för att göra ett statement, så är ett vackert klinkergolv en ganska fantastisk investering. Tips – rulla ut en matta närmast köksbänken så är det goda chanser att syltburken håller när den trillar i golvet, och fundera på golvvärme så slipper du både element och frusna fötter vintertid. Mönstrat ger mesta bistrofeelingen!
Öppen förvaring är den sämsta trend jag vet. Särskilt i kök. Ser rörigt ut och allt blir kletigt om man händelsevis också lagar mat i köket och inte bara umgås där. Nej usch. Tacka vet jag stängd förvaring i kök.
Jag tycker att det är underbart med öppen förvaring i kök! Särskilt om man lagar mat där och ännu hellre med andra. Det sociala i matlagningen blir lättare när även de som inte bor i köket till vardags kan överblicka och se var allt finns. Mer sociala kök och mer öppen förvaring åt folket!
Ah, vilken bra insikt – klart det blir lättare att hjälpa till som gäst om man ser var allt finns!
Jag gillar verkligen ideen. Men tror du inte att det kan bli lite mer känsla av att man inte är hemma. Jag menar, tror du inte man tappar den där hemmakänslan?
Nej, det tror jag inte – allt handlar ju om HUR man gör något snarare än ATT man gör det. Och bistrostilen är ju väldigt ombonad och charmig, så mysigt blir det nog oavsett!