Häromdagen drog jag och tre vänner från journalisthögskolan ihop den första middagen i vår ny(gamla) middagsklubb, och jag tänkte att jag skulle ge mina bästa tips till er som blir sugna på att starta en egen!
Hur många personer är lagom?
Det första är förstås att hitta gänget att göra en middagsklubb med. Fyra personer är ganska lagom, då får alla tydliga uppgifter, det blir lätt att laga maten eftersom många recept är beräknade efter ungefär fyra portioner och det blir inte så dyrt för någon. Vi startade en privat facebookgrupp för att enkelt kunna bolla datum, allergier/matpreferenser och uppdrag sinsemellan.
Ska en middagsklubb ha ett tema?
Ja, jag skulle rekommendera det, det blir liksom lättare på så sätt eftersom rätter och dryck hänger bättre ihop. Vi gjorde det enkelt för oss (en middagsklubb ska ju vara rolig och inte ångestframkallande …) och valde italienskt. Jag var värdinna och dukade enkelt men rustikt i vitt och blått som Italiens landslagsdräkter – roligare än grönt/vitt/rött som lätt känns för juligt. Jag valde en mörkblå duk och vitt porslin, vitlök och rosmarinkvistar fick bli enkla dekorationer på bordet och bestick med trähandtag och linneservetter satte feelingen.
Förrätten – något lätt och enkelt
I förväg hade alla i vår middagsklubb fått uppgifter. Petra fick förrätten på sin lott, och serverade en fantastisk insalata caprese med tomater i olika färger. Hon tog med ingredienserna och preppade på plats, det går ju fort och var enklare än att frakta den färdiga rätten.
Hur ska drycken matcha maten?
Lena hade ansvar för dryckerna och hade hittat ett matchande förrättsvin – tips för den som är dryckesansvarig är att ta reda på menyn i detalj och ta hjälp av Systembolagets personal för att hitta bra viner. (Glöm inte alkoholfria alternativ om någon är gravid, kör bil eller föredrar att skippa alkoholen! Tråkigt att dricka vatten genom en middagsklubb med tre rätter …)
Varmrätten – något mustigt och mättande
Eftersom vi var hemma hos mig var det jag som stod för varmrätten (det är enklast att låta värden göra den eftersom den tar längst tid och är svårast att förbereda). Jag valde det här alldeles förträffliga vegetariska receptet på krämig pasta. Och till det fick vi så klart ett nytt vin, anpassat efter smakerna.
Efterrätten – sött och gott!
Efterrätten stod Liselotte för, en supergod kaka med pinjenötter, aprikos och apelsin, serverad med vaniljglass (som jag hjälpte till att köpa hem så att den kunde förvaras i min frys ända fram till serveringen istället för att fraktas smältande över halva stan – var smarta när ni fördelar uppgifter så att allt blir så smidigt som möjligt!).
Glöm inte att boka in nästa middagsklubb!
Och här är min fina middagsklubb! Vi fick genast lite hybris och började prata om vietnamesiskt (!) tema till nästa gång, vi får väl se om den ambitionsnivån räcker i mål …
Tips för att starta middagsklubb!
- Fixa ett enkelt sätt att kommunicera i er middagsklubb. En facebookgrupp är bra och Doodle är ett grymt verktyg för att hitta ett datum som passar alla. Glöm inte att stämma av allergier i förskott.
- Välj ett enkelt tema, åtminstone första gången, så att det blir roligt snarare än ångestframkallande. Italienskt, spanskt, amerikanskt eller varför inte husmanskost?
- Dela upp maten mellan er. Värden tar hand om varmrätten och kaffet (samt ev glass eller annat som är viktigt att kyla/hålla varmt), övriga tar förrätt, efterrätt och dryck inklusive alkoholfritt. Håll gärna det som går hemligt för varandra!
- Ett klimatsmart tips är att alltid låta maten i er middagsklubb vara vegetarisk. Det blir ofta billigare och då slipper ni göra varianter för eventuella vegetarianer i gänget.
- Om du är värd, försök duka enligt temat. Det räcker att färgvalet, blommorna eller eventuella dekorationer hintar om temat för att det ska kännas mer genomtänkt.
- Om ni vill, skriv ut menyn!
- Eftersom förrätten säkert måste förberedas lite på plats kan det vara bra att ha något litet att mumsa på medan ni grejar så att ingen dukar under av hunger. Jag serverade lite tryffelchips och brödpinnar.
- Låt varje deltagare berätta om sin rätt/dryck när det är dags för den.
- Glöm inte detaljerna! En spotify-spellista som passar temat är kul att ha i bakgrunden till exempel, här snurrade gamla italienska dängor med Dean Martin (eller Dino Paul Crocetti som han egentligen hette) kvällen lång.
- Bestäm redan när kvällen är över ungefär när er middagsklubb ska ses nästa gång (vi kom överens om att vi ska hinna en middagsklubb till innan jul), vem som ska vara värd och gärna vad temat ska vara så att klubben inte får en chans att rinna ut i sanden.
- Spar recept och favoritviner i facebookgruppen (eller maillistan eller vad ni nu väljer att använda), perfekt inspirationsställe för andra middagsbjudningar när fantasin tryter!
Lycka till! (Och vad den andra grejen jag kunde bocka av på listan var? Jo, vi kom i förväg överens om att också byta sticklingar med varandra när vi ändå sågs, så nu står flera nya små krukväxter på tillväxt här hemma!)
Vilken superbra idé! 🙂 Jättefin dukning o maten låter fantastiskt god! En liten fråga, tycker menyn du gjort var superfin, något som finns att hitta på nätet? Själva grundlayouten tänker jag…
Ha en fin dag!
Hej Jenny, vad roligt att du gillade inlägget! Menyn gjorde jag själv, med två olika typsnitt och en ”griffeltavelbakgrund”. =)