Nu var det längesedan jag körde en intervju med någon ”miljöinspiratör”. Men eftersom jag verkligen gillar att höra andras tankar kring hållbarhet och klimatmedvetenhet så vill jag gärna fortsätta med det här formatet, jag hoppas att ni också gillar det!
Den här gången är det Underbara Clara Lidström som får stå för inspirationen. Clara har jag intervjuat i diverse sammanhang och sett en föreläsning med, men aldrig träffat live – ändå känns det som att jag känner henne (älskar det med bloggosfären!). Dessutom beundrar jag hennes sinne för varumärkesbyggande, och fascineras förstås över hennes liv som är så olikt mitt trots att vi båda frilansar inom samma bransch.
Hej Clara! Beskriv din blogg med tre ord!
– Färgglad, egensinnig och varm. Hoppas jag. Det låter nog förmätet – men jag hoppas att det är en varm plats på nätet. Där man ändå kan få sig en skopa ryt ifrån och tänka-till inlägg.
Varför brinner just du för miljön? Var kommer intresset ifrån, och när vaknade det?
– I ärlighetens namn bottnar det mindre i lust och mer i ångest. Hade en gymnasielärare i biologi som skrämde ihjäl mig med pratet om klimathotet och sedan dess har känslan av plikt suttit i. Jag måste göra någonting gott för klimatet. Inte för att jag egentligen tror att just jag kan påverka så mycket – men för att jag inte kan leva med mig själv om jag inte gör det lilla jag kan i alla fall. I mitt liv manifesteras det genom att jag i princip bara konsumerar begagnade saker, att vi driver ett småskaligt ekologiskt jordbruk och att jag lyfter miljöfrågor i samhällsdebatten och i de kanaler jag har tillgång till. Exempelvis mina blogg, insta, mina Expressenkrönikor och podden En Underbar Pod. Men också att jag är med i Naturskyddsföreningen och samarbetar med dem.
Vad är hållbarhet för dig?
– För mig handlar det om en medveten livsstil. Men egentligen är individens beslut kring sitt eget liv underordnade samhällets. På ett plan spelar det ingen eller liten roll om man köper Norrgavelmöbler, hållbara designklassiker och ekoschampon från Maria Åkerlind – om man sedan lägger sin röst på någon av de svenska partier som har sämst klimatpolitik (SD, M, KD och L). Men det är som att vi tror att vi kan konsumera oss ur klimatkrisen. Det kan vi inte. Vi behöver lagar, skatter och regler för att vända denna skuta. Makthavare och företag måste ta ansvar och vi som väljare kan se till att rösta fram personer som bryr sig om dessa frågor. Allt kan inte falla på individen. Skrev faktiskt en krönika på ämnet i Expressen.
Du bor på landet och har ett småskaligt jordbruk. Få av oss lyckas leva lika miljösnällt som du. Vad ur din livsstil kan storstadsbor utan odlingsmöjligheter anamma för att leva mer miljövänligt?
– Jag lever visserligen ganska miljösnällt men min svärmor gör det ännu bättre. Hon bor i en liten lägenhet i centrala stan, handlar ekologiskt från vår gårdsbutik och kompletterar med dumpstrad containermat. Hon konsumerar i princip aldrig någonting nytt och äger ingen bil. Är vegetarian, flyger inte och slänger aldrig mat. Där kan man snacka riktig klimathjälte! Fler i städerna borde göra som henne.
Själv är jag inte alls lika duktig. Jag är exempelvis beroende av bil på grund av att jag bor på landet. Men å andra sidan ser jag ju till att odla ekologisk mat åt stadsbor. På åkermark som legat i träda i 40 år. Folk svälter över hela världen men vi svenskar låter vår fantastiska odlingsmark växa igen. Det är egentligen helt bisarrt. Alla som har villa, radhus eller gård borde odla mer egen mat. För 50 år sedan hade alla som ägde ett hus sitt egna potatisland och lite grönsaker. Det är synd att vi kommit ifrån det. Vi har helt enkelt för mycket pengar i Sverige idag – vi ser inte det ekonomiska värdet av att odla, vårda våra ägodelar och låna av varandra istället för att köpa nytt.
De stadsbor som inte kan odla själva borde se till att köpa närproducerade mat från bönderna i omgivningen. Och självklart välja grön el, rösta på miljösnälla partier och engagera sig i organisationer som arbetar för miljön.
Nu gör vi av med över fyra jordklot per år i Sverige. Vad tror du måste ske för att vi ska lyckas vända denna sämsta av alla trender?
– Jag tror att vi måste ha strängare regler och lagar och ett skattesystem som gör det olönsamt att driva verksamheter som är skadliga för miljön.
Men alla har vi en gräns, var går din? Vad kan/vill/lyckas du inte kompromissa med, trots att det vore bäst för miljön?
– Jag är ju väldigt beroende av bil då jag bor på landet. Å andra sidan kör jag den nästan aldrig eftersom jag sällan lämnar gården mer än en gång i veckan. Jag är också beroende av att flyga i jobbet ibland. Och ibland flyger jag bara för nöjes skull – som till en solsemester. Givetvis helt förkastligt ur miljösynpunkt. Men det har jag svårt att helt sluta med.
Och tvärtom, vilken klimatvänlig grej/vana/produkt skulle du aldrig kompromissa bort?
– Jag har väldigt svårt att äta konventionellt framställd mat. När man odlar sin egen blir man bortskämd med god smak och gott samvete. Det är en ofta en smakbesvikelse när jag äter grönsaker köpta på vanlig mataffär. För att inte tala om hur dåligt det känns att äta industrikyckling.
Vad är nästa miljösteg för dig och din familj?
– Vi ska gå från att vara självförsörjande på mat till 70 procent – till att bli det till 85 procent. Det är verkligen inte enkelt. Men det vi inte kan framställa själva försöker vi införskaffa från andra bönder i närheten. Sedan finns det ju många varor som inte ens produceras i Sverige. Så som salt. Det finns ingen svensk saltframställning. Så det är svårt att köpa lokalproducerat i alla led.
Topp 3 miljötips som du vill sprida över världen?
– Konsumera mindre. Kör mindre bil. När du väl behöver konsumera – köp begagnat i första hand. Ekologiskt och närproducerat i andra hand.
Topp 3 läs/titt/länktips med miljöinspiration?
- Naturskyddsföreningen.se ger både inspiration och kunskap för ett miljövänligare liv
- Gå kursen Aktivera din garderob som min syster, designern och stylisten Anna Lidström, tagit fram för Myrornas räkning. Här lär du dig att handla second hand, styla och förnya din garderob på ett hållbart sätt
- Lyssna på Klotet i P1 för att höra de senaste rönen om hållbarhet och miljöproblem. Här håller jag mig uppdaterad på framsteg och bakslag.
Utan att vara någon expert blir jag lite förvånad av tesen om att storstadsbon skulle vara en sådan miljöbov. Tvärtom har jag hört? Självfallet går det inte att odla mat i stan men vad jag har förstått är det ”bilen, bostaden och biffen” som är största miljöproblemen. Utan bil och med fjärrvärmeuppvärmd bostad skulle då en storstadsbo vara hyfsat miljövänlig (vilket stämmer in på mig, kanske försöker jag rättfärdiga mina flygresor, hehe…)
Sofia: Självklart är det så, storstadsbor åker mer kollektivt, bor mindre etc och det är ju toppen för miljön. Det jag tänkte var snarare att Clara har möjlighet att odla sina egna grönsaker, föda upp djur hon slaktar, ha egna höns osv. Att odla, kompostera och bedriva till stora delar självhushåll är ju svårt om man bor i stan.
Eller förresten, när jag läser närmare ser jag att jag läst in saker som inte står där, den tesen står inte. Men det är onekligen ett intressant ämne.
Intressant! Jag vill passa på att tipsa om min fars blogg i vilken man får följa renoveringar i hållbarhetens tecken av ett medeltida hus i Franskrike: https://husifrankrike.com
Åh, vad spännande Caroline! Tack för tipset!