På nyårsafton kom den här tankeväckande krönikan av Andrev Walden ut. Den handlar om att det verkliga köttberget är vi 1970-talister (nu är ni ju olika åldrar som läser Husligheter, men merparten av er är ungefär jämnåriga med mig), medan 1940-talisterna faktiskt ofta är klimathjältar i all tysthet. Han har så rätt och det är ganska plågsam läsning om man som jag är en del av slit-och-släng-generationen.
Men som ett brev på posten sänktes sedan momsen på reparationer av cyklar, kläder, skor, läderprodukter och hushållslinne från 25 till 12% på nyårsdagen, och plötsligt blir det enklare att steppa upp sin nivå av klimathänsyn. Ofta kostar det tyvärr lika mycket att laga något som att köpa nytt, och problemet är förstås inte att reparationer är dyra utan att massproducerade plagg är för billiga. Med den här momssänkningen hoppas jag att fler börjar laga sina kläder istället för att slänga och köpa nytt.
Jag har hittills i år lämnat in tre väskor med små men problematiska fel – trasig dragkedja eller ett borttappat spänne för axelremmen till exempel. Efter en vända hos läderverkstaden är de fullt användbara igen, och det känns som att jag fått en dubbelt så stor väskgarderob nu när alla väskor är i bruk istället för bara hälften. Dessutom har jag köpt läderbalsam som ska få mina skinnväskor att både hålla och hålla sig snygga längre så att jag får ännu mindre skäl att byta ut dem!
Avfall Sverige har underlättat ytterligare för oss genom att skapa sidan Miljönär.se där man skapat en märkning för företag som arbetar för att minska mängden avfall i samhället genom att till exempel erbjuda reparationstjänster. På sajten kan du söka upp företag på just din ort som fått märkningen. På sajten finns också tips för hur man kan minska sitt avfall och konsumera smartare – att bli en miljönär helt enkelt.
Låt oss ge ett supersent nyårslöfte tillsammans? 2017 blir året då vi alltid försöker laga istället för att automatiskt slänga och köpa nytt, okej? Vilka är med?