Jag är som de flesta jag känner – jag vill gärna köpa ekologiskt. Vissa saker köper jag alltid eko av, som till exempel barnens mellanmålsbananer. Andra matvaror blir oftast, men inte alltid, ekologiska köp och en tredje kategori blir bara ekologisk ibland. Jag kan inte riktigt förklara vad jag har för principer, utan jag går lite på känn. Min man är dessutom laktosintolerant, och inte alla laktosfria produkter finns i ekologisk version i vår närmaste affär där vi veckohandlar.
Så när Mat.se ville göra ett samarbete med mig och jag skulle handla maten online för första gången så fick jag ett tillfälle att jämföra! Sökte jag på broccoli så fick jag upp alla varianter, och det blev buslätt att se hur mycket det faktiskt skiljer. Så jag bestämde mig för att fylla matkassarna enbart med ekologiska matvaror och undersöka hur mycket dyrare den blev jämfört med om jag inte hade handlat eko alls.
Resultatet? 30% dyrare. Men jag kunde också konstatera att det långt ifrån alla ekovaror som är 30% dyrare. Det är några få som drar upp snittet. På créme fraîche och surdegsbröd skiljer det bara 8%, på pasta 15%. Olivolja hittade jag en som var nästan 12% billigare i ekoversion. Å andra sidan var eko-bacon nästan dubbelt så dyrt, kycklingen var 50% dyrare, havregrynen 40%. Gurkan var 270%(!) dyrare. Och som småbarnsförälder kan man inte alltid välja de allra billigaste grönsakerna, utan tar de man vet att barnen äter …
Vad lärde jag mig av det här experimentet då? Jo, jag fick bekräftat att det ÄR dyrare med eko, tyvärr. (När ska det ändras på politikernivå, så att alla har råd att rädda planeten och dessutom få äta bättre mat?) Men jag lärde mig också att det skiljer extremt mycket från vara till vara hur mycket extra man får betala. Det är värt att kolla varje vara för att se om plånboken tillåter ekologiskt eller ej. Och det blir ju onekligen mer tidseffektivt att göra online.
Mat.se har dessutom otroligt bra sortering av varorna – går du in på till exempel Frukt & grönt kan du sedan sortera efter till exempel KRAV-märkt, Ekologiskt och Svenskt Sigill, så det är lätt att göra bra val. Att handla svenskproducerad mat är ju en jätteinsats för miljön! Dessutom kan du välja att styra om Mat.se så att du bara ser de ekologiska varorna, och då ser du också enkelt vilka det är kampanjpriser på och kan handla plånbokssmart.
Just nu kan du som läser Husligheter testa Mat.se och få 165 kronor rabatt med koden HUSLIG om du handlar för över 700 kronor. Det innebär att en matkasse värd 865 kronor blir 23% billigare den här gången, så du kan unna dig ännu mer ekologiskt till exempel!
Translation: I bought only organic food supplies as an experiment to see how much more expensive my weekly shopping became. Some products were 8% more expensive, others 270%! On average I had to pay 30% more, and I think we need political decisions to change this.
OJ, så gott det ser ut! Enda nackdelen med ekologisk mat är att det är så dyrt, åtminstone för mig =(
Ja, det är ju tyvärr dyrare – jag önskar att det kunde införas någon form av skattesubventioner på ekologiskt så att det inte blir en löne-/klassfråga. Men har man tid och tålamod så kan man ju lägga lite tid på research och välja ekologiskt där prisskillnaden är liten och sen försöka välja svenskt så gott det går i övrigt. Varje liten vara man byter gör ju skillnad, så bara för att man inte har råd att byta allt ska man inte ge upp. Alla gör det de kan!
Ja precis! Och så är det så himla gott också.
Hur tänker du med lokalproducerat? Jag brukar faktiskt välja det före EKO. Sen har jag dragit ner massor på kycklingätandet eftersom jag bara vill välja ekologiskt där och den är ganska dyr.
Jag har hört att man alltid ska tänka närproducerat före ekologiskt (men vet inte om det stämmer), så jag tycker verkligen att man kan tänka lokalt istället för eko ibland. Så gör jag! Det allra bästa är väl både och, men jag tänker att om man köper varor som är antingen eller har man ju i alla fall gjort ett någorlunda medvetet val. (Håller med om kyckling – tokdyrt!)
Jag brukar kolla efter eko där prisskillnaden inte är så stor, typ bananer och mjölk. Och drar man ner ordentligt på köttätandet så blir maten rejält mycket billigare även om man handlar mer eko.
Ja precis, det är så jag tänker! Om man justerar matvanorna först mot billigare/mer prisvärda rätter så kanske man kan använda pengarna man sparar för att köpa ekologiskt av det man behöver!
Ekologiskt är dyrare, men det är också för att det är dyrare att producera ekologisk mat.
Att köpa eko, är både bra för dig själv, miljön (det ställs t.ex. krav på tillåtna gödsel- och besprutningsmedel) samt bättre för djuren (om du väljer att köpa kött).
Gällande odling så är jag själv trädgårdsingenjör och har därmed viss insikt i branschen;
Bananer, kaffe och vindruvor är det viktigaste varorna att välja eko.
Ur ett besprutnings perspektiv, är det våra paprikor som besprutas hårdast.
Konventionell odlad potatis, kan besprutas så mycket som upp till 13 gånger per säsong för att förebygga bladmögelangrepp.
Icke ekologiska citroner doppas i ett anti-möglingsmedel hos konventionella odlare.
Detta är bara några exempel på tråkigheter som förekommer i den konventionella branschen. Och som vi än så länge vet väldigt lite om hur de påverkar oss och våra kroppar.
Så jag väljer i hög utsträckning eko, inte för att det är billigare, utan för att jag inte vill äta sådant som besprutats med gift. Jag bryr mig om mig själv och vår miljö och tycker därför det är värt de där extra kronorna, trots att jag är student. Du är en framstående bloggare som kan göra avtryck, därför hade jag gärna sett att du lyft fram varför dessa val är så viktiga. För genom mer utbredd kunskap, blir det också lättare att ta ställning. Men jag gillar ändå att du avrundar ditt inlägg med rabatten hos Mat.se kan användas till att handla ekologiskt!