Sticklingsbytarträffar är ju himla trevligt (här kan du läsa hur du ordnar en själv!), men det går ju också att göra det till en AW! Nyligen var jag på just en sån, när Pernilla bjöd in till sticklingsbytar-AW i sin butik Ecosphere.
De här fick följa med hemifrån mig. Palettblad förstås, två Karlbergare tagna från sticklingen som jag själv fick på vår middagsklubb och så några sticklingar från mitt gigantiska och vildvuxna paradisträd.
På plats dracks det rosé och i skyltfönstret dök det upp en aldrig sinande ström med sticklingar. Det roliga med sticklingbytarträffar är ju också att man får en naturlig anledning att mingla eftersom man måste efterlysa ägaren till den stickling man är sugen på, och eftersom man pumpar varandra på skötseldetaljer. Urkul!
Vi var flera som hade tagit med palettblad, alla lite olika i utseendet.
En hade tagit med trädgårdsväxter också, jag fick med mig en marktäckare med det gulliga namnet spetsmössa som jag ska försöka få fart på vid vår infart.
Vissa sticklingar kom precis som mina med en tuss blött papper runt roten, andra i urdiskade mjölkpaket, konservburkar eller plastkrukor.
Den här fick jag med mig hem. En aralia? Eller är det något annat? Skötseltips mottages tacksamt.
Jag har gjort ett försök med en Dr Westerlund tidigare (syns här), och den växte ganska friskt ett tag men brakade sedan ihop totalt och dog tvärt. Väldigt oklart varför. Ska göra ett nytt försök med denna lilla. En aloe vera har jag aldrig ägt, så det blir spännande att se hur den trivs hos mig. Sticklingen längst till höger visste varken ägaren eller jag vad det var – för det är väl inte en porslinsblomma?Någon kunnig läsare som kan identifiera den?
En liten smultronplanta kom också med i påsen, så mysigt om den vill trivas hos oss!
Lilla Westerlund i en ekollonvas tills jag hunnit fixa fler krukor.
Så trevlig kväll, tack Pernilla (som jag borde ha tagit bild på!) för härligt initiativ!
Fler sticklingstips
Så ordnar du en sticklingsbytarträff
Bästa gå bort-presenten – en stickling i en glasask
Byt ut den köpta fredagsbuketten mot skott och sticklingar
Karlbergare kallades Hemfrid i mitt barndomshem. Min mamma hade massor av dem i stora krukor – hon hade tre tonårsdöttrar…………………..
Pingback:Sticklingar & lyxkonsumtion | EKOENKELT
Skulle tro att sticklingen bredvid Dr Westerlund och aloe veran är en narrfikus.
Åh, spännande – tack för tips!
Nej, det är ingen Karlbergare (stickling nummer 3). En karlbergare har taggiga bladkanter. Det är inte heller en porslinsblomma. och inte heller en doftranka. Den är svår eftersom det finns mycket som liknar den.
Aloe veran är lätt att få att trivas. Vattna den bara inte för mycket. Den rotar sig snabbt direkt i jord. Jag har en jättestor, en mellanstor och en liten en. Och har gett bort tre stycken vartefter de blivit flera. Moderplantan har just nu cirka 4 bebisar som jag kommer att ta bort när det blir tillräckligt varmt ute för att ta ut jätteplantan och ta loss bebisarna. För bökigt att göra det inomhus,
Doftpelargonerna är svåra att få sticklingar att trivas från. Men sätt den direkt i jord, inte i vatten, även om de får rötter i vatten också. Går det så går det. Hade två sticklingar som stod länge i vatten (experiment) och fick mycket rötter. Sen satte jag dem i jord. En tvärdog, den andra har rotat sig fint och det börjar nu finnas hopp för att den ska klara sig tills det blir sommar och den kan få komma ut i solen.
Hej Nini, menar du stickling nr 3 på första bilden? För det är visst Karlbergare.
Stickling nr 3 på slutet, den jag frågar om, vet jag att det inte är Karlbergare.
Jag menar stickling nr 3 mot slutet, inte den tidigare.
Då menar vi samma, Nini – och den trodde jag inte heller var en karlbergare, utan möjligen en porslinsblomma.
Nej inte porslinsblomma. Och inte doftranka. Jag har en doftranka som jag länge trodde var en porslinsblomma. Fick 4 st av en avflyttande granne som inte visste vad det var. Har gett bort 2, har 2 kvar. Googla ”porslinsblomma stickling” och titta sedan på bilder så ser du hur en sån ser ut. Jag känner igen den på bilden men kommer inte på vad det är.
Såg by the way på Instagram att ni har sticklingbytarträff hos Designgalleriet på tisdag 2 maj.
Den här var det jag tänkte på, CLUSIA, för nummer tre hos de tre sticklingarna mot slutet av posten. Finns hos Ikea. http://www.ikea.com/se/sv/catalog/products/70234562/ Min granne har en sån.
Åh, tack!
Enligt min erfarenhet, som har fått ärva westerlundare från morsan, vilka snart är 60 år gamla, så vill de inte ha alltför stora krukor. Jordförbättra och rensa lite bland rötterna kanske vartannat år, men de verkar gilla stå trångt. Tänk pelargoner vid medelhavet, små krukor men gigantiska frodiga växter. Lycka till!!
Tack Bellan, vilket bra tips – det hade jag inte hört förut. Och så otroligt coolt med 60-åriga krukväxter!