Få grejer är så trevliga, givande och klimatsmarta som att byta sticklingar och frön med varandra, right? Jag och min kompis Emma arrangerande en sticklingbytarträff i Designgalleriet som råkade stå tomt mellan två utställningar (tack Trend-Stefan för lånet!). Väldigt mysigt, och själv kom jag hem med en till Dr Westerlund, en fin pillerfikus (som än så länge står i vatten – måste jag vänta in rötter, eller hur ska jag göra?) och några frösådda dahlior som jag ska låta växa till sig lite inomhus i väntan på varmare nätter.
Vi kan väl kika på hur det såg ut, och hur man gör för att arrangera en liknande träff själv?
1. Ordna en lokal och ett facebookevent
Lyxigt att kunna låna en gallerilokal på kort varsel! Vi inspirerades av själva miljön och inredde lite som en växtutställning. Men det går så klart alldeles strålande att göra detta hemma i vardagsrummet, i en gemensam lokal i bostadsrättsföreningen, i en park eller vad som helst. Huvudsaken är att det måste finnas lite plats att ta in alla som vill komma och oömma ytor (med tanke på eventuellt läckage) där man kan ställa upp sina sticklingar.
Fixa sedan ett facebookevent med all info om tid och plats och hur det går till, och sprid till vänner, grannar och kollegor.
2. Förbered egna sticklingar

Alla foton: Maria Soxbo & Emma Aspelin/Husligheter
Jag tog bland annat med mig sticklingar från mitt vildvuxna paradisträd som nu har över tio år på nacken och väger ett ton … Livskraftig som få, hoppas dessa kommer att trivas hos sina nya ägare. Se till att märka dem med sort, så att de nya ägarna kan googla fram skötselråd.
Ett tips som vi inte gjorde men som är lite extra härligt, är att skicka med små lappar om ursprungsväxten. Till exempel ditt namn, hur du fick plantan (arvegods, stickling från någon annan?) och hur gammal den är. När sticklingbytarträffen kommer igång kommer ingen hinna hålla koll på vems stickling de tagit, så det är en fin extra service!
3. Fixa biljetter
Emma hade en gammal biljettrulle hemma, men det går så klart hur bra som helst med små klippta papperslappar bara. Se till att alla får lika många biljetter som de har sticklingar med sig när de kommer (eller anteckna antal på lappen). Poängen är sedan att man får ta lika många sticklingar som man har biljetter (men hänger man kvar till slutet brukar det ju finnas överblivna sticklingar att ta med också). En fin regel är att om man vill ta hem fler sticklingar än man tog med sig så får man skänka ett träd till Vi-skogen i ersättning. En skylt med swishnummer är därför också bra att förbereda.
4. Uppmuntra folk att ta med fröer också!
Lite extra kul blir träffen om det också finns fröpåsar att byta till sig! Små kuvert eller ihopvikta, kraftiga papper funkar fint. Tipsa gärna de som är intresserade om hur de ska märka och packa allt, så blir det lättare på plats.
5. Se till att det finns lite förfriskningar på plats
Att ställa upp några bag-in-boxar med äppelmust eller något annat svalkande (varför inte lite ekologiskt bubbel om det är vänner du bjuder in!) är alltid trevligt, och kanske lite snacks?
6. Ordna en station för plantfix

Det är ganska bra att ställa fram en påse jord, lite vatten, små pappkrukor (eller varför inte tapetkrukor?), tidningspapper och andra hjälpmedel, så att de som vill ta hem sticklingar som bara står i vatten kan skydda dem lite under hemfärden och så att de som har med sig sticklingar utan att ha dem i något kan förbereda dem lite.
7. Ha roligt!

Glöm inte att umgås! Att ha en sån här träff är ju faktiskt en social grej också, inte bara en praktisk. Och varför inte göra en tradition av det – en gång om året?
Mer sticklingsinspiration
Bästa gå bort-presenten – en stickling i en glasask
Byt ut den köpta fredagsbuketten mot skott och sticklingar
Gärna ett nytt tillfälle till hösten, kunde inte vara med den här gången… Men kan fixa massa roliga sticklingar till i höst!
Tack för ett roligt initiativ! Nu hoppas jag bara att jag lyckas hålla mina fina små sticklingar vid liv och att de växer upp till rejäla krukväxter 🙂
Vilken fin vas den fyrkantiga med de små vaserna i.
Vet du var man köpa den ?!
Det blir sällan bra om man låter plantor gro rötter i vatten, dessa rötter är inte anpassade efter att växa i jord sen så växten måste då lägga energi på att bilda nya rötter igen.
Skaffa lite såjord som inte är så kraftig och plantera den där direkt istället 🙂
Tack för tips, Anna!
Äsch! Och tack för kul intiativ!
Kram
Jenny