I år gjorde jag faktiskt slag i saken och planterade rabarber i trädgården, så nästa år ska jag banne mig ha egna stjälkar att baka med. Men plantan måste få ta sig först, så i år blev det åter ett lite charmlöst självplock i mataffären. För jag måste faktiskt få minst en portion rabarberpaj per sommar, och denna gång testade jag ett nytt recept! (Annars har ni ju mitt favoritrecept här!)

Alla foton: Maria Soxbo/Husligheter
Jag fick nämligen ett recensionsex av Underbara Claras och Annakarin Nybergs (missa inte hennes sommarprat 18 augusti!) nya kokbok Glad sommar – läckra bakverk och lata dagar, och enklare recept får man leta efter. Bara fyra ingredienser, perfekt för sommarstugans lite begränsade skafferi.
Ingredienser
8 dl skalad rabarber i slantar
4 dl strösocker
4 dl vetemjöl
200 g kylskåpskallt smör (+ smör till pajformen)
(Och jag får väl passa på att tipsa om att ha vaniljvisp eller glass att servera till också, så fem ingredienser blir det totalt.)
Gör så här
Sätt ugnen på 200 grader. Smörj en pajform med en klick smör.
Skala rabarbern, skär den i slantar och mät upp 8 dl. (Här var jag inte så himla noga utan tog tillräckligt för att täcka formens botten.) Fyll pajformen med ett 2-3 centimeter tjockt lager rabarber. Strö över 1 dl socker.
Blanda 3 dl socker med mjölet och strö över rabarbern. Hyvla smörskivor med en osthyvel och lägg omlott över alltsammans.
Grädda i 20-30 minuter i mitten av ugnen.
Tips från mig – var noga med smörskivorna så att de täcker hela pajen, annars får man små vita fläckar av mjölblandning som inte gräddas. Smakar toppengott ändå så klart, men snyggast blir pajen om man är noga. Vilket jag inte var, ehum.
Om den var god? Jajamensan! Alfred slukade sin portion, och Tilda – som annars har grundinställningen ”jag tycker inte om sånt jag inte har smakat förut” vågade ett litet smakprov och är numera rabarberfrälst. Pajen blev dessutom så stor att vi haft frestande rester i kylen i två dagar.
Näst på tur ur boken blir nog Krämiga butterbullar, inte minst för det härliga namnet. Och i höst måste jag testa Blåbärsfluff! Tack Clara och Annakarin för en härlig kokbok som lätt blir kvar här på landet till nästa sommar!
Translation: Tried out a recipe for rhubarb pie from this brand new cookbook – yum!
Mitt nya favoritrecept är detta!
https://www.koket.se/timells-skargardskok/tommy-myllymaki/rabarberpaj-med-flingsalt-och-vaniljsas/
Magiskt med saltet. Orkade inte göra egen vaniljsås, men det funkade lika bra med vaniljglass eller pulver vaniljsås.
Åh, you had me att flingsalt!!
Men… varför SKALA rabarbern? Helt onödigt tycker jag.
Haha! Håller helt med, så det gjorde inte jag heller. 🙂