God morgon! Ett av de största dilemman vi tampas med som inredningsintresserade och miljömedvetna är förstås hur vi ska förhålla oss till trender. Inredning är ju roligt och trender är spännande, samtidigt som det är härligt att kunna förnya sitt hem med jämna mellanrum. Ett knep för att minska det dåliga samvetet kring trendköp är förstås att köpa vintage. Det kräver lite mer tid och tålamod än att kliva in i närmaste möbelmecka och köpa nya soffkuddar i rätt färg, men å andra sidan skapar du ett mer unikt och hållbart hem istället. Dessutom kan du sälja dina fynd vidare när du tröttnat, utan att känna att du bidrar till slit-och-släng-samhället.
Trend: Färg
Färgtrender är så klart bland de enklaste att följa med secondhandköp, eftersom det alltid går att hitta. Ställ in ögonen på rätt färg och scanna av stans loppisar, eller sätt bevakningar på Blocket och auktionssajter. Vill du gå all-in på exempelvis rosa som är en stor trend just nu och vill leta möbler blir utmaningen förstås lite större eftersom du lätt hamnar i antingen 1950-tal eller rokoko, men det är inte omöjligt att fynda coola möbler även om du har annan smak än så. Jag föll för tavlan ovan, en oramad färgetsning av Astrid Sylwan.
Trend: Material
Materialtrender kan vara lite tidskrävande att följa via fysiska loppisar, men online är det så klart busenkelt att söka på till exempel ”sammet”. Fördelen här är att du via Blocket kan hitta nästan nya möbler med moderna snitt som kanske till och med är köpta inom just den här trendens egna livscykel, det vill säga du behöver inte backa tillbaka till förra gången sammet var hett. Den här soffan kräver förmodligen nya klädsel, men den kostar en tiondel av nypriset.
Trend: Formspråk
Här har vi en typisk grej som är lite svårare att söka på förstås, eftersom olika människor beskriver formspråk på olika sätt. Just nu ”naiva former” trendigt till exempel, men den fina vasen Kokkobello av Per B Sundberg beskrivs ju inte direkt som ”naiv”. Så här handlar det mer om att gå in i kategorin ”konst” och bläddra igenom utbudet och att hålla ögonen öppna på loppisar. Ett annat sätt är att lära sig formgivare med rätt stil och söka på deras namn. Sen ska man komma ihåg också att är det något som man kan motivera att köpa ”nyproducerat” så är det just konst och konsthantverk, för då stöttar man konstnärerna bakom. Emelie Thornadtsson är till exempel ett namn att hålla ögonen på om man gillar den här trenden.
Summa summarum: Det är absolut värt att öva sig på att leta vintage och secondhand om man vill följa trender, både för att kunna inreda mer unikt och för att kunna shoppa med gott miljösamarbete!
Sånt bra inlägg! Jag skulle verkligen uppskatta en liten guide över finvintage-shopping i Stockholm. Alltså inte Stadsmissionen utan schyssta antikbutiker.
Kul idé – det kanske kan ordnas lite längre fram i höst! =)