Nu har jag verkligen kommit igång med julbakandet, måste jag säga. Och för bloggens skull adventsfikas det dessutom i förtid – gissa om barnen blev nöjda när det vankades finfika en helt vanlig dag! Jag bestämde mig för att göra en riktig finkaka denna gång, och gjorde därför några små minipepparkakshus när jag bakade pepparkakor för en tid sen. Sedan dess har de stått och väntat på en grund att stå på – och nu var det dags!
Inspirerad av diverse fina Pinterest–bilder bestämde jag mig för att göra en sago-kaka. Till nästa år ska jag köpa en mindre form för att få en liten, hög kaka istället, men i år blev det den vanliga sockerkaksformen som fick stå till tjänst.
Här är mina små minihus! Jag gjorde tre stycken, ifall jag skulle ha sönder något av dem i processen (hade inte förvånat mig), men alla höll! Så barnen fick varsitt litet hus till fikat också.
Det tredje huset ställde jag på kakan, sen gjorde jag en liten ”väg” kantad av guldsockerpärlor och stack ner några små kvistar som träd. Här är det bästa knepet att ta tex timjan, som är ätbara, men jag hade inga färska kryddor hemma så jag nöp ett par kvistar från en krukväxt. Ingen aning om den egentligen är hälsosam att sticka ner i mat, men den satt där i cirka tio minuter medan jag fotade så det var ingen fara.
Sen rejdade jag barnens leksakslådor efter gulliga skogsdjur, valde ut en räv och ett rådjurskid (stackars kidet som får dela liten kaka med en lite tveksam kompis …), diskade av dem lite och ställde dem ovanpå. Klart! (När barnen kom hem skulle även två getter och en ardenner placeras på kakan, så det blev rätt trångbott i lilla stugan innan vi kunde hugga in.)
Receptet till kakan hittade jag här, och här kommer det för dig som vill testa (den blev supergod!):
Mjuk pepparkaka med lingon
75 g rumsvarmt smör
2 ägg
2 dl socker
1,5 dl lingonsylt
3,5 dl vetemjöl
2 tsk mald ingefära
2 tsk kanel
1 tsk malda nejlikor
1 tsk mald kardemumma
2 tsk bakpulver
1,5 dl gräddfil
Creamcheese frosting
100 philadelphiaost
2 dl florsocker
25 g smör
1 tsk vaniljsocker
Gör så här
Mjuk pepparkaka: Sätt ugnen på 175 grader. Vispa socker och ägg pösigt. Klicka i det smöret och lingonsylten under omrörning. Tänk på att vispa försiktigt så inte alla klumpar försvinner. Blanda alla torra ingredienser för sig och rör därefter ner i smeten. Häll till sist ner gräddfilen. Smöra en avlång form eller en rund form (20 cm) och häll ner smeten. Grädda i mitten av ugnen i ca 40-45 minuter. Låt svalna.
Creamcheese frosting: Vispa philadelphiaosten och smöret krämigt med en elvisp. Häll ner florsockret och vaniljsockret och rör om till en slät frosting. Bred ut frostingen på kakan.
Perfekt kaka att köpa ingredienserna till idag och baka i morgon förmiddag, som adventsfika!
Måste visa ett av mina senaste loppisfynd också. Jag har fått dille på fina gamla tekannor, och såna här kostar än så länge bara en spottstyver – jag tror jag betalade 30 kronor för denna. Så nöjd!
Så himla fint!
Hur gulligt som helst! Barnen här tänker härma efter med en gång 🙂
PS. Har också upptäkt tekannorna på loppisar, mannen börjar dock tycka set räcker nu, men åh så många fina det finns <3
Vilket fynd! Den är jättefin
Fint! Kul att det var precis vad jag tänkte baka imorgon ☺
Men åh! Så himla fint! ✨