Ingen har väl missat att Kockums Jernverk gör comeback nu? Kockums emaljerade köksredskap i stål slogs ut på 1960-talet när plasten gjorde intåg i våra hem, men nu när vi plastbantar för glatta livet är tiden mogen för ett efterlängtat återseende, eller hur? Hållbarhet, historia och hushållsfavoriter i ett! Därför känns ett samarbete med Kockums Jernverk mitt i prick för mig, som älskar all of the above – och det var en ren fröjd att få testa att laga mat i dessa relanserade klassiker.

Alla foton: Maria Soxbo/Husligheter
Jag började med ugnsformen, Stew Pan, i emaljerat stål som redan innan jag ens börjat laga mat har en klar fördel framför mina stengodsugnsformar – den är lätt! När en ugnsform är proppfull med godsaker blir den nog tung ändå, så skönt att den inte redan från start är tung att hantera.
Jag passar på att bjuda på ett av mina vegetariska favoritrecept just nu, häng med:
Vegetarisk halloumilasagne
- 1 gul lök
- 1 vitlöksklyfta
- 1 msk olja
- 1 paket lasagneplattor, färska eller vanliga
- 3 msk tomatpuré
- 500 g krossade tomater
- 1 tsk flytande honung
- 1 grönsaksbuljongtärning
- 2 msk hackad färsk timjan (eller 1 tsk torkad timjan)
- 4 dl vatten
- 200 g fryst bladspenat
- 2 halloumiost (à 200 g)
- 1 1/2 dl pumpakärnor (gärna rostade)
- 1 1/2 dl riven ost, tex prästost eller gouda
- salt och svartpeppar
- ev färsk timjan till garnering
Börja med att sätta ugnen på 225°C. Skala och finhacka lök och vitlök och fräs dem försiktigt i olja i en kastrull. Tillsätt tomatpuré, krossade tomater, honung, buljongtärning, timjan och vatten. Låt koka på medelvärme i cirka fem minuter, tillsätt spenaten och koka i fem minuter till. Smaka av med salt och peppar. Här tycker jag så klart att så mycket som möjligt ska vara ekologiskt (tex oljan, de krossade tomaterna, spenaten) och i säsong om det går. Det fina med spenat är ju att det funkar väldigt bra med fryst sådan också! Skiva halloumin så tunt du kan. Ju fler skivor, desto tätare kan du lägga dem i formen och desto jämnare lasagne.

Tadaa! Så ruskigt gott faktiskt, och det fina är att mina barn älskar den lika mycket som vi vuxna! För alla barnfamiljer som försöker få in mer vegetariskt är det alltså en perfekt rätt att testa. Receptet kommer ursprungligen härifrån.
Förutom att det är gott som tusan funkar den här rätten alldeles utmärkt att äta som rester dagen efter också. Fler matlådor till folket!
Och formen då? Jo, den funkade alldeles strålande förstås! Det fina med emaljerat stål är att den fördelar värmen väldigt enkelt och bra, så ofta klarar man sig på lägre värme när man använder kastrullerna på spisen – ytterligare en miljövinst. Den som någonsin sett en gammal Kockumspanna på loppis vet också att de är närmast oförstörbara.
Kockums Jernverk har behållit flera klassiska färgställningar med en lätt uppdatering och kompletterat med några nya, min absoluta favorit är den grågröna som heter Green Orion.
Fint också när kastruller och ugnsformar är fina nog att ställas fram direkt, så att man inte behöver uppläggningsfat varje gång.
Kockums Jernverk försöker lägga produktionen så nära Sverige det bara går, och eftersom vi inte har några inhemska fabriker som klarar den här produktionen längre görs produkterna där man hittade så hög kvalitet som möjligt i Europa – det vill säga i Serbien. Det roliga är att många av verktygen som används på den fabriken är från 1960-talet, så på sätt och vis är det som att produktionen återupptogs där den slutade – om än i ett annat land. Här kan du se hela sortimentet som finns just nu – fler produkter kommer att adderas allt eftersom.
Alla Kockums produkter är gjorda helt i råmaterial och är 100% återvinningsbara dessutom (även om de förmodligen överlever oss med hästlängder…). Jag ser fram emot att använda den här formen livet ut, och att den sen antingen får gå i arv till mina barn eller samsas med 1950- och 1960-talets Kockums-pannor på loppis!
Translation: In collaboration with Kockums Jernverk. I’ve tried out the new stew pan by Kockums Jernverk, who is relaunching their brand right now.
Så himla fint reklamsammarbete! Win-win åt alla håll, fina bilder, bra recept.
Tack, vad roligt att höra!
Vilken fin färg på duken! Och så snyggt i kombination med servetterna. Varifrån kommer duk och servetter?
Servetterna är från Tell me more. Osäker på duken faktiskt, den har hängt med ett tag och var en present från början …