Jag har de senaste åren siktat på att ha många små nyårslöften snarare än ett stort, och har kryddat miljörelaterade grejer med upplevelser som en pepp att faktiskt boka in roliga saker. Målet? Att ställa om och leva livet!
I det här vill jag fokusera på maten, som är ett av de stora B:na när det kommer till klimatavtryck. Ni vet, Biffen, Bilen, Bostaden och Börsen. Så här kommer de – mina klimatsmarta löften kring Biffen. Inspireras gärna!
1. Byt ut mer än 50% av alla mejerier mot veganska alternativ
Det här har jag redan påbörjat, så jag tror faktiskt att jag satt målet lågt här – det borde gå att byta ut mer. Men minst 50% ska definitivt bytas ut!
2. Fortsätt att vara en köttätare som nästan aldrig äter kött
Hit kom jag gradvis, genom att först ha köttfria frukostar och luncher, och sedan helt enkelt fasa ut kött och kyckling helt. Numera äter jag vego säkert 19 mål av 20 (och fisk det 20:e), men jag säger faktiskt fortfarande inte att jag aldrig äter kött. För vem vet, någon dag kanske jag får feeling? Men så länge jag lika gärna kan välja vego så gör jag det – noll uppoffring.
3. Drick upp!
Jag har en tendens att glömma halvdruckna tekoppar överallt, och många slattar små blir en stor å. Så drick upp, eller värm på nytt!
4. Minska matsvinnet
Det här är ju en svag punkt hemma hos oss, men nu jädrar ska det bli förändring hemma! Vi slänger för mycket mat på grund av dålig koll i kylen samt två barn som ibland lägger för mycket på tallriken, men nu siktar jag på att få bort minst hälften av allt onödigt matsvinn – helst mer. Detta blir svårmätt ska erkännas eftersom jag inte hållit koll på exakt mängd kompostpåsar, men jag hoppas märka skillnaden i alla fall.
5. Koll på palmoljan
Det här är min klart sämsta gren hittills, jag är urusel på att läsa innehållsförteckningar. När jag och mina Klimatklubben-kollegor var på möte hos Miljöpartiets klimatpolitiske talesperson Lorentz Tovatt pratade vi om möjligheten att få igenom en ”ful” märkning av de produkter som innehåller palmolja, en sån där som förstör en snygg förpackning (à la Rökning dödar på cigarettpaketen), så att företagen ska bli motiverade att byta ut palmoljan. Jag hoppas verkligen det kan bli verklighet någon dag, det blir så mycket lättare att välja rätt i hyllan då.
6. Skippa flygmaten
Ja, alltså inte den där plastiga brickan på flyget – jag ska ju faktiskt inte flyga alls nästa år (vilket är ett nyårslöfte i sig) – utan mat som flygs in. Transporterna är en ganska liten del av matens klimatpåverkan, så det är faktiskt inte så farligt att äta viss importerad mat. Men den tesen håller bara om vi pratar båtfrakt – färska bär som flygs in till Sverige offseason är så klart galenskap. Så att försöka äta närproducerat så långt det går, och sedan undvika typisk ”flygmat” (som färska haricot verts, färsk tonfisk och färska hallon vintertid) och istället satsa på frysta alternativ där det krävs är en bra grej.
Pingback:21 klimatlöften inför 2019 - Emmas Vintage
Super att ni driver på så att fler får upp ögonen för klimatfrågan. Är inte superinsatt men är inte palmoljan en väldigt komplex fråga? Kollade på WWF:s hemsida där det står att 4.5 miljoner människor försörjer sig enbart på att odla palmolja. Vad händer med dem om det blir global bojkott? Palmoljan i sig är, vad jag förstår, inte problemet utan det är skövlingen av regnskog som gjorts för att få fram mark att odla palmolja på. Den regnskog som redan skövlats är ju för alltid borta och då är det väl bättre att fortsätta odla palmolja, som är en väldigt yteffektiv gröda, där? Och på något sätt driva på ett förbud mot ny skövling istället? Är inte tillräckligt insatt för att uttala mig egentligen, men det känns för enkelt att bojkotta palmolja i Sverige och tro att det bara ger positiva effekter globalt. Det här är absolut ingen kritik, är bara intresserad! God fortsättning!
Precis så, palmoljan i sig är inte problemet, men produktionen av den hänger ihop med en rad andra problem, som skövling av regnskog. En global bojkott tror jag knappast är realistisk, men däremot måste vi bromsa efterfrågan eftersom den just nu ökar vilket bland annat innebär att Indonesien planerar att utöka sina odlingar till det dubbla (en yta som motsvarar halva Sverige). Bromsar vi efterfrågan till att stanna åtminstone på den nivå vi är idag så kanske den typen av planer kan kullkastas. Naturskyddsföreningen skriver om den ökade efterfrågan och mycket annat läsvärt här: https://m.naturskyddsforeningen.se/palmolja
Pingback:Gott nytt hållbart & klimatsmart år! | Think organic - inspiration till en hållbar och miljövänlig livsstil.
Hej. Det är kul att läsa att fler influensers börjar prata klimat. Tyvärr saknar jag dock argument för dessa löften och tvivlar även på dina kunskaper i ämnet. Hur tänker du att löfte 1-3 ska hjälpa klimatet?
Veganska alternativ består ofta i alternativ som soya och nötter. Soya framställs bland annat i Brasilien där enorma regnskogar skövlas och nötodlingen kräver enorma mängder vatten. Är det inte då bättre att satsa på att äta mer mat i rätt säsong, köpa närodlat, svenskt kött och dra ner på mängden kött? Köpa stycklådor och löra sig ta tillvara på allt kött i kombination med mer grönsaker? Betesdjuren hjälper till att hålla markerna öppna vilket bidrar till biodiversitet vilket i sin tur leder till ett hållbarare ekosystem.
Att bara dra ner på köttkonsumtionen behöver verkligen inte gynna klimatet. Vill du ta ditt ansvar i denna debatt (vilket du verkar vilja göra allt mer) bör det framgå vad du tänker ersätta köttet med. Kanske har du inte alls tänkt att köpa mängder av soyamjölk eller färdig vegofärs? Detta skulle ge en mer nyanserad bild av problemet och känns mer genomtänkt än att falla in i modetrenden att äta vegetariskt/veganskt, samt ge läsare som inte är lika insatta mer kunskap.
I övrigt en intressant blogg.
Hej Johanna! Visst läste du hela inlägget? Jag är varken vegetarian eller vegan, utan äter kött – men drar ner på det rejält av klimatskäl. Att bli vegan ÄR däremot betydligt snällare mot klimatet än att äta kött, jag vet inte varför du tvivlar på mina kunskaper kring det? En femtedel av växthusgasutsläppen i Sverige kommer från den mat vi äter och av det står kött och mejeriprodukter för 75 procent. En vegans årskonsumtion av mat landar på 0,5 ton, en vegetarians på 1,2 ton och en köttätares på 1,8 ton i snitt. Vi bör få ner våra individuella klimatavtryck till under 2 ton och närmare 1 ton enligt forskarna, och då säger det sig själv att vi inte kan äta kött i den utsträckning vi gör idag. (Källa på ovanstående.)
Vegansk mat behöver inte nödvändigtvis bestå av soja, det finns gott om andra vegetabilier. Jag har bytt ut mjölken i teet och yoghurten till frukostflingorna till havrebaserade alternativ till exempel. Det finns gott om bönor och andra baljväxter att botanisera bland också, och de flesta kan ju odlas i Europa eller till och med i Sverige. MEN att veganers konsumtion av soja skulle leda till avskogning är inte sant, köttätarna bidrar i mycket högre grad till det. Minst 75% av all soja som odlas går ju till djurfoder, och av den soja som importeras till Sverige är 90% djurfoder. Dessutom är det smartare rent klimatmässigt att äta sojan direkt istället för att den ska gå via djur och bli kött, eftersom det krävs så mycket mer soja för att bli ett kilo mat i form av kött. Soja är en grymt bra proteinkälla i sig, så det är bara resurseffektivt att äta den som den är istället för att låta den passera en ko, så att säga. (Källa på ovanstående.) Sen äter förstås inte alla kor soja, tvärtom, men att hävda att det är fel att bli vegan baserat på den del av vegankosten som består av soja blir alltså knasigt. Dessutom går det utmärkt att odla soja utan att skövla regnskog – det finns sojaproducenter i både Europa och USA (Sojafärsen som jag bytt nötfärsen emot har soja från såna odlare till exempel).
Däremot finns det en poäng att ha en del betesdjur för den biologiska mångfaldens skull, så därför behåller jag en LITEN del kött i min kost (vilt och naturbeteskött). Men i nuläget importerar vi omkring 50% av allt kött vi äter, och det köttet bidrar förstås inte alls till någon biologisk mångfald här hos oss. Alltså skulle vi kunna dra ner på köttet med åtminstone 50% utan att det alls skulle påverka våra egna betesmarker. (Källa på ovanstående.)
Och nej, att äta vegetariskt/veganskt är inte en ”modetrend”, det är ett livsstilsval. Ett som vi som fortsätter att äta kött borde vara tacksamma att allt fler väljer, eftersom de gör en större insats för klimatet än vi gör.
Tack för att du läser!
Har kört ”köttsöndag” i snart tre år, funkar jättebra! Passar bra på helgen då man har bättre tid för grytor, stekar och annat långkok. Tyvärr serverar sonens skola köttlunch 4 dagar i veckan ungefär, och vi borde definitivt skära ned på mejeriprodukter. Men älskar ost och har inte hittat någon växtbaserad yoghurt jag verkligen gillar. Men byta ut 1/3 borde vi kunna fixa, knycker den idén och modifierar den lite!
Toppen! Min favorit”yoghurt” är Oddlygoods hallonhavregurt, den kan jag varmt rekommendera! Annars är jag också väldigt svag för ost, så jag förstår dig…