God morgon! Äntligen har vi en statsminister, och sällan hade jag väl trott att det skulle ta nästan ett halvår innan jag kunde skriva det. Galenskap – särskilt med tanke på hur ont om tid vi har i detta.
Men dagarna innan valet skrev jag och Emma den här debattartikeln, som 86 av mina influencerkollegor – bland annat Clara Lidström, Sandra Beijer, Isabelle McAllister, Malin Wollin, Eva Röse, Nina Rung, Elsa Billgren, mina Nordinarykollegor Helena och Monica och så klart Johanna i Klimatklubben. Tillsammans når vi över 2,1 miljoner följare varje vecka, och vi har en gemensam tro på att vi inte kan överlåta allt ansvar på individen att ställa om till ett hållbart liv. Jo, en del av ansvaret ligger på oss – så klart. Men vi kommer aldrig att nå tillräckligt långt tillräckligt snabbt på det sättet – vi är i desperat behov av politiskt ledarskap som visar vägen i detta. Som ger oss en statlig hockeytackling i rätt riktning och gör det lätt att göra rätt och nästan omöjligt att göra fel.
Det innebär att fatta en hel del obekväma beslut, minst sagt. Men Stefan Löfvén, du har alla chanser att skriva in dig i historieböckerna här. Ta den.
Vill du också skriva på vår debattartikel? Dela den, hashtagga #influencersforfuture och säg att du ställer dig bakom!
Emma Sundh, grundare av Klimatklubben
Maria Soxbo, Husligheter och grundare av Klimatklubben
Johanna Nilsson, Slowfashion och grundare av Klimatklubben
Clara Lidström, Underbara Clara
Eva Röse
Isabelle McAllister
Sandra Beijer
Elsa Billgren
Malin Wollin
Nina Rung
Gustav Johansson, Jävligt gott
Emma Elwin, Make it last
Lisa Corneliusson, Make it last
Stefan Nilsson, Trendstefan
Emily Slotte, Emsloo
Flora Wiström
Anna Kubel
Jasmina Bylund
Sofia Vusir Jansson, Mokkasin
Nathalie Myrberg, Babes in Boyland
Mimmi Staaf
Therese Zätterqvist
Towe Rønne, Towerp
Petra Gardefjord, Minimockspetra
Lotta Lundberg, Drömma
Malin Poppy Darcy Mörner, Poppyloveyou
Sofia Wood
Hanna Wendelbo
Linda Hörnfeldt, Lalinda
Mari Strenghielm, Strenghielm
Sania Claus Demina
Nina Campioni
Helena Lyth
Monica Karlstein, Hemmafixbloggen
Elin Häggberg, Teknifik
Therese Krupa Syllner, Hormoner & Hemorrojder
Vanja Wikström
Elin Wallin, Studioelwa
Lina Östling
Erika Kvarnlöf, Hemmahoskikan
Anna María Larsson, Dnilva
Annie Månsson, Vegokäk
Annica Ullbors, Alittlebitgreener
Ellinor Sirén, Ekotipset
Ida Karltorp, Avfallsfri
Liselotte Lundström, Fair living
Denice Fallsdalen, Plånbokssmart
Lizette Svensson, Dearlizette
Sandra Callermo, Sandras matkrypin
Tina Mejri, Grönt varje dag
Linnea Edmark, Lanclin
Sara Glavin
Mats Goldberg
Malin Sigefjord, Lite längre
Annelie Andersson, Blomster& Bakverk
Rania Rönntoft, Northbound Journeys
Anna Grundberg
Emma Johansson, Whatdecoratesmyday
Jennie Himmerman, Ekoliv
Tess Waltenburg
Catarina Skoglund, Annacate
Anna Ileby
Madeleine Petersson, Bonjourvintage
Therese Wikman, Plåthuset
Linda Hansson, Volang
Agnes Cecilia Gällhagen, Cashew Kitchen
Elin Kero, Nevnarien
Anna Rydne, Annas kemtvätt
Maud Enerman, Retrash by Maud
Monika af Ekenstam, Det hållbara livet
Martin Wendelbo-Hansson
Carin H Brander
Annika Andebark, Andebark
Maria Börgeson, Bli klimatsmart
Karin Schaefer, Pysselbolaget
Malin Mighetto, Mrs Mighetto
Anna Sylvan, Mrs Mighetto
Charlotta Lingwall, Think Organic
Marie Wigunsjö
Sara Hagström, Creadomi
Anneli Holm, Bulletjournal på svenska
Johanna Stål, Staljohanna
Emilia Arvidsson, En Emilia
Amanda Borneke, Hållbarprofil
Linda Lii Lundberg, Medveten inredning
Angelica Lagergren
Maja Impola, Majawarodell
Så bra skrivet! Jag (och säkert många med mig) vill också skriva under och visa att vi står bakom er! Har givetvis delat er artikel men hur kan vi ge detta ännu mer tyngd?
Hej Ida, så fint – tack! Vi har försökt klura på en lösning att få med fler också, men har inte hunnit tänka ut en bra elektronisk lösning utöver att dela, hashtagga #influencersforfuture och skriva att man själv står bakom. Alla idéer mottages tacksamt! 🙂
Jag slår ett slag för att leva på existensminimum i några månader! Blir garanterat ingen latte eller skitköp på nätet. Pengarna som ni egentligen skulle använda till weekendresor eller spa-helger kan ni lägga på valfri välgörenhet.
Hållbarhet får ni köpet, men ni kommer kanske svära någon gång över dyr diesel när ni tvingas ta bilen till det vi kallar arbetet.
Hej Lisa, jag förstår inte riktigt din kommentar är jag rädd. Ja, det är säkert en nyttig läxa för de flesta att leva på existensminimum, men jag skulle hellre arbeta för att ingen ska behöva göra det och för att alla som idag slipper det ser en vinning med att leva mer resurssnålt. Jag antar att du med ”ni” menar influencers, men texten handlar om vi svenskar generellt. Den genomsnittliga svensken lever som om vi hade 4,2 jordklot, det gör inte bara influencers. Därför behöver vi politiska beslut som förenklar en hållbar livsstil.
Jag anar också ett visst förakt mot influenceryrket mellan raderna i din kommentar. Tråkigt, när väldigt många influencers använder sina plattformar för att skapa medvetenhet kring allt från hållbarhet till hälsa, kroppspositivism, jämställdhet och jämlikhet. Nånstans behöver vi alla försörja oss, och tack vare att sociala medier fått sånt genomslag kan några av oss helt eller delvis (som i mitt fall) försörja oss på det vi gör. Tråkigt att det verkar irritera dig.
”Vi svenskar generellt”, det stämmer kanske för er i influencer-världen men jag och många andra lever inte det livet ni verkar leva. Varför ska tuffa politiska beslut drabba oss som redan lever miljövänligt och har marginella ekonomiska resurser för att ni inte verkar kunna ta ansvar för er själva? Sluta flyg, sluta handla, svårare än så är det väl egentligen inte? Varför skriker ert inlägg ”medelklass-problem” om ni vill tala för alla svenskar?
Hej! Det är inget vi har hittat på, att majoriteten av svenskar lever ohållbart. I snitt lever medelsvensken som om vi hade 4,2 jordklot att tillgå. Vi släpper ut 10 ton koldioxid per år – när 2 vore hållbart. De siffrorna beskriver inte influencers eller någon väldigt priviligerad grupp, utan genomsnittet. Självklart finns det människor som lever väldigt hållbart, antingen av ideologiska eller ekonomiska (eller båda) skäl. Men den stora majoriteten gör det inte.
Inga av de tuffa politiska beslut vi önskar oss skulle ju heller drabba de som redan lever hållbart? Om en inte har råd att flyga spelar en flygkvot som begränsar hur mycket en får flyga ingen roll, till exempel. Kanske kan klimatbeslut dessutom förenkla och förbättra livet för den som lever på marginalerna. Om tåget till exempel subventioneras så att det blir mycket billigare. Eller om vissa matvaror inte får säljas om de inte är ekologiska – då lär priserna sjunka och fler får råd med bättre mat. Självklart måste alla beslut ta hänsyn till exempelvis skillnader mellan storstad och landsbygd (tex antingen måste kollektivtrafiken byggas ut så att alla har möjlighet att lämna bilen hemma oftare, eller så måste människor i glesbygd få släppa ut mer än storstadsbon), men överlag kommer beslut av den typen vi föreslår att drabba främst såna som oss själva. Ja, vi önskar också att det inte vore svårare än att alla som lever ohållbart skulle sluta flyga och handla, men den stora majoriteten fortsätter trots alla varningssignaler. Alltså behöver politikerna se till att det blir enkelt att göra rätt och svårt eller till och med omöjligt att göra fel. Förstår du hur vi menar?
Jag brukar gilla dina initiativ, men denna lista på influencers som skrivit under artikel/brevet känns nästan osmaklig. Hur tänkte ni när ni frågade vissa om att skriva under? Flera namn på listan lever på att sälja in en ohållbar livsstil med reklamlänkar till produkter, resor etc. Tex Sandra Beijer och Angelica Lagergren. Clara Lidström publiserade nyligen ett extremt fördömmande inlägg om att barnfria klimatkämpar ljuger och hycklar. Känns inte så genuint, utan man undrar nästan om listan/brevet är ett sätt att möta kundgruppens krav? Om det upplevs viktigt att verkligen arbeta klimatsmart, varför inte börja med csr i era egna företag? Jag är fullt medveten om att du jobbar med ett hållbarhetstänk, men ifrågasätter sammansättningen på listan och därmed också trovärdigheten med brevet.
Hej Sofia. Varför skulle en inte kunna kritisera ett system som en själv är en del av, menar du? Hela debattartikeln handlar ju just om att den stora majoriteten av oss svenskar, influencers inkluderat men inte specifikt, lever ohållbart. Den genomsnittliga svensken släpper ut 8 ton för mycket, oavsett hur många följare en har i sociala medier. Det verkar inte gå att motivera det svenska folket att ställa om frivilligt, så vi efterlyser politiska beslut som förenklar för oss alla att göra rätt och svårt eller omöjligt att göra fel. Såna beslut skulle i allra högsta grad drabba influencers som idag flyger mer än genomsnittet – är det då inte bra att det är de som efterlyser såna beslut? Istället för att vi skulle efterfråga beslut som skulle drabba andra än oss själva?
Jag tycker också att det finns en tendens att slå ner på alla som gör något alls, som sticker ut hakan i klimatsammanhang. Det är som att en måste vara perfekt själv för att få ha en åsikt i frågan. Men hur många är perfekta? Om vi systematiskt slår ner på alla som vågar sticka ut hakan trots risk för kritik, då har vi snart ingen kvar som vågar ta ställning för klimatet. Alla namn på den här listan hade kunnat välja att inte göra något alls och fortsätta som vanligt. Istället ville de stötta ett initiativ för förändringar som i allra högsta grad skulle påverka både deras liv och deras möjligheter till försörjning. Det ursäktar inte deras flygresor förstås, men de behövs precis lika mycket i debatten som alla andra.
Tack för ditt svar! Det betyder mycket för mig att känna mig inkluderad i miljödebatten. Det du föreslår kanske är en väg. Ni får gärna köpa min flygkvot om min sambo får köra bil till sitt jobb utan pekpinnar. Ber om ursäkt för min onödigt hårda ton, men ville poängtera att det finns människor som inte har något annat val än att vara miljösmarta. Det kommer aldrig uppstå demonstrationer med gula västar i Sverige, men det finns stora risker att man inte får med sig alla i miljökampen om de ekonomiskt mest utsatta får betala det högsta priset.
Verkligen, håller helt med dig där. Och de ekonomiskt mest utsatta är ju nästan alltid de som lever mest hållbart – även om det tyvärr inte är av egen vilja alla gånger. Vi behöver politiska lösningar som tar den typen av hänsyn, självklart! Vår poäng är mest att vi behöver politiska beslut överhuvudtaget – tyvärr är ju klimatfrågan inget man vinner röster på i nuläget, och risken är stor att politikerna duckar den lite av rädsla för att förlora väljare. Vi vill bara visa att vi fattar att det kommer att krävas beslut som blir obekväma att presentera, och att vi ändå stöttar den typen av politiskt ansvarstagande.
Jag tycker initiativet är fantastiskt bra, MEN håller med flera av kommentarerna ovan att det rimmar ganska illa med vissa influencers konsumtions- och resevanor som de signalerar i sina bloggar. Att svara att även dessa måste få engagera sig, jovisst… så klart. Men det är lite som SD och järnrören. Jag skulle få ett mindre populistiskt intryck av skrivelsen om dessa influencers också, i samband med detta, lovade t ex ett flygfritt år eller annat.
Anna: Ja, åh, det önskar förstås jag också. Jag hoppas verkligen att det här ställningstagandet blir startskottet för mer hållbart innehåll i deras kanaler. Vi har dock som utgångspunkt att allas resa startar någonstans, och att alla typer av uppvaknande och första steg in i klimatengagemang ska välkomnas. Blir trösklarna för höga blir vi för få som pratar om klimatet. De influencers som reser ohållbart mycket har fått en rejäl slev kritik denna vecka, vilket de förstås var beredda på när de skrev under. De tog den risken för en viktig fråga när de kunde ha tackat nej och fortsatt som vanligt, och det tycker jag är modigt. Att skriva under debattartikeln var ju en mycket mindre risk att ta för exempelvis mig som inte flyger alls i år. Däremot lever jag ju långt ifrån ett tvåtonsliv ändå, med tanke på att jag bor i villa, har sommarhus, äger en bil (om än etanol), tar färjan till Gotland, har två barn, äter kött och mejeriprodukter (om än mer och mer sällan) och så vidare. Jag känner verkligen själv att jag skulle välkomna politiska beslut som gör det enklare att ställa om mitt liv ännu mer, oavsett om det handlar om högre transparens inom bankväsendet eller förbud mot icke-ekologiska bananer i butiken.
Jag vet inte riktigt vad du menar med SD och järnrören, det känns inte som en jätterolig liknelse även om jag inte riktigt kopplar hur du menar. Men hela poängen med debattartikeln var framför allt att kommunicera till våra politiker att vi (som i svenska folket, inklusive influencers) inte verkar klara av att ställa om till en hållbar livsstil frivilligt – vi är helt enkelt för bekväma och vana vid den livsstil vi skapat. (Detta gäller förstås inte alla – många har klarat att ställa om själva, andra har inte råd att leva ohållbart av ekonomiska skäl. Men majoriteten har inte lyckats, det visar siffrorna för den genomsnittlige svensken.) Hade 87 influencers som lever absolut prickfritt själva skrivit en text om att vi behöver politiska beslut för att klara att ställa om hade ju poängen gått förlorad – de som undertecknat artikeln är ju då levande bevis på att det går alldeles utmärkt utan politisk inblandning. Därför tyckte vi att det var en poäng att ha en bredare lista på influencers än de redan ”frälsta”.
Men naturligtvis ursäktar medverkandet i debattartikeln inga flygresor, däremot visar det en ambition att ställa om. Den tycker jag vi ska uppmuntra, så att fler vågar sticka ut hakan även om de inte (ännu) lever hållbart.