Mycket klimatfrukost i flödet nu, men Umeåfrukosten var ju lite av en bonus och därför kommer frukostinläggen mycket tätare än vanligt. För igår hade vi klimatfrukost igen, denna gång på tema barn/föräldraskap i samarbete med Hyber (en hyrprenumerationstjänst för barnkläder).

Jag, Emma och Olivia Beke Rothschild från Hyber. Alla foton: Caroline Solberg
Den här gången höll vi till på Svenskt tenns vackra tesalong, dels för att det är ett så underbart ställe, dels för att vi ville ge alla gäster chansen att också besöka utställningen Välkommen till biosfären en trappa ner.

Emilia Ilke, Elin/Studio Elwa, Malin Mighetto & Anna Sylvan/Mrs Mighetto och Maja Säfström.

Emma/Whatdecoratesmyday och Caroline Borg.
Så mycket kramkalas när alla anländer, och jag är så himla glad att så många vill komma och lyssna! Och ja – det är bara kvinnor. De män vi bjöd brydde sig inte ens om att tacka nej? Hmmm.
Frukosten (och tesalongens nya meny) är baserad på EAT Lancet-rapporten, och alltså otroligt genomtänkt i fråga om hållbarhet. Känns ju klockrent på en klimatfrukost, inte sant?
Vi hade förstås ett panelsamtal att bjuda på också! I den hade vi Olivia Beke Rothschild som är kommunikationschef och medgrundare till Hyber, Katarina Graffman som är doktor i kulturantropologi och en av författarna till boken Vi är vad vi köper och Therese Lindahl som är forskare på Beijerinstitutet (dit en del av stiftelsen Svenskt tenns vinst går). Och jag fick äran att moderera det hela.
Vad pratade vi om då? För första gången på våra klimatfrukostar kan ni faktiskt få se hela samtalet! Vi filmade det, och det går att se på Klimatklubbens youtubekanal (än i den lågupplösta streamingversionen, men en bättre är på väg)! Men för att sammanfatta, så pratade vi om debatten som pågår kring att ”barn är det sämsta en kan göra för klimatet”, om de normer som finns kring familj och konsumtion, om hur snett det blir när vi vuxna hejar på Greta Thunberg – men ändå inte gör som hon säger – och så om vad vi kan göra som föräldrar för att på bästa sätt ge våra barn en bra framtid. Här är det jag själv tar med mig:
5 lärdomar från #klimatfrukost om kids
För det första: Det är inte att människor i fattiga länder får för många barn som är problemet, eftersom de har ett så mycket lägre klimatavtryck än oss. Ju högre levnadsstandard människor får, desto färre barn får de dessutom – så om vi bekämpar fattigdomen kommer familjer världen över att i snitt bli mindre. (Dock ökar utsläppen också i takt med att levnadsstandarden stiger, så vi som redan lever i den rika världen måste föregå med gott exempel och visa att det går att leva hållbart OCH ha det bra!)
För det andra: Det finns för många snäva normer kring familjebildning. Det är norm att få barn och att dessutom få syskon till sina barn. Vi måste sluta lägga oss i varandras liv – inte fråga om det är dags att utöka familjen, inte fråga om det inte blir syskon snart. (Av flera anledningar!) Det måste få vara okej att inte vilja ha barn, och att vara nöjd med ett barn.
För det tredje: När vi blir föräldrar kastas vi in i helt nya konsumtionsbanor. Det finns en enorm marknad där vi förväntar unna oss och våra barn ”det bästa”, oavsett om det är saker vi faktiskt behöver eller ej. Här kan det nya delningssamhället bli en hållbar lösning, där vi hyr, lånar och byter oss till det vi behöver/villhöver och sedan lämnar det vidare till nya användare.
För det fjärde: Vi säger en sak (”det är viktigt med hållbarhet”) men gör en annan (flyger, shoppar och så vidare). Barn gör som vi gör, inte som vi säger, så vi måste ändra beteende om vi ska kunna uppfostra en hållbar generation. Unga idag är inte per automatik hållbara, tvärtom är de yngre generationerna oväntat dåliga på att till exempel källsortera.
För det femte: Vi behöver två saker för att enklare kunna ställa om till mer hållbart föräldraskap. Vi behöver lagstiftning som gör det svårare (eller dyrare) att göra fel och enklare (eller billigare) att göra rätt, för som föräldrar har vi inte riktigt tid och ork att göra research. Och vi behöver inspiration och tydliga alternativ till det som är ohållbart. Det vill säga det bästa vi kan göra för varandra är att hjälpas åt – dela recept på hållbara rätter, tipsa om hur man startar klädbyten, ta initiativ och dra med varandra.
Efter frukosten fick alla som ville chans att få en guidad visning till den fantastiska utställningen Välkommen till biosfären av Lars Arrhenius och Eric Ericson som baseras på forskning från Beijerinstitutet. Den här helt briljant, en sån skarpt formulerad och bitvis rolig käftsmäll där alla delar av vårt liv synas under klimatlupp. Det går inte att lämna den oberörd, istället får man en känsla av hur bisarr vår samtid faktiskt är. Passa på om ni bor i eller ska besöka Stockholm de närmaste veckorna – den är gratis och pågår till 27 oktober!

Annika Leone, Nina Campioni, Therese Krupa och Cecilia Blankens.
Och så ett stort tack till alla som kom! Vi har infört en ny tradition – vi planterar träd i Vi-skogen för alla som dyker upp på våra klimatfrukostar. Idag utökades skogen med 30 nya träd!

Malin Mighetto, Anna Kubel, Jasmina Bylund, Anna Sylvan, Ida Magntorn och Marlene/Fru Vintage.

Maja Säfström, Emilia Ilke och Mimmi Staaf.

Nika/Skilladflorals, Emelie Sundberg, Anna María/Dnilva och Caroline Borg.

Fina kontorskollegorna Emma/Whatdecoratesmyday och Helena Lyth.
Puh, ännu en punkt på höstens fullspäckade schema avklarat, och det blev så himla bra! Jag lärde mig massor, och jag tar också med mig det här citatet från forskaren Therese Lindahl:
Låt barnen slippa klimatångest så långt det är möjligt, men var för den skull inte rädd att ta diskussionen, och låt de vara med och bestämma över sina klimatavtryck när de är stora nog att ifrågasätta och utmana oss vuxna.