Har ni smakat rostade pumpakärnor någon gång?
I helgen fick mina barn gå loss med all sin kreativitet på varsin orange pumpa, och resultatet blev två skräckinjagande lyktor som nu pryder altanen på baksidan av huset. De fick sköta alla steg (med lite assistans), och för dem handlade momentet att gröpa ur pumporna förstås bara om att bli av med allt ”grejs” i de blivande lyktorna så att värmeljuset skulle få plats.
Men hallå, det är ju mat! Vilken annan grönsak eller frukt skulle vi vara okej med att barnen tog reda på skalet för att pyssla med och kastade innehållet? Bananen? Knappast.

Foton: Maria Soxbo/Husligheter
Så förutom assisterande pumpaskulptör tog jag mig an rollen som matsvinnsförhindrare. Två beståndsdelar – fruktkött och frön/kärnor – i massor, och svaren finns förstås bara en googling bort. Det första jag gjorde var att rosta pumpafrön/pumpakärnor (vad är rätt benämning?) – och herregud så gott det blev!
Rostade pumpafrön / pumpakärnor med salt och kanel
Pumpafrön/kärnor, sköljda och rensade på fruktkött
Rapsolja
Salt
Kanel (eller valfri krydda, tex chili)
Detta är ju busenkelt förstås. Sätt ugnen på 175°. Lägg alla de stora pumpakärnorna i ett durkslag och skölj av dem. Rör runt bland dem så att så mycket fruktkött som möjligt lossnar. Häll några matskedar rapsolja i en skål, på med någon tesked salt och smaksättning, jag tog någon tesked kanel. Rör runt, blanda i pumpakärnor och fortsätt röra så att de blir så täckta som möjligt av olja. Sprid ut på en plåt med bakplåtspapper, bäst blir det om alla kärnor nås av värmen så kör hellre två omgångar om du har väldigt mycket kärnor att rosta. Rosta i ugnen i cirka 30 minuter och rör om med jämna mellanrum, när de börjar bli svagt gyllenbruna är dina rostade pumpakärnor klara!
Minskat matsvinn (och varför det är viktigt kan du till exempel läsa om här och här), fiffigt vuxenpyssel efter pumpakarvandet och mina rostade pumpakärnor blev dessutom världens godaste snacks som nu ligger i fin glasburk och väntar på nästa fredagsmys!
Nu ska jag ta mig an pumpafruktköttet också …
Pumpatärningar passar fint i risotto. Å andra sidan blir allt gott med riven parmesan och ett glas rött.
Haha, sant! Även om jag hellre häller vitt i glaset. 🙂
Såg precis att en närliggande 4H-gård till oss samlar in pumpor efter halloween att ge till sina grisar. Rätt bra idé ändå!
Oj, superbra idé ju!