Har ni karvat era pumpor än? I så fall hoppas jag som sagt att ni tog vara på innandömet i pumporna också! Jag rostade ju fröna häromdagen och har nu en hel glasburk med kaneldoftande, knapriga och fjäderlätta snacks att förgylla hösten med. Men jag tog ju vara på pumpaköttet också! Jag pillade loss alla frön, men tog sen vara på rubbet – det vill säga både det fasta köttet och de mjukare delarna som fröna sitter fast i.
Det ville jag helst baka med, för jag älskar att baka och för mig var det en ny ingrediens i sammanhanget. Jag googlade fram recept efter recept, och föll till slut för detta härliga:
Pumpakaka med vit choklad

Alla foton: Maria Soxbo/Husligheter
- 4 ägg
- 4 dl strösocker
- 2 dl rapsolja
- 200 g pumpa, till exempel muscat, skalad och grovriven
- 1 citron, finrivet skal
- 4 dl vetemjöl
- 1 msk bakpulver
- 2 tsk vaniljsocker
- 2 tsk mald kanel
Topping
- 2 dl vispgrädde
- 100 g vit choklad
- 300 g färskost, till exempel Philadelphia
- 3 dl florsocker
- 1 msk färskpressad citronsaft
Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och socker vitt och poröst i en bunke. Tillsätt olja, pumpa och citronskal. Blanda mjölet med bakpulver, vaniljsocker, kanel. Rör ner och vispa i det i äggsmeten.
Häll och bred ut smeten i en långpanna, cirka 30 x 20 cm, klädd med bakplåtspapper. Grädda kakan mitt i ugnen cirka 30 minuter, eller tills den är genomgräddad, känn med provsticka. Låt den kallna i formen. Stjälp upp kakan, kasta bakplåtspapper. Låt kakan kallna.
Koka upp hälften av grädden i en liten släpplättpanna. Lägg i chokladen, ta pannan från värmen och rör om tills chokladen har smält. Vispa upp cream cheese i en bunke. Sikta i florsocker och vispa ihop. Vispa i den smälta chokladen. Vispa i resten av grädden i omgångar till krämig konsistens. Bred glasyren på kakan och låt stå kallt cirka 1 timme. Skär i rutor.
Jag hade ingen liten långpanna, utan körde en normalstor (som en plåt) istället, så kakan blev ganska låg. Jag fick en massa pumpakött över, som jag körde i en mixer och frös in i påsar så att jag kan göra fler kakor – och nästa gång ska jag göra halv sats och i en vanlig rund bakform istället, tänkte jag. Men i övrigt var det en hejdundrande succé, barnen bad om pumpakaka varenda dag så länge vi hade något kvar av den.
Summa summarum: Ta vara på ALLT från halloweenpumporna, det blir så goda grejer! Och så hjälps vi åt att minimera högtidsmatsvinnet också, inte dumt?
Kopparna är förresten mitt senaste loppisfynd, köpte av @vintagehuntress.se i butiken hon delar med @yourdailydeco, @vintish_market och @moriansmobelverkstad. Så fina, men så anonyma! Nån som vet vem som ligger bakom dem?
Endast sockerskålen har någon markering, denna lilla krumelur. Vore SÅ kul att veta vem formgivaren är, så tipsa mig gärna om ni har någon aning!
Happy Halloween!
Vore kul om du skrev som förra året en lista på klimatsmart hållbarhets jul och saker du ska göra i dec/jul.
Kul med inspiration.
Tack för tips, inte alls omöjligt! 🙂