Hur firar man egentligen en hållbar jul? Det finns mycket vi kan göra i det lilla, men egentligen skulle jag säga att det är ännu viktigare att tänka i det stora. Hur våra traditioner ser ut, vilka normer vi för vidare till resten av familjen och så vidare. Den här guiden är tänkt att gå igenom precis allt, och framför allt peppa till ROLIGA förändringar av jultraditionerna!
Förberedelserna

Foto: Mourad Saadi/Unsplash
- Börja samla inslagningsgrejer! Det mesta går att göra vackra paket av. Tapetrester, snygga tidningssidor, använda bakplåtspapper med intressanta ”mönster” av bakverk och värme, roliga snören, fina kort. Lägg allt fint som kommer din väg i en låda, och ta fram lådan när klappverkstan ska dra igång. Nix till nyinköpt papper och paketsnöre alltså.
- Låna till luciatåget! De kläder barnen hade förra lucia är garanterat för små i år, men det problemet har ju ALLA föräldrar. Vi behöver inte köpa nytt, världen är full av urväxta lucialinnen, tomteluvor och pepparkaksdräkter. Lägg ut frågan NU på facebook och efterlys lån (eller arv) i rätt storlek, samtidigt som du erbjuder de urväxta plagg du har i gömmorna.
- Synka med släkten! Hur många släktingar och familjemedlemmar köper du klappar till fast du 1) egentligen inte vill, 2) du inte vet vad de behöver eller vill ha och 3) enbart för att ni ”alltid gjort så”? De flesta tycker det är skönt att få färre klappar att fixa, så föreslå antingen att ni gemensamt skippar klappar till alla vuxna eller att ni inför en ny tradition, som en klimatsmart julklappslek till exempel! (Läs mer under Julklappar.)
- Börja i tid! Inte nog med att stressnivån åtminstone halveras, men att ha gott om tid betyder både att du hinner hitta det barnen önskar secondhand och att inga blixtsnabba flygfrakter behöver utnyttjas.
- Gör en tidsplan! Mer för din personliga hållbarhet än för klimatet kanske, men faktum är att vi oftast gör de mest klimatkorkade grejerna när vi är stressade och har ont om tid. Så gör en planering NU där du skriver upp vad du ska göra och när (och delegera till övrig familj också, julen blir lätt lite av en kvinnofälla …).
- Låt barnen få längta! Paketkalendrar med julklappar varje dag ända fram till jul kräver massor av krimskramsgrejer, paketpapper och energi och dessutom känns julafton mindre speciell när det har öppnats klappar varje dag i veckor redan. Skippa denna ohållbara vana (eller kör med aktiviteter som gör julförberedelserna mysiga! Som att Baka pepparkakor, Återbrukspyssla eller Klä granen).
Pyntet

Foto: Joanna Kosinska/Unsplash
- Tajma mysljus med timers! Ni vet hur det är, oftast står adventsstakar och julstjärnor tända dygnet runt från första advent och fram till Tjugondag Knut. Vi tycker det är mysigt att komma hem till upplysta fönster och det är mysigt att komma in i ett mysbelyst kök mörka vintermorgnar. Men det går att lösa utan att vaska el när alla sover eller är på jobbet. Timers så klart! Investera i ett helt gäng, ställ dem på att släcka en kvart efter soluppgången och tända en kvart innan du kommer hem.
- Satsa på svenska blommor! Precis som #blomsteruppropet lärde oss i år så är blomsterbranschen inte den mest hållbara. Gör lite research, än har du gott om tid att luska reda på vilka lokala alternativ som finns.
- Boka en ekogran! Om du brukar ha en levande gran, satsa på ekologisk och gärna till och med KRAV-märkt gran om du kan! Om du föredrar en konstgjord gran, köp en begagnad på Blocket.
- Krama kulorna! Skippa kortlivade jultrender, ”årets julfärg” och andra påhitt, och njut av det där du, precis som jag, säkert upplevde som barn. Att jullådan från källarn/vinden plockades fram, och exakt samma julpynt som använts de senaste tio åren eller mer fick symbolisera jultraditionerna. Vissa grejer behöver inte förnyas gång på gång, julpynt hör definitivt dit.
- Vintagevurma! Finns det något ljuvligare än riktigt gamla, klassiska julprydnader? Om du mot förmodan behöver införskaffa lite mer pynt, satsa på secondhand! Loppisbutikerna så här års är fulla av pynt.
- Återbrukspyssla! Sugen på pysselkväll i julens namn? Klart du ska pyssla! Ett perfekt sätt att använda upp det du redan har i skåp, lådor och förråd. Tygstuvar, tapetrester … blogg- och instagramvärlden är full av fin inspiration!
- Stämning med stearin! Tända ljus hör julen till, men var noga med att de är gjorda av 100% stearin och inte paraffin. (Vackra stearinljus är för övrigt en perfekt grej att fynda på loppis!)
Maten

Foto: Joanna Kosinska/Unsplash
- Köp rätt mängd! Problemet med ett traditionellt julbord är att massor av saker ska få plats på samma middagsbord, och våra magsäckar är ju inte större på julafton än annars. Alltså orkar vi inte äta upp, det blir rester och redan dag två är vi less. Svinnrisken är stor, så minska den genom att köpa mindre mängd.
- Prisa palmoljefritt! Så himla onödigt att kalasa på pepparkakor och annat gott som kanske bakats på bekostnad av regnskog när det faktiskt finns palmoljefria alternativ! Håll utkik (och har du en minut över kanske ett ifrågasättande mail till företagen som fortfarande tillsätter palmolja kan bli julens goda gärning?).
- Skapa nya traditioner! Vem säger att ALL julmat ska serveras just den 24:e? Plocka bort några saker från julbordet och servera dem en annan decemberdag, med annat sällskap. Janssons frestelse-fredag med grannarna andra fredagen i december, kanske? Sill-brunch andra advent?
- Utforska nya, hållbara alternativ! Köttnormen på julbordet är förstås inte mer hållbar än köttnormen generellt, men faktum är ju att matbranschen numera har rätt många veganska julfirare att flirta med. Så alternativen finns, och goda är de också! Vego-prinskorv, vego-köttbullar – de där långlivade köttfavoriterna på julbordet kan få vara kvar, fast i vegoform, och så är det ju förstås fullt möjligt att tänka nytt också!
- Preppa för fattiga januari! Det brukar ju eka tomt i plånboken i början på året, och då är det faktiskt inte så dumt med lite vällagade rester i frysen att plocka fram. Julmaten är ju ofta lagad med kärlek, och även om vi försöker beräkna mängderna bättre så blir det ofta rester kvar och svinnet är ett faktum. Släng inte, frys in som ekonomisk investering inför 2020! (Glöm inte julosten – riv den och frys in så har du till lasagne och annat!)
Klapparna

Foto: Giulia Bertelli/Unsplash
- Kolla upp klapplekar! Om noll paket under granen känns för trist, testa en julklappslek! Färre nyinköpta grejer, enklare att köpa något som vore en bra klapp till vem som helst än att prompt köpa till farbror Sture och dessutom är det roligt! Bästa julklappsleken är den vars enda krav är att det inte får vara något nyinköpt. Alla tar istället med något de gjort, eller något de inte länger behöver hemifrån. Fint med saker med historia! (Tips: Ta denna tradition till arbetsplatsen också!)
- Ge bort förbrukningsvaror! De flesta av oss har alla prylar vi behöver, men förbrukningsartiklar är vi ju alla beroende av. Mathantverk som närproducerade delikatesser, ekologiska hudvårdsprodukter eller varför inte ett lyxigt hushållskit med linoljesåpa?
- Vackra vintageklappar! Att få ett riktigt härligt loppisfynd i julklapp blir i alla fall jag himla glad för. Det är personligt, unikt och visar också att givaren tagit sig tid att gå ut och leta efter något passande istället för att klicka hem något massproducerat.
- Upplevelser är utmärkt! Klappar behöver inte bestå av prylar, det kan lika gärna vara upplevelser. Allt från escape rooms och ballongfärder till kurser, konserter och middagar. Att få tid tillsammans är lyxigt för inte minst småbarnsföräldrar, så barnvakt i kombination med en middag är en perfekt julklapp.
- Hållbarhet i paket! De flesta av oss försöker leva lite mer hållbart, men det tar tid att hitta de bra alternativen. Gör jobbet åt någon – presentkort på smarta hållbarhetstjänster som Repamera, Hygglo och Matsmart är grymt bra klappar!
Övrigt

Foto: Briana Tozour/Unsplash
- Låt hållbarheten smitta av sig på jullovet! Vi behöver så klart inte åka till solen när Sverige är som vintervackrast. Det behöver inte bli så dyrt – pulkabacke, varm choklad, lägga pussel, läsa, leka med julklapparna, kanske en julfilm på bio? Är det snöfattigt i er landsända, ta tåget mot vitare vidder och njut av en övernattning på något mysigt hotell (eller besök släktingar och vänner) på nordligare breddgrader.
- Tänk utanför boxen! Ofta trillar vi in i samma högtidslunk som förra året, och ifrågasätter inte de saker som är ganska stolliga. (Om ingen gillar syltan eller lutfisken ska den väl inte stå på julbordet?) Försök tänka i nya banor – mitt bästa exempel är grannarna som delade julgran! Den ena familjen skulle resa bort över jul så de hade granen fram tills avresa, då tog grannen som firade jul hemma över den! Fråga runt i bekantskapskretsen, be om tips på smarta, moderna jultraditioner!
- Prata om det! Kommer ni inte hela hållbarhetsvägen i år, passa på att lyfta planerna för nästa år nu i stället! Om barnen drunknar i nya klappar, föreslå att ni satsar på 100% begagnat nästa år. Kolla hur mycket rester och svinn julbordet genererade, och diskutera och skriv upp vad ni kan skippa/minska på i fortsättningen.
- Kom ihåg vad som är viktigt! Mina bästa julgrejer är god mat, få träffa släkt och familj och att vila – att det är okej att mysa runt i pyjamas och stickade strumpor med en rykande kopp i handen en hel mellandag till exempel. Konsumtionen som hör julen till, såväl klappberg som mellandagsrea, är NOLL procent intressant för mig, så varför låta dem ta så mycket plats? Bra att påminna sig om ibland!

Foto: Toa Heftiba/Unsplash
Har ni några tips jag borde lägga till i guiden? Ös på, så uppdaterar jag!
Låna böcker på bibblan till en ”läskalender” till barnen! Eller ta hemifrån. Vi har så mycket ärvda och fådda barnböcker hemma så jag ska välja mina egna 24 favoriter, lägga i en hög, och ha en lapp med en siffra i som blir en biljett på fruktstund eller fika till läsningen.
Åh, barnbokskalender – det bästa ju!
Tusen tack för detta på inlägg. ♡ massa kramar
Vilken härlig och klok läsning! Vi ”ärvde” jullådan i samma veva som vi köpte vårt lilla hus från mina föräldrar, så vi har det stora nöjet att pynta med samma grejer som vi drog fram när jag var liten. Visst s.k. dagispyssel har helt klart tappat styrseln, men en röd julgranskula är trots allt fortfarande en röd julgranskula 30 år senare. Jag älskar traditioner och tycker att hela julen känns mer innerlig när det ÄR samma pynt som förra året och året innan dess. Grönt julbord blir det förstås här, så vårt enda kvarvarande krux är egentligen det här med presenter till syskonbarn. Det känns fortfarande som att önskelistorna ”kräver” nytt, och att det finns lite av den där skamkänslan att komma med något begagnat (som att det är billigt = mindre värt). Det blir en nöt att knäcka i år! Tack för underbart inlägg och god jul!
Men ååååh, vad mysigt med barndomens julgrejer! Jag borde kolla med min mamma om hon har kvar det vi pyntade med, eftersom hon själv inte brukar ha julgran längre – tack för idén!
Ang julklappar så har vi börjat peppa släkten att ge våra barn begagnade grejer till att börja med, just för att nudga lite. Anar vi ett motstånd erbjuder vi oss att fixa själva inköpet åt dem, eller önskar upplevelser istället. Förstår att det kan vara lite bökigt att ta upp, men tänker att det nog blir lättare för varje år. Kanske ta diskussionen i samband med julfirandet i år och försöka införa nya rutiner till nästa år?